Zapomenutá mařinka

Mařinka vonná patří mezi téměř zapomenuté byliny. Je to škoda, protože má nejen uklidňující účinky a pomůže při podzimní depresi, ale využití najde i v kuchyni.

O oblibě mařinky v minulosti svědčí řada jejích lidových názvů, a to nejen v češtině. Říkalo se jí božec, marulka, májovka, voňavka, asparulka, mařenka, ale i Waldmeister, Master of the Woods, Wild Baby’s Breath, petit mugue i reine des bois. Cizojazyčná jména jsou důkazem, že mařinka je známá nejen v Evropě, ale že se odtud rozšířila i do Asie a Ameriky.

 

Hledejte ji v bukových hájích

Mařinka vonná je vytrvalá rostlina z čeledi mořenovitých, kam patří i známější svízel (Galium), kterému se – právě pro podobnost s mařinkou – někdy říká svízel vonný. I latinské názvy svědčí o příbuznosti těchto bylin. Zatímco dřív odborníci mařinku pojmenovávali Asperula odorata, dnes jí častěji říkají Galium odoratum. Mařinka tvoří podrost ve stinných bukových hájích. Kvete na jaře, od dubna do června, záleží na nadmořské výšce, a hlavně na tom, dokdy jsou stromy ještě bez listů a k zemi se dostane dost slunečních paprsků. Jde o poléhavou rostlinu, jemné bílé květy se tvoří na koncích výhonků.

Pěstovat ji můžete i na zahradě

Z mařinky se používá kvetoucí nať, která se sbírá koncem jara, zpravidla na přelomu května a června, rostlina ale kvete až do září. Trhejte ji nejlépe kolem poledne a sušte co nejrychleji, ovšem při teplotách maximálně třicet pět stupňů. Nejlepší je rozložit ji na síta. Dobře usušená mařinka má stejnou barvu a lesk jako čerstvá. Typická je pro ni nahořklá chuť a kumarinová vůně připomínající seno. Skladujte ji nejlépe v klasických lékovkách nebo jiných nádobách z tmavého skla, kam se nedostane tolik slunečních paprsků.

Mařinka se v přírodě vysévá sama, lze ji ale pěstovat i na zahradě ze zakořeněných lodyh. Namnožené rostliny vysaďte na záhon ve vzdálenosti asi dvacet pět centimetrů od sebe. Místo by se mělo podobat jejímu přirozeného výskytu, tedy lehkému polostínu s vlhčí humózní půdou. Mařinku můžete vysazovat i do větších prostorných nádob, které postavíte pod vyšší keře. Ty jí zajistí částečné zastínění, jež jí vyhovuje. V teple a suchu mohou mařince osychat a žloutnout listy. Pokud se vám to stane, sestřihněte ji a ona opět rychle obrazí.

Proti stresu a špatné náladě

Mařinka má poměrně silný uklidňující účinek, používá se tedy ve směsi v čajích pro uklidnění, proti nespavosti, stresu i proti křečím. Uklidňuje ale i trávicí potíže a pomáhá při ledvinových kamenech. Kumarin, který obsahuje, ovlivňuje také srážlivost krve, proto se tato bylina používá i pro léčbu trombóz, žilních onemocnění, křečových žil či hemoroidů. Smí se však používat jen krátkodobě, nejvýše po dobu tří až čtyř týdnů. Jinak hrozí závratě, bolesti hlavy, zvracení, spavost a dokonce i ztráta vědomí. Vysoký obsah kumarinu může dokonce poškodit játra.

Do vína i do salátů

Příjemnou chuť mařinky využívají i kuchaři. Kdysi se přidávala nejen do vína, ale dokonce i do šampaňského, koňaku a piva. Svou chutí a vůní osvěží také ovocné saláty a sladká jídla nebo jablečné mošty. Výhonky rostliny najdete i v bylinných čajových směsích, dodávají jim příjemnou vůni. I zde platí, že byste se měli vyvarovat nadměrného množství mařinky v jídle. Jinak vám kumarin způsobí bolesti hlavy.

 

Jak využít mařinku

 

Mařinkový odvar

1 lžičku sušené mařinky přelijte šálkem vroucí vody. Po deseti minutách nálev slijte a pijte dvakrát denně po malých doušcích.

 

Mařinkové mléko s medem

200 ml mléka oslaďte trochou medu a přidejte asi dvě lžičky sušené mařinky. Po dvou hodinách nápoj přeceďte a užívejte před spaním.

 

Víno na dobrou noc

 

Několik kvetoucích stonků mařinky svažte a nechte zavadnout do druhého dne. Poté je vložte do láhve bílého vína a macerujte alespoň dvanáct hodin. Hotové víno uložte do chladu, posléze užívejte po malých sklenkách před spaním, zbavíte se tak úzkosti i nespavosti. Použijte stolní víno se slabým aroma, aby chuť bylinky patřičně vynikla.

 

Odpuzovač hmyzu

Sušené listy mařinky můžete podkládat pod koberce a mezi prádlo, neboť odpuzují moly i jiný hmyz. Ideální je nasypat sušenou rostlinu do sáčků z řídké tkaniny.

 


Text: red, foto: Shutterstock

Další články

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Krbová kamna s výměníkem

Krbová kamna s výměníkem

Jedním z možných řešení pro vytápění domu i ohřívání vody jsou krbová kamna s výměníkem. Můžete je propojit s radiátory, a přitom si dál užívat pohledu do plamenů i sálajícího tepla.

Celý článek

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Koberce tkané z ovčí vlny jsou napořád

Ručně tkané koberce z ovčí vlny u nás umí vyrobit jen Zdeňka Zábojová ze Sebranic. Jedinečná technologie zůstává v rodině – nově v ní pokračuje i dcera paní Zdeňky, Blanka Šestáková. Unikátní technologii výroby „odkoukala“ od rodičů, kteří mají rodinnou firmu.

Celý článek

Přečtěte si

Když se cestovatelé usadí

Když se cestovatelé usadí

www.chatar-chalupar.cz

Na návštěvu vyjíždíme plni zvědavosti, čím rodině cestovatelů, která žila i v nejdrsnější kanadské divočině, učaroval podkrkonošský statek přestavěný na penzion, že ji k sobě natrvalo připoutal.

Sladěná dvojice: dřez a baterie

Sladěná dvojice: dřez a baterie

www.peknebydleni.cz

Kuchyňský dřez a baterie – neslouží už tolik k mytí nádobí, ale stále jsou třeba. A ovšem podléhají trendům. Ty současné přinášejí dřezy barevné, prostorné, s praktickými vychytávkami a baterie, které nabídnou dlouhou životnost a kuchyni ozdobí.