Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Přeslička: na hojení ran

Přesličky patří mezi velmi staré druhy. Nerozmnožují se semeny a nenajdete u nich ani typické květy, jde o rostliny výtrusné. Setkat se můžete se třemi zástupci – přesličkou rolní, bahenní a lesní.

Přeslička obsahuje až deset procent oxidu křemičitého a také kyselinu křemičitou rozpustnou ve vodě. Nejen díky tomuto prvku posiluje celkovou obranyschopnost organismu, ale dokáže i předcházet kardiovaskulárním chorobám. Léčivých účinků však má více.

 

Na jaře je jiná

Pro přesličku rolní (Equisetum arvense) je typický takzvaný sezonní dimorfismus, což znamená, že má odlišnou podobu na jaře a v létě. V březnu a v dubnu se objevují nízké hnědavé lodyhy s typickým zakončením připomínajícím klas, z něhož se později vyvinou zralé výtrusy. Teprve na přelomu jara a léta se tvoří zelené výhonky připomínající malé jehličnaté stromky, které se sbírají. Přeslička bahenní (E. palustre) tuto vlastnost nemá, na vrcholech zelených lodyh najdete i výtrusné klasy. Tento druh roste na mokřadech, podmáčených loukách a slatiništích, tedy většinou v místech s kyselou půdou. V lužních lesích a u pramenišť toků najdete přesličku lesní (E. Sylvaticum). Její jemnější jakoby hedvábné výhonky mohou být i větvené. I ta jinak vypadá na jaře a jinak v létě.

Jako bylina se však využívá pouze přeslička rolní. Ostatní druhy se nesbírají, protože jsou velmi často nakaženy cizopasnou houbou, která jejich nadzemní části infikuje nebezpečným a jedovatým alkaloidem equisetinem. Poznáte ho tak, že na výhonech vytváří hnědé skvrny.

Najdete ji v přírodě

Přeslička roste běžně v přírodě, nejčastěji na krajích lesů, u potoků i na rumištích. Na zahradě se proto nepěstuje, dokonce se zde může stát nepříjemným a těžko odstranitelným plevelem. Šíří se zde totiž podzemními oddenky a drobnými hnědými hlízami. Léčivé zelené lodyhy se odřezávají od června do září a suší se ve stínu, teplota by neměla přesáhnout čtyřicet stupňů. Díky nižšímu obsahu vody není bylina tak náchylná k navlhnutí, sušenou přesličku proto můžete skladovat jen v látkovém sáčku.

Přeslička bahenní (E. palustre)

Co všechno léčí?

Nať přesličky obsahuje až 10 % oxidu křemičitého a kyselinu křemičitou rozpustnou ve vodě, dále flavonoidy, kterým se také říká vitamin P a mají antioxidační účinky. V rostlině najdete i minerální látky, například vápník, draslík, železo, mangan, hořčík a podobně. Přesličku lze užívat vnitřně i zevně. Působí protizánětlivě, hojivě a močopudně, používá se odedávna pro hojení ran – má totiž schopnost zvyšovat odolnost vazivových tkání působením právě kyseliny křemičité. Ta působí i na pružnost a pevnost chrupavek, vlasů, nehtů a cévních stěn. Celkově zlepšuje metabolismus včetně tvorby bílých krvinek, čímž zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu. Užívání přesličky zlepší problémy s ledvinami, kožní potíže, léčí bércové vředy a špatně se hojící rány, revmatická onemocnění, mírní i potíže se žaludkem, doporučuje se při zlomeninách i léčbě osteoporózy. Ve formě kloktadla může pomoci také při angíně a zánětech v ústech. A například při krvácení z nosu stačí pomačkaný stonek vložit přímo do nosní dírky. Přesličku se doporučuje užívat jen 7 až 10 dnů, je třeba také dávat pozor na předávkování.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Jak využít přesličku

Na obklady

1 lžíci přesličkové natě vařte minimálně 30 minut ve 150 ml vody. Do odvaru namáčejte sterilní obvazy a přikládejte na místa postižená zánětem.

 

Do koupele

100 g přesličky vyvařte ve 2 l vody. Získaný odvar nalijte do koupele pro podporu hojení ran. Ta by měla mít teplotu kolem 39 °C a trvat asi 15 minut. Poté ještě asi hodinu odpočívejte.

 

Pečující krém

20 minut vařte 20 g přesličky ve 150 ml vody. Zároveň rozpusťte 100 g sádla či jiného tuku ve vodní lázni. Přidejte 80 ml ještě horkého odvaru a dobře smíchejte, ideálně tyčovým mixérem. Poté přidejte ještě asi 20 ml třezalkového a asi 20 kapek levandulového oleje. Mast naplňte do dóz a používejte pro ošetřování suché pokožky, konečků vlasů a lámavých nehtů.

 

Přesličkový čaj

1 lžíci natě vařte ve 150 ml vody 30 minut – dlouhým vařením se totiž uvolňuje kyselina křemičitá. Nať se může také namočit přes noc a následující den povařit, v tomto případě je vhodná dávka 5 lžic na 1 litr vody. Získaný odvar rozdělte na několik šálků a popíjejte během dne mezi jídly.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek