Přeslička: na hojení ran

Přesličky patří mezi velmi staré druhy. Nerozmnožují se semeny a nenajdete u nich ani typické květy, jde o rostliny výtrusné. Setkat se můžete se třemi zástupci – přesličkou rolní, bahenní a lesní.

Přeslička obsahuje až deset procent oxidu křemičitého a také kyselinu křemičitou rozpustnou ve vodě. Nejen díky tomuto prvku posiluje celkovou obranyschopnost organismu, ale dokáže i předcházet kardiovaskulárním chorobám. Léčivých účinků však má více.

 

Na jaře je jiná

Pro přesličku rolní (Equisetum arvense) je typický takzvaný sezonní dimorfismus, což znamená, že má odlišnou podobu na jaře a v létě. V březnu a v dubnu se objevují nízké hnědavé lodyhy s typickým zakončením připomínajícím klas, z něhož se později vyvinou zralé výtrusy. Teprve na přelomu jara a léta se tvoří zelené výhonky připomínající malé jehličnaté stromky, které se sbírají. Přeslička bahenní (E. palustre) tuto vlastnost nemá, na vrcholech zelených lodyh najdete i výtrusné klasy. Tento druh roste na mokřadech, podmáčených loukách a slatiništích, tedy většinou v místech s kyselou půdou. V lužních lesích a u pramenišť toků najdete přesličku lesní (E. Sylvaticum). Její jemnější jakoby hedvábné výhonky mohou být i větvené. I ta jinak vypadá na jaře a jinak v létě.

Jako bylina se však využívá pouze přeslička rolní. Ostatní druhy se nesbírají, protože jsou velmi často nakaženy cizopasnou houbou, která jejich nadzemní části infikuje nebezpečným a jedovatým alkaloidem equisetinem. Poznáte ho tak, že na výhonech vytváří hnědé skvrny.

Najdete ji v přírodě

Přeslička roste běžně v přírodě, nejčastěji na krajích lesů, u potoků i na rumištích. Na zahradě se proto nepěstuje, dokonce se zde může stát nepříjemným a těžko odstranitelným plevelem. Šíří se zde totiž podzemními oddenky a drobnými hnědými hlízami. Léčivé zelené lodyhy se odřezávají od června do září a suší se ve stínu, teplota by neměla přesáhnout čtyřicet stupňů. Díky nižšímu obsahu vody není bylina tak náchylná k navlhnutí, sušenou přesličku proto můžete skladovat jen v látkovém sáčku.

Přeslička bahenní (E. palustre)

Co všechno léčí?

Nať přesličky obsahuje až 10 % oxidu křemičitého a kyselinu křemičitou rozpustnou ve vodě, dále flavonoidy, kterým se také říká vitamin P a mají antioxidační účinky. V rostlině najdete i minerální látky, například vápník, draslík, železo, mangan, hořčík a podobně. Přesličku lze užívat vnitřně i zevně. Působí protizánětlivě, hojivě a močopudně, používá se odedávna pro hojení ran – má totiž schopnost zvyšovat odolnost vazivových tkání působením právě kyseliny křemičité. Ta působí i na pružnost a pevnost chrupavek, vlasů, nehtů a cévních stěn. Celkově zlepšuje metabolismus včetně tvorby bílých krvinek, čímž zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu. Užívání přesličky zlepší problémy s ledvinami, kožní potíže, léčí bércové vředy a špatně se hojící rány, revmatická onemocnění, mírní i potíže se žaludkem, doporučuje se při zlomeninách i léčbě osteoporózy. Ve formě kloktadla může pomoci také při angíně a zánětech v ústech. A například při krvácení z nosu stačí pomačkaný stonek vložit přímo do nosní dírky. Přesličku se doporučuje užívat jen 7 až 10 dnů, je třeba také dávat pozor na předávkování.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Jak využít přesličku

Na obklady

1 lžíci přesličkové natě vařte minimálně 30 minut ve 150 ml vody. Do odvaru namáčejte sterilní obvazy a přikládejte na místa postižená zánětem.

 

Do koupele

100 g přesličky vyvařte ve 2 l vody. Získaný odvar nalijte do koupele pro podporu hojení ran. Ta by měla mít teplotu kolem 39 °C a trvat asi 15 minut. Poté ještě asi hodinu odpočívejte.

 

Pečující krém

20 minut vařte 20 g přesličky ve 150 ml vody. Zároveň rozpusťte 100 g sádla či jiného tuku ve vodní lázni. Přidejte 80 ml ještě horkého odvaru a dobře smíchejte, ideálně tyčovým mixérem. Poté přidejte ještě asi 20 ml třezalkového a asi 20 kapek levandulového oleje. Mast naplňte do dóz a používejte pro ošetřování suché pokožky, konečků vlasů a lámavých nehtů.

 

Přesličkový čaj

1 lžíci natě vařte ve 150 ml vody 30 minut – dlouhým vařením se totiž uvolňuje kyselina křemičitá. Nať se může také namočit přes noc a následující den povařit, v tomto případě je vhodná dávka 5 lžic na 1 litr vody. Získaný odvar rozdělte na několik šálků a popíjejte během dne mezi jídly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kuře 7x jinak

Kuře 7x jinak

Patří k nejoblíbenějším druhům mas a dají se z něj připravit skutečně různorodé pokrmy. Nechte se inspirovat kuchyněmi celého světa a vyzkoušejte naše recepty.

Celý článek

Sporáky nejen úsporné

Sporáky nejen úsporné

Jejich název je odvozen od slova „spořit“. Dlužno ovšem podotknout, že mnohá jsou nejen úsporná, ale jsou též skutečnou ozdobou našich kuchyní.

Celý článek

Valentýnské potěšení

Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.