Babiččiny švestkové dobroty – poklady ve spíži

Co si v létě s láskou zavaříš, v zimě ve spíži s radostí najdeš… mohla by znít parafráze známého přísloví. Tak na co čekat? Je čas pustit se do práce.

Kořeněné švestkové čatní

  • 1 kg švestek
  • 3 jablka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 375 ml vinného octa
  • 500 g cukru
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli

1 Do hrnce dejte vypeckované rozčtvrcené švestky, oloupaná jablka nakrájená na kousky, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Přidejte ocet, cukr a koření a přiveďte k varu.
2 Míchejte a vařte, dokud se ovoce a zelenina nerozvaří a tekutina nezredukuje (asi 40 – 50 minut). Můžete také hrnec vložit do středně vyhřáté trouby a občas směs promíchat. Hotové čatní naplňte horké do skleniček a zavíčkujte.

 


Švestkový džem s jablky a portským vínem

1 kg švestek

500 g jablek

500 g cukru

1 lžíce citronové šťávy

100 ml portského vína

1 Dobře vyzrálé švestky vypeckujte a překrájejte, jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do hrnce, podlijte troškou vody a rozvařte doměkka. přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte, dokud džem nebude dostatečně hustý – vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek.
2 Nakonec přidejte portské víno, dobře promíchejte a ještě horký džem naplňte do skleniček s uzávěrem. Nechte chvíli stát na víčku, aby dobře chytlo.

 


Švestkový kompot s rumem

  • 1 kg švestek
  • 500 ml vody
  • 200 g cukru
  • 1 kousek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce rumu (tuzemáku)

1 Z vody, cukru, citronové šťávy a koření svařte nálev. Odstavte a přidejte rum.
2 Půlené vypeckované švestky narovnejte do čistě vymytých sklenic, zalijte nálevem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

 


Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

1 Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.
2 Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.