Lákavé pohoštění

Připravte svým hostům dobroty, které budou nejen výborně chutnat, ale i krásně vypadat. Využijte barev čerstvého ovoce a zeleniny a doplňte je pestrými jedlými květy.

Zeleninové koláčky

 

Budete potřebovat

  • listové těsto
  • čerstvou zeleninu (např. chřest, ředkvičky, mrkev, rajčata, papriky, cuketu, zelený hrášek, červenou řepu apod.)
  • rajčatovou omáčku, pesto nebo kečup na potření
  • sezamová semínka a plátky mandlí na posypání
  • čerstvá bazalka
  • 1 vejce

 

Postup

• Plát listového těsta nakrájejte na stejně velké čtverce nebo obdélníky. Potřete je rajčatovou omáčkou podle svého výběru (můžete použít i kečup, různé druhy pesta apod.), asi 1 cm široký okraj koláčků nechte volný.
• Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte na přiměřeně velké kousky nebo plátky tak, aby se vám koláčky dobře zdobily. Jednotlivé kousky pak poklaďte zeleninou. Můžete vytvořit různé chuťové kombinace.
• Okraje každého koláčku potřete rozšlehaným vejcem. Nazdobené koláčky posypte sezamovými semínky a plátky mandlí.
• Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
• Před podáváním posypte koláčky čerstvými bazalkovými lístky.

 

 

Pestrý salát

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • čerstvé zelené listy (např. rukolu, polníček, hlávkový salát apod.),
  • výhonky mladého hrášku
  • ředkvičky
  • okurku
  • šalotku
  • jablko
  • jedlé květy
  • sýr feta
  • olivový olej
  • citronovou šťávu nebo vinný ocet
  • sůl

 

Postup

• Zelené salátové lístky a výhonky mladého hrášku důkladně operte a v případě potřeby natrhejte na menší kousky velikosti sousta. Nechte listy okapat a dejte do mísy.
• Přidejte ředkvičky nakrájené na kolečka, okurku na plátky, pokrájenou šalotku rozebranou na kroužky a tenké půlměsíčky jablka.
• Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou nebo vinným octem, osolte a promíchejte.
• Nakonec salát dozdobte kostičkami sýru feta a čerstvými květy (například maceškami, sedmikráskami, květy řeřichy, hrášku apod.) a můžete servírovat.

 

 

 

Jahodový moučník

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 250 g čerstvých jahod
  • máslo na vymazání a mouku nebo strouhanku na vysypání formy

 

Postup

1 Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 Cukr vyšlehejte s vejcem do pěny. Pak postupně přimíchejte jogurt s olejem a směs vmíchejte do mouky s práškem do pečiva.

3 Nalijte těsto do připravené formy a poklaďte ho omytými přepůlenými jahodami.

4 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.