Chladivé nanuky plné vitaminů

S pomocí formiček nebo obyčejných kelímků od jogurtů a nanukových klacíků si můžete doma připravit zdravé ovocné nanuky, které potěší děti i dospělé.

Malinové nanuky s tvarohem

Doba přípravy: 20 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 6

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g cukru
  • 500 g čerstvých malin
  • 250 ml vody
  • hrst čerstvé máty
  • formičky na nanuky nebo kelímky od jogurtů

Tvaroh, smetanu a cukr dejte do mísy a vyšlehejte. Maliny povařte asi 10 minut ve 250 ml vody s hrstí čerstvých mátových lístků a poté propasírujte přes sítko. Malinové pyré nechte vychladnout a pak ho postupně zašlehejte do tvarohové směsi. Když je směs dokonale promíchaná, naplňte ji do předem vypláchnutých formiček na nanuky, nebo do kelímků od jogurtu, do kterých pak zapíchnete nanukový klacík. Dejte do mrazáku a nechte asi 4–6 hodin mrazit. Pak je můžete vyjmout z forem a podávat.

 

 


Dvoubarevné nanuky s jahodami

Doba přípravy: 20 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 10

  • 450 g řeckého jogurtu
  • 450 g jahod
  • 6 lžic medu
V misce smíchejte 300 g jogurtu se 3 lžícemi medu. Do formiček na nanuky nalijte jogurtovou směs, ale pouze do poloviny. Dejte do mrazáku na 15 minut mrazit. Mezitím v misce od jogurtové směsi rozmačkejte vidličkou jahody se zbylým medem a přidejte zbytek jogurtu. Směs nalijte do formiček na zatuhlou první polovinu. Vraťte je do mrazáku a nechte ztuhnout alespoň 4 hodiny.

 

 


Rybízovo-mátové nanuky

Doba přípravy: 30 minut + 4 hod mražení Počet porcí: 6

  • 750 g čerstvého rybízu
  • 250 g cukru
  • hrst mátových lístků

Opraný rybíz odstopkujte, dejte do hrnce s trochou vody, přidejte cukr a mátové lístky, zahřejte a nechte přejít varem. Pak odstavte a nechte vychladnout. Studenou směs rozmixujte a propasírujte přes síto. Naplňte do formiček na nanuky a dejte na 4–6 hodin (nebo přes noc) do mrazáku ztuhnout.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.