Mochyně – zelenina s chutí ovoce

Chutná vám více zelenina, nebo ovoce? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste mochyni peruánskou. Patří sice mezi zeleninu, ale chutná jako ovoce.

Chutná vám více zelenina, nebo ovoce? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste mochyni peruánskou. Patří sice mezi zeleninu, ale chutná jako ovoce.

Žlutozelené plody mochyně peruánské (Physalis peruviana) mají příjemnou chuť, hodí se do salátů i na zavařování nebo kandování, protože jde o jedinou pěstovanou zeleninu, která obsahuje pektin. Výživová hodnota mochyně je podobná jako u rajčat. Plody obsahují malé množství cukrů, ale hodně provitaminu A, vitaminu C, draslíku, fosforu a vápníku.

 

Nezaměňovat s židovskou třešní

Mochyně peruánská je blízkou příbuznou okrasné mochyně židovské (Physalis alkekengi) známé jako židovská třešeň, jejíž oranžové lampionky se používají do suchých vazeb. Zelenina sice patří mezi jednoleté rostliny, vzhledem však připomíná keř – její rozvětvené stonky dosahují výšky 60 až 80 centimetrů a najdete na nich nepřetržitě zelenožluté květy.

Mochyně je nenáročná na klimatické podmínky, i když patří k teplomilným zeleninám. Semena začínají klíčit už při dvanácti až patnácti stupních, optimální pro růst je zhruba dvojnásobná teplota. Pozor – je velmi citlivá na mráz, i velmi slabý ji může zničit. Mochyni je ideální pěstovat po rané zelenině. Nejlépe se jí daří v hlinitopísčitých půdách bohatých na humus s dobrou zásobou živin. Na vláhu je také méně náročná než rajčata.

Plody jedlé mochyně mají příjemnou chuť, a navíc obsahují mnoho léčivých látek

 

Jak na pěstování

Předpěstované rostliny se sázejí ven od druhé poloviny května až do začátku června. Protože jsou poměrně mohutné, doporučuje se spon 60 x 80 centimetrů. Abyste urychlili sklizeň, můžete záhon zamulčovat černou fólií, jaká se používá pod jahody, nebo netkanou textilií. Porost udržujte bez plevele a pravidelně zavlažujte. Při kvetení můžete přihnojit tekutým dusíkatým hnojivem. Mochyně netrpí chorobami ani ji nenapadají škůdci. Sazenice si však můžete vypěstovat i doma, podobně jako rajčata. Osivo získáte z dobře vyzrálých plodů tak, že z nich do malé nádoby vymačkáte šťávu s drobnými semeny, přidáte trochu vody a necháte několik dní kvasit. Tím se naruší oplodí a snáze vyklíčí. Pak se propláchnou na jemném sítu a nechají oschnout.

Vysévejte je do truhlíků poměrně brzy, v březnu či začátkem dubna, protože mochyně roste v počátečním stadiu velmi pomalu. Plody se začínají sklízet po šesti až osmi týdnech od přesazení na záhon, zpravidla od začátku srpna do října. Trháte je včetně kalichu, jehož barva se postupně změní ze světlezelené na žlutohnědou. Pokud hrozí krátkodobé podzimní mrazíky, chraňte rostliny netkanou textilií. Plody můžete sebrat i dříve, v teple dozrají, aniž by ztratily chuť.

Předpěstované sazenice vysazujte na venkovní záhon během druhé poloviny května

 


Zajímavosti

• Domovinou mochyně je Jižní Amerika. Znají ji i v Austrálii, Indii nebo Africe, kde se využívá také v lidové medicíně.
• Plody jsou léčivé – pomáhají při chorobách močového ústrojí, při dně a poruchách látkové výměny.

Z chutných plodů si můžete snadno připravit i džem, protože obsahují pektin

 

Květ mochyně peruánské


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Opojné šeříky

Opojné šeříky

Máte také tak rádi vůni šeříků? Jejich krásné bohaté květy jsou každé jaro ozdobou zahrady. Víte, že jich existuje více druhů? Vyberte si, které z nich budou vaší zahradě nejvíce slušet.

Celý článek

Krakelovaná konvička

Krakelovaná konvička

Obyčejnou plechovou konvičku můžete proměnit k nepoznání – jen s pomocí barev a ubrousků s pěkným motivem. Pusťte se do toho s námi a dejte jí tak nový život.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.