Foto: Shutterstock

3 skvělé tipy, jak zpracovat letní ovoce

Meruňky, broskve, švestky, rybíz, angrešt, moruše, maliny, borůvky… Zahrada i les jsou teď plné letních pokladů. Ale co s tím vším ovocem udělat? Přinášíme vám několik užitečných tipů, jak zpracovat letošní úrodu na maximum.

Správné načasování sběru

Nejdůležitější je vybrat správný okamžik pro sklizeň ovoce. Každý druh má své specifické znaky, které naznačují, že je plod zralý a připravený ke sběru. Poznáte to podle jeho barvy, měkkosti a také podle vůně. I mírně přezrálé ovoce se vyplatí sklidit – nehodí se sice například pro mražení, ale džemy nebo šťávy z něj budou výborné. Při sklizni je také důležité zacházet s ovocem velmi opatrně, aby nedošlo k poškození plodů. Pokud jsou plody ještě příliš pevně přichycené ke stonku, může být lepší počkat ještě nějaký čas, než dozrají a budou se sklízet lépe.

Dočasné uskladnění

Pokud nemáte čas nebo chuť okamžitě zpracovat celou úrodu, můžete si ji uskladnit. Prvním krokem je vybrat vhodné místo pro skladování. Ideální je suché, chladné a dobře větrané místo. To znamená, že sklep nebo chladná komora jsou skvělou volbou. Pokud nemáte takový prostor k dispozici, můžete zkusit i temný a chladný kout ve vaší garáži. Dalším důležitým faktorem je správné uskladnění ovoce. Nejlepší je uložit ho ve vrstvách oddělených papírem. Tímto způsobem se vzduch může volně pohybovat a zabráníte tak případnému hromadění vlhkosti, která by mohla způsobit hnilobu. Pokud ho máte opravdu velké množství, můžete ho také uskladnit v dřevěných bednách s otvory pro větrání.

 

Foto: Shutterstock

Domácí džemy

Vaření džemů je skvělou aktivitou, která vám umožní vytvořit si vlastní lahodný produkt plný přírodních chutí a bez zbytečné chemie. Džemy můžete dělat klasicky jednodruhové, nebo se pustit do vytváření vlastních kombinací. Skvělé jsou například jahody s rybízem, borůvky s ostružinami a podobně. Při vaření džemů je důležité dodržovat správný poměr ovoce a cukru. Tento poměr určuje sladkost a konzistenci výsledného produktu. Příliš málo cukru může způsobit, že džem nebude dostatečně sladký a bude mít tekutou konzistenci. Naopak příliš mnoho cukru povede k tomu, že džem bude příliš sladký a hustý. Doporučuje se dodržovat poměr 1:1 mezi ovocem a cukrem, ale můžete si s tímto poměrem pohrát podle svého vkusu a podle momentální sladkosti a zralosti ovoce.

Více tipů najdete v srpnovém vydání tištěné Rozmarýny, které je momentálně na stáncích. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek