Merlík všedobr

Chenopodium bonus-henricus

Říká se mu také planý špenát. Patří mezi byliny, které s oblibou používali už naši předci v době kamenné. Zpracovávali jak chutné a výživné listy, tak semena bohatá na tuky a bílkoviny.

Vytrvalá bylina s hladkými, mírně žlábkovanými stonky, až 75 cm vysoká, se silnými trojúhelníkovými až kosočtverečnými listy, zpočátku šedě pomoučenými. Malé žlutozelené květy v hroznech se objevují v polovině léta. Roste planě na lehkých, úrodných půdách, můžete ho však i pěstovat.

Pěstování:
Na jaře sejte přímo na místo nebo na záhon a protrhejte, nebo sázejte do sponu 45 cm do lehké, úrodné půdy. Snadno se množí samovýsevem; invazivnosti zabráníte odstraňováním odkvétajících květů.

Užívané části:
Mladé listy a výhonky.

Konzervování:
Zmražení listů.

Pro léčení:
Listy – syrové nebo vařené jako zdroj železa, vitaminů a minerálních látek. Obklad a masti čistí a léčí nežity na pokožce.

V kuchyni:
Listy – jako raný špenát nebo do salátů.
Mladé výhonky – se mohou používat jako chřest.
Semena – lze je rozemlít a připravit z nich kaši.
Květ – když se začíná otevírat – podobně jako brokolice (spařený, na másle).

 

Jak využít merlík

Uvařte si z něj dobrou kaši nebo jeho listy použijte podobně jako špenát. Vyzkoušejte naše tipy.

Bochánky s merlíkem

  • 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku
  • 300 g celozrnné mouky
  • 100–150 g balkánského sýra
  • hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou)
  • 3 vejce
  • 20 g másla
  • sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián)

Merlík nadrobno posekejte, posolte a uvařte z něj špenát. Vařte jej asi 45 minut – tedy tak dlouho, aby vnikla hustá směs s minimem vody. Do špenátu přidejte nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr. Podle libosti špenát okořeňte. Vše pořádně promíchejte a zahustěte tak, aby vznikla tuhá pasta. Těsto na bochánky: smíchejte mouku, dva žloutky a kousek rozpuštěného másla. Dobře těsto prohněťte a podle potřeby přidávejte teplou vodu, aby bylo vláčné.

Těsto rozválejte, vykrajujte z něj placičky o průměru asi 10 cm a do středu každé dejte asi 1 lžičku merlíkové náplně. Pak placičky uzavřete – okraje těsta slepte k sobě a vytvarujte z nich bochánky. Vařte ve vroucí vodě asi 12 minut (uvařené vyplavou na hladinu).

 

Merlíkový salát

  • Listy merlíku
  • citron nebo limetka
  • pepř
  • olivový olej

Listy merlíku povařte ve troše slané vody asi 3 minuty. Propláchněte studenou vodou, aby se zchladily. Dejte na talíř, pokropte citronovou šťávou, osolte, opepřete a zakapejte olejem.

 

Noky s merlíkem

  • 500 g noků (gnocchi)
  • 1 kg merlíku
  • dva stroužky česneku
  • čili paprička
  • panenský olivový olej
  • parmazán
  • sůl

Dejte vařit slanou vodu na noky, poté je v ní uvařte podle návodu na balíčku.

Mezitím na pánvi na oleji na středním plameni opečte česnek a papriku, obojí nakrájené na kolečka. Když česnek začne zlátnout, přidejte merlík nasekaný na jemno. Snížte teplotu a občas zamíchejte. Když jsou noky hotovy, sceďte je, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte a opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte čerstvě nastrouhaný parmazán a můžeme servírovat.

 

Kaše ze semen merlíku

  • 1 šálek drcených semen merlíku
  • 2 šálky mléka
  • nakrájené ovoce (např. jablko, hruška, nebo banán)
  • podle chuti oříšky
  • rozinky
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Do hrnce nasypte drcená nebo mletá semena merlíku, zalijeme mlékem, osolte, přidejte skořici a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Pak promíchejte s ostatními ingrediencemi, nechte mírně zchladnout a můžete podávat.


Pozor!

Lze konzumovat i ostatní druhy merlíku, jen pozor na záměnu s merlíkem zvrhlým, m. smrdutým a m. zedním (Chenopodium hybridum, Ch. vulvaria, Ch. murale), tyto druhy po rozemnutí páchnou a chutnají odpudivě, jsou ke konzumaci naprosto nevhodné.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek