Léto plné chutí

Rajčata a cukety patří k nejoblíbenějším druhům letní zeleniny. Ať už si je pořídíte v obchodě, na trhu či vypěstujete na své zahrádce, můžete z nich připravit skvělé dobroty.


Plněné cukety

Budete potřebovat

  • 200 g dlouhozrnné rýže
  • 4 mladé cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g žampionů
  • 1 červenou papriku
  • 2 rajčata
  • 1/2 lžičky kari koření
  • sůl, pepř
  • čerstvou pažitku, petrželku, bazalku apod.
  • strouhaný parmazán

Dlouhozrnnou rýži uvařte ve slané vodě podle návodu na obalu. Troubu předehřejte na 180 °C. Cukety seřízněte do tvaru lodičky, dužninu vydlabejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte nasekaný česnek, dužninu z cukety, žampiony a papriku nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete a opékejte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte nakrájená rajčata a kari koření, chvíli restujte, přisypte uvařenou rýži a nasekané bylinky a ještě pár minut opékejte. Podle potřeby směs dochuťte solí a pepřem, naplňte jí cukety a dejte je zakryté alobalem na 15 minut péct do předehřáté trouby. Poté alobal sejměte, posypte cukety strouhaným parmazánem a pečte ještě dalších 15 minut.

 

 


Rustikální koláč s rajčaty

Budete potřebovat

  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • cherry rajčátka
  • čerstvou bazalku
  • čerstvý tymián
  • parmazán
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • zelenou cibulku

Troubu předehřejte na 200 °C. Šalotku nakrájenou na kolečka orestujte na pánvi na olivovém oleji. Křehké těsto rozválejte do kruhu o průměru asi 30 cm. Dejte ho na plech potažený pečicím papírem a střed těsta potřete dijonskou hořčicí (asi 3 cm okraje nechte volné). Rozložte na něj vychladlou orestovanou šalotku a na ni naskládejte přepůlená cherry rajčátka řezem nahoru. Osolte je a opepřete, posypte nasekanou čerstvou bazalkou, tymiánem a zelenou cibulkou. okraje koláče přeložte směrem dovnitř a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 30–40 minut dozlatova.

 

 


Domácí rajčatová omáčka

Budete potřebovat

  • 800 g rajčat
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 jarní cibulku
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1/2 šálku čerstvých lístků bazalky
  • 1/3 šálku čerstvých lístků petrželky
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • nové koření

Rajčata křížem nařízněte, spařte horkou vodou a oloupejte. Na olivovém oleji v pánvi orestujte nakrájenou cibulku, česnek a chilli papričku. Přidejte oloupaná pokrájená rajčata, snižte oheň a vařte na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří. Přidejte nasekané bylinky, mletý pepř a nové koření a podle chuti osolte a přislaďte.


Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek