Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Brusnice borůvka

Vaccinium myrtillus

má kromě příjemné chuti i spoustu skvělých léčivých vlastností. Účinné látky obsahují nejen plody, ale i mladé listy. V plodech borůvky se skrývá velké množství tříslovin, cukry, antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina citronová, jablečná, jantarová, mléčná či šťavelová), vitaminy A, B, C a pektin. V listech najdeme fenolické látky, kyselinu oleanovou a ursolovou a myrtillin, který bývá nazýván rostlinným inzulínem.

Borůvka pomáhá při střevních kolikách, průjmu a střevnímu kataru, léčí záněty dásní, usnadňuje léčbu kožních onemocnění, zmírňuje příznaky cukrovky, urychluje hojení ran, ekzémů a opařenin. Zlepšuje ostrost zraku i noční vidění. Chrání před stařeckou demencí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krevní a cévní oběh, posiluje obranyschopnost.

 

 

Borůvkový čaj

  • 2 lžíce borůvkových listů
  • 250 ml vroucí vody

Sušené borůvkové listy zalijte vroucí vodou a vařte po dobu 10 minut. Nechte vychladnout a pijte dvakrát denně.

 

 

Borůvkové víno

  • 7,5 kg borůvek
  • 3 l vody
  • 2 kg cukru
  • 20 ml tekutých vinných kvasinek
  • 1 balíček živné soli

 

Zralé, očištěné borůvky pomačkejte a nechte je v chladu asi týden kvasit. Pak je prolisujte, šťávu slijte, ideálně do dubového soudku. Zbytek z borůvek opět zalijte asi litrem vody a nechte ještě den, aby vyšla zbylá šťáva. Znovu prolisujte. Dva litry vody svařte s cukrem, nalijte vše do soudku, přidejte kvasinky a živnou sůl. Soudek uzavřete tak, aby v něm nebyl žádný vzduch, a víno nechte kvasit 6 až 8 týdnů. Potom víno stočte do jiného soudku, nechte ještě 2 týdny stát a pak ho stočte do láhví.

 

 

Borůvkový sirup

  • čerstvé borůvky
  • sirup
  • kyselina citronová

 

Borůvky rozmačkejte a nechte přes noc odležet. Hmotu pak vylisujeme, sceďte nebo přefiltrujte přes řidší plátno. Šťávu nechte několik hodin sedimentovat a potom ji opatrně slijte, abyste se zbavili kalu. Odměřte ji a smíchejte s cukrem a kyselinou citronovou v poměru: na 1 litr šťávy 1,5 kg cukru a 9–13 g kyseliny citronové. Směs zahřejte a přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut, vznikající pěnu odstraňujte. Hotový sirup naplňte ještě horký do lahví, uzavřete, položte a nechte vychladnout.

 

 

Borůvkový džem s vanilkou

  • 1 kg borůvek
  • 500 g cukru
  • 1 citron
  • 10 g citrusového pektinu
  • 1 vanilkový cukr

Odstopkované borůvky omyjte, prosypte 400 g cukru, trochu je rozmačkejte a nechte přes noc pustit šťávu. Poté směs sceďte, slitou šťávu dejte do hrnce a svařte ji na sirup. Přisypte borůvky, vmíchejte do směsi vanilkový cukr společně se zbylým cukrem smíchaným s pektinem a ještě 5 minut povařte. Hotový džem naplňte do čistě vymytých a vypařených sklenic, uzavřete a otočte na chvíli víčkem dolů, aby se víčka chytla.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Nejkrásnější stromy v zahradě

Nejkrásnější stromy v zahradě

Stromy by neměly v zahradě chybět. Nejen, že ji zkrášlí svými květy, oživí ševelením listů, ale poskytnou i vítaný stín pro posezení v horkých dnech a některé i sladkou úrodu ovoce. Který si letos vysadíte?

Celý článek

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Přečtěte si