Foto: Shutterstock

Sbíráte jeřabiny? Jsou skvělé do čaje i do kompotů

Jeřabiny byly tradiční součástí jídelníčku našich předků. Používali je k přípravě sirupů, kompotů, vína i jako koření. Brzy však poznali, že mají i léčivé účinky.

Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia), zvaný i jeřáb obecný roste jako strom, keř nebo stále oblíbenější vícekmenná dřevina. V přírodě se s ním setkáte především ve vyšší nadmořské výšce, tvoří součást vřesovišť či rašelinišť. Dobře snáší i znečištěné ovzduší a je naprosto nenáročný. Proto se vrací do krajiny i jako náhrada lesů poničených kůrovcem nebo vichřicemi. Pěstuje se také na zahradě, kde oceníte jak drobné bílé květy, tak asi centimetr velké oranžové malvice, v něž se mění na podzim. Snadno rozeznatelné jsou i listy – mohou mít až devět párů malých lístků – botanicky se nazývají devítijařmé – se zoubkovaným okrajem.

V přírodě i na zahradě

S jeřábem ptačím se setkáte v několika variantách – kromě původního druhu, který se označuje jako obecný a má léčivé účinky, roste v našich krajích i poddruh moravský s jedlými sladkými plody (Sorbus aucuparia subsp. moravika). Právě z něj byly vyšlechtěny kultivary ´Edulis´ či ´Moravský velkoplodý´, které se využívají jako netradiční ovoce a připravují se z nich například zavařeniny nebo šťávy. O jaký druh jde (zda o původní s trpkými plody nebo šlechtěný se sladkými), poznáte podle listů. Jsou-li po obvodu aspoň z třetiny hladké, bývá plod sladký. Když mají zubatý okraj, jde o původní botanický druh s trpkými jeřabinami.

Existuje však i další jedlý druh jeřábu, který má s tím obecným společné jen jméno – jde o jeřáb domácí nebo také jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) s plody podobnými buď malým jablíčkům, nebo drobným hruštičkám (var. pyriformis). Pěstuje se především na Moravě, kde se využívá pro výrobu pálenky.

 

Foto: Shutterstock

Čaj z jeřabin

Polévkovou lžíci sušených plodů dvě až tři minuty povařte a nechte ještě čtvrt hodiny stát, zvýší se tak louhování léčivých látek. Trochu trpký čaj pijte třikrát až čtyřikrát denně.

Léčí plody i květy

Jeřabiny obsahují vitamin C, provitamin A, vitamin PP a organické kyseliny – všechny tyto látky výrazně ovlivňují a posilují celkovou imunitu. Třísloviny a směs jednoduchých cukrů, jako je sorbit, mají zase pozitivní vliv na protizánětlivé a očistné procesy. Fungují jako lék na narušené zažívání, podporují například vylučování žluče do střev, což napomáhá procesu trávení zejména u starších lidí. Mají ale i močopudný účinek, zlepšují odvodnění u ledvinových chorob a také vyplavují písek a drobné kaménky. Jeřabiny jsou rovněž součástí čajů s protirevmatickým účinkem, protože vylučují škodlivé metabolity.

Květy se díky obsahu látek s účinkem podobným ženským hormonům estrogenům používají při hormonální nerovnováze i jako pomoc s nepravidelným menstruačním cyklem.

 

Foto: Shutterstock

Sirup na zažívání

Pomleté čerstvé plody odšťavněte nebo vylisujte. Získanou šťávu smíchejte v hmotnostním poměru jedna ku jedné s cukrem a pomalu vařte až do zhoustnutí. Užívají se tři lžičky denně při problémech se zažíváním nebo jako posilující elixír po nemoci.

Sběr a zpracování

Květy se nejčastěji sbírají v květnu, dopoledne, kdy jsou plně rozvinuté. Plody dozrávají během září a října, v této době mají také nejvyšší obsah léčivých látek. Pozor, je třeba je vždy před zpracováním usušit nebo nechat projít varem, čerstvé jeřabiny jsou pro člověka mírně toxické, vyvolávají zvracení a bolest hlavy. K sušení je nejlepší využít umělé teplo, tedy buď sušičku potravin, nebo troubu nastavenou na mírný stupeň. Pak už žádné potíže nehrozí.


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články