Merlík všedobr

Chenopodium bonus-henricus

Říká se mu také planý špenát. Patří mezi byliny, které s oblibou používali už naši předci v době kamenné. Zpracovávali jak chutné a výživné listy, tak semena bohatá na tuky a bílkoviny.

Vytrvalá bylina s hladkými, mírně žlábkovanými stonky, až 75 cm vysoká, se silnými trojúhelníkovými až kosočtverečnými listy, zpočátku šedě pomoučenými. Malé žlutozelené květy v hroznech se objevují v polovině léta. Roste planě na lehkých, úrodných půdách, můžete ho však i pěstovat.

Pěstování:
Na jaře sejte přímo na místo nebo na záhon a protrhejte, nebo sázejte do sponu 45 cm do lehké, úrodné půdy. Snadno se množí samovýsevem; invazivnosti zabráníte odstraňováním odkvétajících květů.

Užívané části:
Mladé listy a výhonky.

Konzervování:
Zmražení listů.

Pro léčení:
Listy – syrové nebo vařené jako zdroj železa, vitaminů a minerálních látek. Obklad a masti čistí a léčí nežity na pokožce.

V kuchyni:
Listy – jako raný špenát nebo do salátů.
Mladé výhonky – se mohou používat jako chřest.
Semena – lze je rozemlít a připravit z nich kaši.
Květ – když se začíná otevírat – podobně jako brokolice (spařený, na másle).

 

Jak využít merlík

Uvařte si z něj dobrou kaši nebo jeho listy použijte podobně jako špenát. Vyzkoušejte naše tipy.

Bochánky s merlíkem

  • 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 100–150 g balkánského sýra
  • hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou)
  • 3 vejce
  • 20 g másla
  • sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián)

Merlík nadrobno posekejte, posolte a uvařte z něj špenát. Vařte jej asi 45 minut – tedy tak dlouho, aby vnikla hustá směs s minimem vody. Do špenátu přidejte nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr. Podle libosti špenát okořeňte. Vše pořádně promíchejte a zahustěte tak, aby vznikla tuhá pasta. Těsto na bochánky: smíchejte mouku, dva žloutky a kousek rozpuštěného másla. Dobře těsto prohněťte a podle potřeby přidávejte teplou vodu, aby bylo vláčné.

Těsto rozválejte, vykrajujte z něj placičky o průměru asi 10 cm a do středu každé dejte asi 1 lžičku merlíkové náplně. Pak placičky uzavřete – okraje těsta slepte k sobě a vytvarujte z nich bochánky. Vařte ve vroucí vodě asi 12 minut (uvařené vyplavou na hladinu).

 

Merlíkový salát

  • Listy merlíku
  • citron nebo limetka
  • pepř
  • olivový olej

Listy merlíku povařte ve troše slané vody asi 3 minuty. Propláchněte studenou vodou, aby se zchladily. Dejte na talíř, pokropte citronovou šťávou, osolte, opepřete a zakapejte olejem.

 

Noky s merlíkem

  • 500 g noků (gnocchi)
  • 1 kg merlíku
  • dva stroužky česneku
  • čili paprička
  • panenský olivový olej
  • parmazán
  • sůl

Dejte vařit slanou vodu na noky, poté je v ní uvařte podle návodu na balíčku.

Mezitím na pánvi na oleji na středním plameni opečte česnek a papriku, obojí nakrájené na kolečka. Když česnek začne zlátnout, přidejte merlík nasekaný na jemno. Snížte teplotu a občas zamíchejte. Když jsou noky hotovy, sceďte je, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte a opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte čerstvě nastrouhaný parmazán a můžeme servírovat.

 

Kaše ze semen merlíku

  • 1 šálek drcených semen merlíku
  • 2 šálky mléka
  • nakrájené ovoce (např. jablko, hruška, nebo banán)
  • podle chuti oříšky
  • rozinky
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Do hrnce nasypte drcená nebo mletá semena merlíku, zalijeme mlékem, osolte, přidejte skořici a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Pak promíchejte s ostatními ingrediencemi, nechte mírně zchladnout a můžete podávat.


Pozor!

Lze konzumovat i ostatní druhy merlíku, jen pozor na záměnu s merlíkem zvrhlým, m. smrdutým a m. zedním (Chenopodium hybridum, Ch. vulvaria, Ch. murale), tyto druhy po rozemnutí páchnou a chutnají odpudivě, jsou ke konzumaci naprosto nevhodné.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Užitečný plevel

Užitečný plevel

Vadí vám plevel na zahradě? Než ho zničíte, přesvědčte se, jestli mezi nechtěnými rostlinami nenajdete takové, které přinášejí užitek – léčí, vylepší pokrmy či odpuzují hmyz.

Celý článek

Svěží máta

Svěží máta

Vyrobte si domácí sirup z mátových listů. Můžete si z něj pak připravit osvěžující studený či horký nápoj nebo si s ním ochutit sladký dezert. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.