Letní polévky

Letní polévky

Francouzská polévka Vichyssoise

Doba přípravy: 20 minut (+ 3 hodiny) Počet porcí: 4

  • 300 g pórku (jenom bílá část)
  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • bílý pepř
  • pažitka

1 V hrnci rozpálte máslo, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a pórek a nechte 3 minuty zpěnit. Přisypte oloupané brambory nakrájené na kostičky, chvilku opékejte a pak zalijte kuřecím vývarem.

2 Vařte, až brambory zcela změknou. Pak polévku osolte a opepřete, vmíchejte smetanu a odstavte. Nechte aspoň 3 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním posypte nasekanou pažitkou.

 

 


Hrášková polévka s mátou

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce másla
  • 1 velká šalotka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrst mátových lístků
  • 500 g mladého zeleného hrášku
  • sůl
  • pepř
  • smetana k podávání

1 V hrnci na másle orestujte nakrájenou šalotku, přidejte vývar a lístky máty. Pak přisypte hrášek a vařte, dokud nezměkne (asi 4 minuty). Nechte trochu vychladnout, lístky máty vyndejte a vše rozmixujte.

2 Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Podávejte se lžící smetany, teplou nebo studenou.

 

 


Letní polévka s těstovinami

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 250 g těstovin tortellini
  • hrst čerstvého špenátu
  • čerstvá bazalka
  • parmazán k podávání

1 Olej rozpalte v hrnci, osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek, přilijte vývar, přidejte rajčata z plechovky a na mírném plameni vařte asi 10 minut.

2 Přidejte tortellini a vařte asi 7 minut, aby změkly. Nakonec přidejte čerstvý špenát a trochu bazalky a ještě minutu povařte. Polévku podávejte s lístky čerstvé bazalky a hoblinkami parmazánu.

 

 


Pikantní mrkvová polévka

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • olej
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g čerstvé mrkve
  • 1 velká brambora
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • pepř

1 Na oleji si osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev a oloupanou nakrájenou bramboru. Chvilku poduste a pak zalijte zeleninovým vývarem.

2 Přidejte čerstvý zázvor a nasekanou chilli papričku a vařte do změknutí. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek