Borůvkové léto

Prázdniny u babičky se neobejdou bez borůvkového mlsání. V tradiční české a moravské kuchyni se najde spousta pokladů, které stojí za vyzkoušení – tady jsou některé z nich.


Kynutý borůvkový koláč s tvarohem

Budete potřebovat

  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce

na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 500 g borůvek

na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g másla
  • 50 g cukru krupice

Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Poté z mouky, vejce, kvásku, oleje a trošky soli zadělejte vláčné těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na kulatý koláčový plech potažený pečicím papírem a rozetřete na něj náplň z tvarohu vyšlehaného s vejcem a cukrem. Koláč rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou připravenou z hrubé mouky, cukru a chladného másla. Nechte ještě asi 15 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.


Kynuté knedlíky se žahourem

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu cukru

na žahour:

  • 500 g borůvek
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžičku solamylu (nebo hladké mouky)
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
Zadělejte kvásek a z mouky, mléka, vejce a špetky soli vypracujte těsto. Dejte ho na teplé místo kynout půl hodiny. Nakrájejte těsto na kousky a dělejte z nich kuličky. Nechte je kynout další čtvrt hodiny. Knedlíky vařte buď ve vodě 10 minut (po 5 minutách je obraťte), anebo v páře 8 až 10 minut. Hotové propíchněte vidličkou.

Žahour připravte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (či mouku) a omáčku zahustěte. Jen krátce povařte a podávejte knedlíky přelité omáčkou.


Rychlý borůvkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg borůvek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 3 lžičky kyseliny citronové

Borůvky nasypte do většího hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a přiveďte k varu. Vařte 3 až 5 minut. Horký džem naplňte do sklenic, uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby víčko dobře chytlo.


Babiččiny lívanečky

  • Budete potřebovat
  • 500 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 10 g čerstvého droždí
  • špetku soli
  • olej na smažení

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a metličkou je rozmíchejte do ztracena. Potom přidejte vejce a ostatní ingredience, a také je trochu zamíchejte metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmíchejte dohladka, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout. Nakynuté těsto lijte na lívanečník a na mírném ohni smažte dozlatova lívance. Podávejte s borůvkovým džemem nebo s borůvkovou omáčkou (žahourem).


Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.