Máte to na háčku?

Způsobů, jak v kuchyni ukládat drobné nádobí a náčiní, je celá řada. Jednou z možností je oblíbené zavěšování.

Je to asi jeden z nejstarších způsobů ukládání věcí vůbec. Už náš praprapředek žijící v jeskyni určitě věšel své věci, ke kterým se neměla dostat například zvěř, na nějaký výstupek ve skále nebo venku na větev stromu. Tento způsob ukládání některého nádobí, nářadí či oblečení byl jistě používán i v nejstarších chýších, později v dřevěných staveních i ve zděných domech. Až se vznikem nábytku, jako byly truhly a různé typy skříněk, se začalo oblečení a rozměrnější kusy nádobí stěhovat z háčků za dvířka.

Malovaný věšák se hodí na textil (Miroslava Pešulová)

Je to praktické

V kuchyni se ale starý způsob ukládání – zavěšování – do určité míry vyskytoval stále a udržel se dodnes. Dříve hlavně kvůli jednoduchosti – připevnit na stěnu nebo zavěsit na tyč háčky bylo mnohem jednodušší než vyrobit skříňku s dvířky. Také to bylo praktické – kuchařka měla všechno hned po ruce. A nejen v chalupách. I při návštěvě některé hradní nebo zámecké kuchyně byste si mohli všimnout dlouhé řady pánví, zavěšených poblíž plotny.

Dnes hraje roli hledisko jak praktické, tak estetické. Většinou zavěšujeme spíše drobnější předměty – kuchyňské náčiní, hrnečky nebo textil, velké kusy nádobí spíše výjimečně. Pokud ano, jsou pro ně určeny kovové čtvercové, obdélníkové i i jiné rošty, pověšené ze stropu nejčastěji nad ostrůvkem s varnou deskou nebo nad pracovní plochou.

Moderní kuchyňské závěsné systémy nabízejí i různé typy držáků a poliček (IKEA x Siematic)

Náčiní nad linkou

Nad kuchyňskou linku si můžeme pořídit kuchyňský závěsný systém (tak zvaný reling) v podobě tyče s volně posunovatelnými háčky, na něž věšíme naběračky, všemožná míchátka, nože, cedníky, struhadla a podobně. K tyčím lze ještě pořídit speciální závěsné držáky (na kuchařku, papírové utěrky, kuchyňskou váhu atd.) nebo poličky (na kořenky). Tyto systémy mohou mít podobu stroze moderní v lesklém chromu nebo matném nerezu, ale i rustikální s černým nebo bílým povrchem a s ozdobně tvarovanými úchyty na zeď.

Podobné tyče někdy lemují kuchyňské sporáky – taky na nich může viset to, co potřebujeme mít při vaření po ruce – třeba naběračka, chňapka, utěrka. Kratší či delší tyče s háčky mohou být i na boku kuchyňské linky nebo kredence, pracovního stolu a podobně.

Klasické tyče s háčky v černé barvě a s tvarovanými úchyty se hodí do rustikální kuchyně (IKEA)

Kombinované poličky

Na zavěšení porcelánových nebo keramických hrnečků slouží poličky, kombinované s jednou nebo více řadami háčků, případně i s malými zásuvečkami. O jejich oblibě svědčí to, že je najdeme v různých provedeních, velikostech i povrchových úpravách snad v každé chalupě. Mají místo na pohledově exponované stěně, často nad jídelním stolem nebo nad pracovní deskou.

Méně časté, ale velmi zajímavé jsou poličky s háčky z ohýbaného drátu. Působí subtilně, někdy připomínají krajku a jsou vhodným protikladem k robustnímu dřevěnému nábytku.

Neobvyklý tvar police upoutá v kuchyni pozornost (Bella Rose)

Elegantní jednoduchost

Koupit nebo si vyrobit lze i jednořadové věšáčky nebo samostatné háčky, v jednoduché podobě nebo zajímavě tvarované, dřevo může doplňovat kov, smalt i keramika. Mohou sloužit třeba na pověšení kuchyňského textilu – utěrek, chňapek, zástěry nebo pytlíků s bylinkami.

drátěná polička s háčky vhodně doplní dřevěný nábytek (Anglická sezóna)

 


Text: vrz; foto: P. Veselý, M. Votavová, F. Vaňásek, M. Tvrz a archiv firem

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.