Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Chřestový krém se smetanou

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 500 g chřestu
  • 1 l slepičího vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petrželka nebo pažitka

 

1 Chřest oloupejte, hlavičky odkrojte a stonky nakrájejte na kousky. Vývar přiveďte k varu, vložte chřest a vařte asi 15 minut. Nechte chvíli vychladnout a rozmixujte.

2 Na závěr polévku zjemněte žloutkem rozkvedlaným ve šlehačce, ochuťte špetkou strouhaného muškátového oříšku a podle chuti přisolte. Na talíři ozdobte petrželkou nebo pažitkou.

 

 

 

 

Pestrá zeleninová polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 1/2 malého květáku
  • 2 mladé mrkve
  • hrst zeleného hrášku
  • 1 mladá kedlubna
  • 2 lžíce másla
  • 2 l lehkého drůbežího vývaru
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka

 

1 Květák rozeberte na růžičky, mrkev a kedlubnu oloupejte a nadrobno nakrájejte. V hrnci na másle lehce osmahněte zeleninu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte a vařte 15–20 minut na mírném ohni.

2 Podle potřeby polévku dosolte a dochuťte pepřem. Před podáváním posypte nasekanou zelenou petrželkou.

 

 

 

Kuřecí polévka s mrkví

Doba přípravy: 2 h 30 minut Počet porcí: 6

  • 2 kuřecí stehna
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • snítky tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list

 

1 Kuřecí stehna očistěte a v kloubu rozdělte na polovinu. Mrkve oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Petržel, cibuli i česnek ponechte vcelku. Maso v hrnci zalijte vodou a vařte asi 30 minut, sbírejte pěnu. Pak přidejte cibuli, česnek, mrkev, petržel, bobkový list, nové koření a několik kuliček pepře. Na mírném plameni vařte asi 90 minut.

2 Vývar sceďte, kuřecí maso oberte a mrkev dejte stranou. V jiném hrnci rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nasekanou šalotku a nechte zesklovatět. Vmíchejte mouku a orestujte na světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte tymián a povařte asi 15 minut. Vmíchejte obrané maso a mrkev, vyjměte tymián a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.