Listopad plný příprav
Slavnostní perník
- 500 g medu
 - 250 g cukru
 - špetka soli
 - 125 g másla
 - 900 g hladké mouky
 - 1 lžíce citronové kůry
 - 10 g perníkového koření
 - 150 + 150 g mandlí
 - 125 g pokrájené kandované citronové kůry
 - 2 + 1 vejce
 - 2 kypřicí prášky do perníku
 - 100 g kandovaných třešní
 
Med, cukr, sůl a máslo zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout. V mouce promíchejte kypřicí perníkový prášek a koření. Mandle spařte a sloupněte. Medovou směs vmíchejte do mouky. Přidejte mandle, citronovou kůru a vejce, zamíchejte. Plech vymastěte, těsto na něm vyválejte, potřete rozkvedlaným vejcem. Vyznačte tvar perníků, do rohů vtiskněte mandle a do středů půlky kandovaných třešní. Perník pečte 35 minut uprostřed trouby na 200 °C, nechte vychladnout a nakrájejte. Kousky vložte do hliněného hrnce, přikryjte víčkem a nechte v chladnu rozležet.



