Lákavé pohoštění

Připravte svým hostům dobroty, které budou nejen výborně chutnat, ale i krásně vypadat. Využijte barev čerstvého ovoce a zeleniny a doplňte je pestrými jedlými květy.

Zeleninové koláčky

 

Budete potřebovat

  • listové těsto
  • čerstvou zeleninu (např. chřest, ředkvičky, mrkev, rajčata, papriky, cuketu, zelený hrášek, červenou řepu apod.)
  • rajčatovou omáčku, pesto nebo kečup na potření
  • sezamová semínka a plátky mandlí na posypání
  • čerstvá bazalka
  • 1 vejce

 

Postup

• Plát listového těsta nakrájejte na stejně velké čtverce nebo obdélníky. Potřete je rajčatovou omáčkou podle svého výběru (můžete použít i kečup, různé druhy pesta apod.), asi 1 cm široký okraj koláčků nechte volný.
• Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte na přiměřeně velké kousky nebo plátky tak, aby se vám koláčky dobře zdobily. Jednotlivé kousky pak poklaďte zeleninou. Můžete vytvořit různé chuťové kombinace.
• Okraje každého koláčku potřete rozšlehaným vejcem. Nazdobené koláčky posypte sezamovými semínky a plátky mandlí.
• Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
• Před podáváním posypte koláčky čerstvými bazalkovými lístky.

 

 

Pestrý salát

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • čerstvé zelené listy (např. rukolu, polníček, hlávkový salát apod.),
  • výhonky mladého hrášku
  • ředkvičky
  • okurku
  • šalotku
  • jablko
  • jedlé květy
  • sýr feta
  • olivový olej
  • citronovou šťávu nebo vinný ocet
  • sůl

 

Postup

• Zelené salátové lístky a výhonky mladého hrášku důkladně operte a v případě potřeby natrhejte na menší kousky velikosti sousta. Nechte listy okapat a dejte do mísy.
• Přidejte ředkvičky nakrájené na kolečka, okurku na plátky, pokrájenou šalotku rozebranou na kroužky a tenké půlměsíčky jablka.
• Zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou nebo vinným octem, osolte a promíchejte.
• Nakonec salát dozdobte kostičkami sýru feta a čerstvými květy (například maceškami, sedmikráskami, květy řeřichy, hrášku apod.) a můžete servírovat.

 

 

 

Jahodový moučník

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 250 g čerstvých jahod
  • máslo na vymazání a mouku nebo strouhanku na vysypání formy

 

Postup

1 Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2 Cukr vyšlehejte s vejcem do pěny. Pak postupně přimíchejte jogurt s olejem a směs vmíchejte do mouky s práškem do pečiva.

3 Nalijte těsto do připravené formy a poklaďte ho omytými přepůlenými jahodami.

4 Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…