Babiččiny švestkové dobroty – poklady ve spíži

Co si v létě s láskou zavaříš, v zimě ve spíži s radostí najdeš… mohla by znít parafráze známého přísloví. Tak na co čekat? Je čas pustit se do práce.

Kořeněné švestkové čatní

  • 1 kg švestek
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 375 ml vinného octa
  • 500 g cukru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

1 Do hrnce dejte vypeckované rozčtvrcené švestky, oloupaná jablka nakrájená na kousky, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
2 Míchejte a vařte, dokud se ovoce a zelenina nerozvaří a tekutina nezredukuje (asi 40 – 50 minut). Můžete také hrnec vložit do středně vyhřáté trouby a občas směs promíchat. Hotové čatní naplňte horké do skleniček a zavíčkujte.

 


Švestkový džem s jablky a portským vínem

1 kg švestek

500 g jablek

500 g cukru

1 lžíce citronové šťávy

100 ml portského vína

1 Dobře vyzrálé švestky vypeckujte a překrájejte, jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do hrnce, podlijte troškou vody a rozvařte doměkka. přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nebude dostatečně hustý – vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek.
2 Nakonec přidejte portské víno, dobře promíchejte a ještě horký džem naplňte do skleniček s uzávěrem. Nechte chvíli stát na víčku, aby dobře chytlo.

 


Švestkový kompot s rumem

  • 1 kg švestek
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 kousek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce rumu (tuzemáku)

1 Z vody, cukru, citronové šťávy a koření svařte nálev. Odstavte a přidejte rum.
2 Půlené vypeckované švestky narovnejte do čistě vymytých sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

1 Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.
2 Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek