Foto: Shutterstock

Sladký tip na víkend: Vyzkoušejte dezerty z malin

Připravte si osvěžující malinové dezerty – třeba nanuky nebo vychlazené tiramisu. Máte letos úrodu malin opravdu velkou? Nezapomeňte si je uchovat na zimu v podobě lahodného džemu.

Tiramisu s malinami

Budete potřebovat:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 28 cukrářských piškotů
  • ½ šálku Amaretta
  • 3 šálky čerstvých malin
  • 50 g hořké (50%) čokolády, nastrouhané

Postup:

V misce vyšlehejte smetanu. V jiné misce prošlehejte mascarpone, cukr a vanilku. Třetinu ušlehané šlehačky jemně vmíchejte do mascarpone. Každý piškot rychle ponořte do likéru (nenechávejte nasáknou) a naskládejte je vedle sebe do čtvercové formy o rozměrech 23 x 23 cm – vejde se jich asi 14 v jedné vrstvě. Podle potřeby je seřízněte.

Na piškoty rozetřete polovinu směsi s mascarpone. Dejte polovinu malin do misky, rozmačkejte je vidličkou a rozetřete na vrstvu mascarpone. Na to opět vyskládejte piškoty a na ně rozetřete zbytek krému. Posypte ho hoblinkami čokolády a ozdobte celými malinami.

Před podáváním dejte tiramisu na 6 hodin nebo přes noc do lednice.

 

Foto: Shutterstock

Jogurtovo-malinové nanuky

Budete potřebovat:

250 g čerstvých malin
2 lžíce medu (nebo podle chuti)
500 g řeckého jogurtu
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku citronové šťávy
60 g moučkového cukru

Postup:

Maliny propasírujte přes síto, abyste je zbavili semínek. Přidejte med a promíchejte. V jiné míse smíchejte řecký jogurt, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a moučkový cukr. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a homogenní směsi.

Přidejte malinovou směs do směsi s jogurtem. Opět dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily. Připravte si formy na nanuky. Můžete použít tradiční formy na nanuky nebo kelímky od jogurtu a dřívka. Nalijte směs do forem a dejte je do mrazáku. Nechte je zamrazit minimálně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Po dostatečném zmrazení můžete nanuky vyjmout z forem. Můžete je nechat na chvíli odstát při pokojové teplotě, aby trochu změkly a lépe se konzumovaly.

 

Foto: Shutterstock

Malinový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 800 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Maliny důkladně propláchněte a v hrnci je smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte směs k varu na středním plameni. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu na středně nízkou a vařte přibližně 30–40 minut. Míchejte, aby se džem nepřipálil.

Během vaření odstraňujte pěnu. Mezitím si připravte talířek a dejte ho na chvíli do mrazničky. Poté otestujte konzistenci džemu. Vezměte talířek z mrazničky a kápněte na něj trochu džemu. Pokud džem ještě není dost hustý, ještě ho chvíli vařte.

Hotovým horkým džemem naplňte sterilizované sklenice. Uzavřete je víčky a postavte je na pár minut dnem vzhůru, aby se víčka chytla. Nechte sklenice s džemem postupně vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uskladněte na chladném a tmavém místě. Džem vydrží několik měsíců.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek

Šárka Schmelzerová: Porcelán je zábava i adrenalin

Šárka Schmelzerová: Porcelán je zábava i adrenalin

Věnuje se výrobě originálního autorského porcelánu a svou tvorbou se už dvanáct let také živí, i když přiznává, že to není úplně jednoduché. K bělostnému porcelánu má Šárka Schmelzerová blízko snad i proto, že v kraji, který proslul jeho výrobou, vyrostla. Dílnu má ve Štědré u Žlutic na Karlovarsku.

Celý článek

Papírové misky na šperky

Papírové misky na šperky

Ze starých novin lze snadno vytvořit lehounké misky, které můžete využít jako praktickou dekoraci. Jak si je na závěr vyzdobíte, je čistě na vaší fantazii.

Celý článek