![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_1674317383-e1626610179833-740x493.jpg)
Na slavnostní stůl
Vejce zapečené v housce
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 4 housky
- 4 vejce
- 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
- pažitka
- sůl, pepř
- rozpuštěné máslo
- zelené bylinky a ředkvičky k podávání
1 Z housky seřízněte vršek a odložte ho stranou. V druhé polovině housky zamáčkněte střed a vytvořte tak mističku. Na dno dejte lžíci parmezánu, vyklepněte do ní vejce, osolte, opepřete a okraje housky potřete rozpuštěným máslem.
2 Dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Na posledních pět minut vložte do trouby i vršky housek. Podávejte teplé, posypané nasekanými zelenými bylinkami, s čerstvými ředkvičkami.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_1666461598.zmenena-velikost.jpg)
Slaný koláč s vejci
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6
- 1 balení křehkého těsta
- 6 čerstvých vajec
- 200 ml smetany
- 3/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 200 g šunky
- 400 g poloměkkého sýra (např. eidam nebo gouda)
- 100 g zeleného hrášku
- 1 jarní cibulka
- 4 vařená vejce
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozložte do kulaté koláčové formy (použijte koupené křehké těsto, nebo si ho připravte podle receptu číslo 25 Jarní quiche s hráškem a lososem). V misce rozšlehejte čerstvá vejce se smetanou, solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájenou šunku a jarní cibulku, zelený hrášek a nastrouhaný sýr. promíchejte a nalijte na těsto.
2 Vařená vejce oloupejte a podélně rozkrojte napůl. Pak je poskládejte řeznou stranou nahoru do kruhu do středu koláče. Pečte 35–40 minut, dokud koláč není dobře propečený. Před krájením nechte koláč asi 10 minut zchladnout.
![](https://www.casopis-rozmaryna.cz/wp-content/uploads/2021/07/shutterstock_90618526.zmenena-velikost.jpg)
Sekaná plněná brokolicí
Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 6
- 600 g mletého masa
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 3–4 lžíce mléka
- 1 a 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 100 g poloměkkého sýra
- 120 g strouhanky
- 300 g brokolice
- 1 stroužek česneku
- olej
1 Mrkev uvařte „na skus“ v osolené vodě, na posledních 5 minut přidejte do vroucí vody i brokolici. Poté nechte zeleninu vychladnout. Mrkev pokrájejte na drobné kousky, brokolici rozeberte na růžičky. Troubu předehřejte na 200 °C.
2 V míse smíchejte mleté maso s nakrájenou mrkví, vejcem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem a strouhankou. Důkladně směs – rukama – prohněťte. Formu na sekanou vymažte olejem.
3 Polovinu masové směsi natlačte do formy a do středu udělejte žlábek. Do něj naskládejte brokolici. Překryjte ji zbývající masovou směsí, upěchujte, povrch uhlaďte a potřete olejem. Formu překryjte alobalem a dejte péct na 45 minut. Pak alobal sejměte a dopečte sekanou ještě 15 minut dozlatova.