Babiččiny švestkové dobroty – poklady ve spíži

Co si v létě s láskou zavaříš, v zimě ve spíži s radostí najdeš… mohla by znít parafráze známého přísloví. Tak na co čekat? Je čas pustit se do práce.

Kořeněné švestkové čatní

  • 1 kg švestek
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 375 ml vinného octa
  • 500 g cukru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

1 Do hrnce dejte vypeckované rozčtvrcené švestky, oloupaná jablka nakrájená na kousky, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
2 Míchejte a vařte, dokud se ovoce a zelenina nerozvaří a tekutina nezredukuje (asi 40 – 50 minut). Můžete také hrnec vložit do středně vyhřáté trouby a občas směs promíchat. Hotové čatní naplňte horké do skleniček a zavíčkujte.

 


Švestkový džem s jablky a portským vínem

1 kg švestek

500 g jablek

500 g cukru

1 lžíce citronové šťávy

100 ml portského vína

1 Dobře vyzrálé švestky vypeckujte a překrájejte, jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do hrnce, podlijte troškou vody a rozvařte doměkka. přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nebude dostatečně hustý – vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek.
2 Nakonec přidejte portské víno, dobře promíchejte a ještě horký džem naplňte do skleniček s uzávěrem. Nechte chvíli stát na víčku, aby dobře chytlo.

 


Švestkový kompot s rumem

  • 1 kg švestek
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 kousek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce rumu (tuzemáku)

1 Z vody, cukru, citronové šťávy a koření svařte nálev. Odstavte a přidejte rum.
2 Půlené vypeckované švestky narovnejte do čistě vymytých sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

1 Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.
2 Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Zabíjačkové pochoutky

Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.