Foto: Shutterstock

Sladký tip na víkend: Vyzkoušejte dezerty z malin

Připravte si osvěžující malinové dezerty – třeba nanuky nebo vychlazené tiramisu. Máte letos úrodu malin opravdu velkou? Nezapomeňte si je uchovat na zimu v podobě lahodného džemu.

Tiramisu s malinami

Budete potřebovat:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 28 cukrářských piškotů
  • ½ šálku Amaretta
  • 3 šálky čerstvých malin
  • 50 g hořké (50%) čokolády, nastrouhané

Postup:

V misce vyšlehejte smetanu. V jiné misce prošlehejte mascarpone, cukr a vanilku. Třetinu ušlehané šlehačky jemně vmíchejte do mascarpone. Každý piškot rychle ponořte do likéru (nenechávejte nasáknou) a naskládejte je vedle sebe do čtvercové formy o rozměrech 23 x 23 cm – vejde se jich asi 14 v jedné vrstvě. Podle potřeby je seřízněte.

Na piškoty rozetřete polovinu směsi s mascarpone. Dejte polovinu malin do misky, rozmačkejte je vidličkou a rozetřete na vrstvu mascarpone. Na to opět vyskládejte piškoty a na ně rozetřete zbytek krému. Posypte ho hoblinkami čokolády a ozdobte celými malinami.

Před podáváním dejte tiramisu na 6 hodin nebo přes noc do lednice.

 

Foto: Shutterstock

Jogurtovo-malinové nanuky

Budete potřebovat:

250 g čerstvých malin
2 lžíce medu (nebo podle chuti)
500 g řeckého jogurtu
1 lžičku vanilkového extraktu
1 lžičku citronové šťávy
60 g moučkového cukru

Postup:

Maliny propasírujte přes síto, abyste je zbavili semínek. Přidejte med a promíchejte. V jiné míse smíchejte řecký jogurt, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a moučkový cukr. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a homogenní směsi.

Přidejte malinovou směs do směsi s jogurtem. Opět dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně spojily. Připravte si formy na nanuky. Můžete použít tradiční formy na nanuky nebo kelímky od jogurtu a dřívka. Nalijte směs do forem a dejte je do mrazáku. Nechte je zamrazit minimálně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Po dostatečném zmrazení můžete nanuky vyjmout z forem. Můžete je nechat na chvíli odstát při pokojové teplotě, aby trochu změkly a lépe se konzumovaly.

 

Foto: Shutterstock

Malinový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 800 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Připravte si sterilizované sklenice a víčka. Maliny důkladně propláchněte a v hrnci je smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte směs k varu na středním plameni. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu na středně nízkou a vařte přibližně 30–40 minut. Míchejte, aby se džem nepřipálil.

Během vaření odstraňujte pěnu. Mezitím si připravte talířek a dejte ho na chvíli do mrazničky. Poté otestujte konzistenci džemu. Vezměte talířek z mrazničky a kápněte na něj trochu džemu. Pokud džem ještě není dost hustý, ještě ho chvíli vařte.

Hotovým horkým džemem naplňte sterilizované sklenice. Uzavřete je víčky a postavte je na pár minut dnem vzhůru, aby se víčka chytla. Nechte sklenice s džemem postupně vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uskladněte na chladném a tmavém místě. Džem vydrží několik měsíců.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek