Babiččiny švestkové dobroty – poklady ve spíži

Co si v létě s láskou zavaříš, v zimě ve spíži s radostí najdeš… mohla by znít parafráze známého přísloví. Tak na co čekat? Je čas pustit se do práce.

Kořeněné švestkové čatní

  • 1 kg švestek
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 375 ml vinného octa
  • 500 g cukru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

1 Do hrnce dejte vypeckované rozčtvrcené švestky, oloupaná jablka nakrájená na kousky, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
2 Míchejte a vařte, dokud se ovoce a zelenina nerozvaří a tekutina nezredukuje (asi 40 – 50 minut). Můžete také hrnec vložit do středně vyhřáté trouby a občas směs promíchat. Hotové čatní naplňte horké do skleniček a zavíčkujte.

 


Švestkový džem s jablky a portským vínem

1 kg švestek

500 g jablek

500 g cukru

1 lžíce citronové šťávy

100 ml portského vína

1 Dobře vyzrálé švestky vypeckujte a překrájejte, jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do hrnce, podlijte troškou vody a rozvařte doměkka. přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nebude dostatečně hustý – vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek.
2 Nakonec přidejte portské víno, dobře promíchejte a ještě horký džem naplňte do skleniček s uzávěrem. Nechte chvíli stát na víčku, aby dobře chytlo.

 


Švestkový kompot s rumem

  • 1 kg švestek
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 kousek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce rumu (tuzemáku)

1 Z vody, cukru, citronové šťávy a koření svařte nálev. Odstavte a přidejte rum.
2 Půlené vypeckované švestky narovnejte do čistě vymytých sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

1 Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.
2 Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek