Chodníček v zahradě

Brodíme-li se v dešti nebo za rosy zahradou mokrým trávníkem, je čas myslet na stavbu chodníku. Zpevněná cesta nám přinese pohodlný a bezpečný pohyb po pozemku.

Při jeho navrhování bereme v potaz nejen koncepci zahrady, ale i typ podloží, do kterého budeme povrch chodníku ukládat. Pokud již máme vzrostlou zahradu, chodník naplánujeme tak, abychom zbytečně nepoškodili dřeviny a zeleň, které zde pěstujeme.

V zahradě se uplatní i částečně zpevněný povrch (OBI)

 

Písek, oblázky, dlažba i dřevo

Ve volné zahradě a v místech, která nejsou zatížena velkým provozem, se uplatní písek, štěrk a oblázky. Okraje těchto chodníků pak můžeme dosázet nízkými půdokryvnými keři. Pohledově jsou hezké, celkem snadno (pokud sem nenapadá příliš mnoho listí a větviček) se udržují a finančně patří k levnějším řešením. Chůze po nich ale není příliš pohodlná. Pokud potřebujeme pevný povrch, můžeme vytvořit mlatovou cestu nebo sáhneme po dřevě. To je příjemné na pohled i na došlap, ale má jednu nevýhodu. Ve vlhku je kluzké, a když na něm zahlodá zub času, uvolňují se z něj třísky, až nakonec ztrouchniví. Je tu ale řešení v podobě betonových dílců, které dřevo věrně imitují, a na první pohled nepoznáme, že jde o litý beton. Tyto prvky se vyrábějí s vysokým podílem ruční práce, mají dokonalou strukturu a vzhled dřeva. Podle potřeby si můžeme vybrat buďto provedení dub, nebo smrk a také několik rozměrů „prken“. Výrobky mají standardní vlastnosti betonu. Jsou pevné, odolné proti mechanickému poškození, netečné vůči mrazu i vysokým teplotám a mají dlouhou životnost. Použít můžeme i zatravňovací dlažbu, jejíž dílce mohou být z betonu i z plastu. Tu volíme v případě, že dáváme přednost zelené zahradě.

Betonové dílce se hodí také na schody, obrubníky a palisády (Diton)

 

Stavba pevného chodníku

V případě, že se rozhodneme pro pevný povrch, nesmíme zapomenout na vybudování správného podkladu, na rovinu a spád chodníku, aby se na něm netvořily kaluže a nebyl kluzký. Podklad i povrch cesty vždy volíme podle typu podloží. Například kamenitý podklad je stabilní, zato jílovité a lehké půdy pracují podle klimatu a mění se za horka i za vlhka, proto je potřeba vybudovat kvalitní základ. Použijeme na něj písek, štěrk i stavební suť. Při výběru materiálu na povrch se poradíme s prodejcem a zjistíme, jak hluboký základ bude konkrétní materiál vyžadovat. Při pevném provedení chodníku si můžeme vybrat přírodní lomový kámen i kamennou dlažbu, venkovní mrazuvzdorné dlaždice, které strukturu kamene imitují, vymývané betonové díly s oblázky, pálené cihly i betonovou dlažbu. Do zahrad u chalup volíme protiskluzovou úpravu. V travnatém pozemku je dobré k ploše chodníku přidat i obrubníky. Ani u chalup se nemusíme bát sáhnout po betonu, s nímž můžeme dát volný průchod vlastní fantazii, když v ploše chodníku necháme volná místa, která osázíme nízkými trvalkami nebo travinami. Další možností jsou formy ze speciálního plastu, do nichž se lije beton a kterými s minimálními náklady vydláždíme jak chodníky, tak terasu, dvorek nebo okolí bazénu. Vybrat si můžeme formát římská dlažba nebo přírodní kámen, který se do zahrad a k chalupě hodí lépe.

Dlažba Linie dřeva vydrží mnohem déle než skutečné dřevo (Diton)

 


Postup odlévání

Na zhutnělý rovný povrch položíme formu, nasypeme do ní namíchaný beton, upěchujeme a vrch zahladíme. Poté formu vyjmeme, položíme těsně vedle a pokračujeme. Jestli děláme chodník či plochu, která má unést velkou zátěž, musíme nejprve vytvořit podklad z armovaného betonu. Betonovou směs můžeme obarvit na požadovanou barvu. Když beton zatuhne, vylijeme spáry řidší betonovou směsí nebo je po úplném zatvrdnutí betonu vysypeme pískem.

 


Text: tet; foto: R. Virt a archiv firem

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.