Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Chřestový krém se smetanou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 500 g chřestu
  • 1 l slepičího vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petrželka nebo pažitka

 

1 Chřest oloupejte, hlavičky odkrojte a stonky nakrájejte na kousky. Vývar přiveďte k varu, vložte chřest a vařte asi 15 minut. Nechte chvíli vychladnout a rozmixujte.

2 Na závěr polévku zjemněte žloutkem rozkvedlaným ve šlehačce, ochuťte špetkou strouhaného muškátového oříšku a podle chuti přisolte. Na talíři ozdobte petrželkou nebo pažitkou.

 

 

 

 

Pestrá zeleninová polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 1/2 malého květáku
  • 2 mladé mrkve
  • hrst zeleného hrášku
  • 1 mladá kedlubna
  • 2 lžíce másla
  • 2 l lehkého drůbežího vývaru
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka

 

1 Květák rozeberte na růžičky, mrkev a kedlubnu oloupejte a nadrobno nakrájejte. V hrnci na másle lehce osmahněte zeleninu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte a vařte 15–20 minut na mírném ohni.

2 Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním posypte nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Kuřecí polévka s mrkví

Doba přípravy: 2 h 30 minut Počet porcí: 6

  • 2 kuřecí stehna
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • snítky tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list

 

1 Kuřecí stehna očistěte a v kloubu rozdělte na polovinu. Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Petržel, cibuli i česnek ponechte vcelku. Maso v hrnci zalijte vodou a vařte asi 30 minut, sbírejte pěnu. Pak přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, bobkový list, nové koření a několik kuliček pepře. Na mírném plameni vařte asi 90 minut.

2 Vývar sceďte, kuřecí maso oberte a mrkev dejte stranou. V jiném hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nasekanou šalotku a nechte zesklovatět. Vmíchejte mouku a orestujte na světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte tymián a povařte asi 15 minut. Vmíchejte obrané maso a mrkev, vyjměte tymián a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek