Kuře 7x jinak

Patří k nejoblíbenějším druhům mas a dají se z něj připravit skutečně různorodé pokrmy. Nechte se inspirovat kuchyněmi celého světa a vyzkoušejte naše recepty.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

  • 800 g nakrájených kuřecích prsou
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 g rýže
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce nasekaných listů koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř

V hrnci na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte kuřecí maso a opečte ho dozlatova. Přilijte kokosové mléko, osolte, přidejte zázvor a kari. Směs promíchejte a poduste pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Maso opepřete a posypte nasekanými lístky koriandru. Rýži uvařte podle návodu. Horké kuřecí kari servírujte s uvařenou rýží.

 


Citronové kuře

  • 4–5 kuřecích stehenních řízků
  • 2 velké cibule
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • hrst černých oliv
  • trochu hladké mouky na poprášení masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 100 ml bílého vína

Nakrájejte cibuli na tenké plátky. Rozehřejte olivový olej na pánvi a přidejte cibuli, tymián a špetku soli. Opékejte cibuli za občasného promíchání při nižší teplotě, dokud nezkaramelizuje, asi 30 minut, poté ji dejte do pekáčku a odložte stranou. Mezitím si připravte maso – stehenní řízky osolte, opepřete, lehce poprašte moukou a orestujte je na troše olivového oleje na pánvi. Dejte je do pekáčku na vrstvu cibule, poklaďte plátky citronu, přidejte olivy, tymián a podlijte vínem s trochou vody. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45–60 minut, podle potřeby podlévejte.

 


Koláč s kuřecím masem a žampiony

  • 1 šálek kuřecího masa (nakrájeného na kousky nebo mletého)
  • 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
  • ½ malé cibule, nadrobno nasekané
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 vejce
  • 1 šálek smetany
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku;

Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • ½ šálku chladného másla nakrájeného na kostky
  • 1 vejce prošlehané s 1 lžičkou studené vody
  • špetka soli

Z másla, mouky, vejce a špetky soli vypracujte hladké těsto a dejte ho aspoň na 10 minut do lednice. Pak ho rozválejte, vložte do koláčové formy tak, aby byly okraje zvýšené, propíchejte vidličkou a předpečte si korpus v troubě vyhřáté na 170 °C – asi 15 minut.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nasekanou cibuli a žampiony. Opékejte asi 5 minut, přidejte maso a bazalkové pesto a orestujte. Rozložte na koláč a přelijte směsí rozšlehaných vajec a smetany okořeněnou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pečte na 170 °C asi 45 minut. Před krájením nechte asi čtvrt hodiny vychladnout. Podávejte s čerstvým salátem.

 


Pikantní křidýlka Buffalo

  • 24 celých kuřecích křidýlek pokojové teploty
  • 2 šálky rostliného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička kayenského pepře
  • 1 lžička česnekové pasty nebo prášku
  • 1 lžička nadrobno nasekané cibule
  • ¾ lžičky mletého nebo drceného bílého pepře
  • 10 lžic másla
  • 1 a půl lžíce omáčky Tabasco

Připravte si směs koření: smíchejte sůl, všechny pepře, papriku, česnek a cibuli v menší misce a důkladně promíchejte. Na mírném ohni v pánvi rozpusťte pět lžic másla se dvěma lžičkami omáčky Tabasco. Přelijte do malé misky a nechte lehce vychladnout, jen tak, aby máslo neztuhlo. Do velké mísy vložte kuřecí křidýlka obalená v kořenící směsi. Přilijte vlažné máslo s Tabascem a vše pořádně promíchejte, dokud nejsou křídla důkladně obalena. Ponechte stranou 30 minut, aby se namarinovala. Ve velkém kastrolu rozpalte olej na vysokou teplotu. Vložte křídla – pouze v jedné vrstvě. Smažte, dokud nejsou křupavá a zlatavě hnědá, zhruba 8 až 12 minut.

 


Thajské kuřecí špízy

  • 750 g kuřecích stehenních řízků
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 a půl lžíce mletého koriandru
  • 1 a půl lžíce asijské rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • půl lžičky chilli omáčky
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • špejle
  • limetka

Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. V misce smíchejte česnek, 2 lžíce koriandru, rybí omáčku, chilli omáčku, cukr a nasekanou chilli papričku. Přidejte maso a dobře ho s marinádou promíchejte. Nechte aspoň hodinu (nejlépe přes noc) marinovat.

Maso napíchejte na špejle a opékejte na grilu nebo grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany. Servírujte s měsíčkem limetky.

 


Kuřecí prsíčka na rozmarýnu

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 2 lžíce sušeného drceného rozmarýnu
  • půl lžičky soli

Na marinádu:

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička drceného česneku

Smíchejte rozmarýn se solí a obalte v něm kuřecí řízky z obou stran. Do misky nalijte ocet, olej, přidejte hořčici, česnek a promíchejte. Vložte do marinády maso, důkladně ho v ní obalte a dejte na noc marinovat do lednice. Opékejte na grilu nebo grilovací pánvi 7 až 8 minut po každé straně.

 


Wrapy s kuřecím masem a zeleninou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 4 rajčata
  • 4 moučné tortilly
  • 150 ml zakysané smetany
  • ledový salát
  • sůl, pepř

Omyté a usušené kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte kuřecí maso a 5 minut restujte dozlatova. Maso vyjměte na talíř a do pánve nasypte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a omytou a očištěnou papriku, nakrájenou na nudličky. Opékejte vše do změknutí asi 5 minut. Přidejte na plátky nakrájená rajčata a opékejte ještě 2 minuty. Na suché pánvi opečte navlhčené tortilly. Na každou tortillu rozložte listy ledového salátu, potřete je lžící zakysané smetany, poklaďte maso-zeleninovou směsí a zabalte. Nejprve přehněte směrem dovnitř spodní část tortilly, pak boční části a vzniklou „obálku“ ještě stočte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Dobroty bez lepku

Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.