Kuře 7x jinak

Patří k nejoblíbenějším druhům mas a dají se z něj připravit skutečně různorodé pokrmy. Nechte se inspirovat kuchyněmi celého světa a vyzkoušejte naše recepty.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

  • 800 g nakrájených kuřecích prsou
  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 g rýže
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce nasekaných listů koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • sůl, pepř

V hrnci na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte kuřecí maso a opečte ho dozlatova. Přilijte kokosové mléko, osolte, přidejte zázvor a kari. Směs promíchejte a poduste pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Maso opepřete a posypte nasekanými lístky koriandru. Rýži uvařte podle návodu. Horké kuřecí kari servírujte s uvařenou rýží.

 


Citronové kuře

  • 4–5 kuřecích stehenních řízků
  • 2 velké cibule
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • hrst černých oliv
  • trochu hladké mouky na poprášení masa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 100 ml bílého vína

Nakrájejte cibuli na tenké plátky. Rozehřejte olivový olej na pánvi a přidejte cibuli, tymián a špetku soli. Opékejte cibuli za občasného promíchání při nižší teplotě, dokud nezkaramelizuje, asi 30 minut, poté ji dejte do pekáčku a odložte stranou. Mezitím si připravte maso – stehenní řízky osolte, opepřete, lehce poprašte moukou a orestujte je na troše olivového oleje na pánvi. Dejte je do pekáčku na vrstvu cibule, poklaďte plátky citronu, přidejte olivy, tymián a podlijte vínem s trochou vody. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45–60 minut, podle potřeby podlévejte.

 


Koláč s kuřecím masem a žampiony

  • 1 šálek kuřecího masa (nakrájeného na kousky nebo mletého)
  • 1 šálek žampionů nakrájených na plátky
  • ½ malé cibule, nadrobno nasekané
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 vejce
  • 1 šálek smetany
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku;
Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • ½ šálku chladného másla nakrájeného na kostky
  • 1 vejce prošlehané s 1 lžičkou studené vody
  • špetka soli

Z másla, mouky, vejce a špetky soli vypracujte hladké těsto a dejte ho aspoň na 10 minut do lednice. Pak ho rozválejte, vložte do koláčové formy tak, aby byly okraje zvýšené, propíchejte vidličkou a předpečte si korpus v troubě vyhřáté na 170 °C – asi 15 minut.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nasekanou cibuli a žampiony. Opékejte asi 5 minut, přidejte maso a bazalkové pesto a orestujte. Rozložte na koláč a přelijte směsí rozšlehaných vajec a smetany okořeněnou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pečte na 170 °C asi 45 minut. Před krájením nechte asi čtvrt hodiny vychladnout. Podávejte s čerstvým salátem.

 


Pikantní křidýlka Buffalo

  • 24 celých kuřecích křidýlek pokojové teploty
  • 2 šálky rostliného oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička kayenského pepře
  • 1 lžička česnekové pasty nebo prášku
  • 1 lžička nadrobno nasekané cibule
  • ¾ lžičky mletého nebo drceného bílého pepře
  • 10 lžic másla
  • 1 a půl lžíce omáčky Tabasco

Připravte si směs koření: smíchejte sůl, všechny pepře, papriku, česnek a cibuli v menší misce a důkladně promíchejte. Na mírném ohni v pánvi rozpusťte pět lžic másla se dvěma lžičkami omáčky Tabasco. Přelijte do malé misky a nechte lehce vychladnout, jen tak, aby máslo neztuhlo. Do velké mísy vložte kuřecí křidýlka obalená v kořenící směsi. Přilijte vlažné máslo s Tabascem a vše pořádně promíchejte, dokud nejsou křídla důkladně obalena. Ponechte stranou 30 minut, aby se namarinovala. Ve velkém kastrolu rozpalte olej na vysokou teplotu. Vložte křídla – pouze v jedné vrstvě. Smažte, dokud nejsou křupavá a zlatavě hnědá, zhruba 8 až 12 minut.

 


Thajské kuřecí špízy

  • 750 g kuřecích stehenních řízků
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 a půl lžíce mletého koriandru
  • 1 a půl lžíce asijské rybí omáčky
  • 1 lžička cukru
  • půl lžičky chilli omáčky
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • špejle
  • limetka

Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete. V misce smíchejte česnek, 2 lžíce koriandru, rybí omáčku, chilli omáčku, cukr a nasekanou chilli papričku. Přidejte maso a dobře ho s marinádou promíchejte. Nechte aspoň hodinu (nejlépe přes noc) marinovat.

Maso napíchejte na špejle a opékejte na grilu nebo grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany. Servírujte s měsíčkem limetky.

 


Kuřecí prsíčka na rozmarýnu

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 2 lžíce sušeného drceného rozmarýnu
  • půl lžičky soli

Na marinádu:

  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička drceného česneku

Smíchejte rozmarýn se solí a obalte v něm kuřecí řízky z obou stran. Do misky nalijte ocet, olej, přidejte hořčici, česnek a promíchejte. Vložte do marinády maso, důkladně ho v ní obalte a dejte na noc marinovat do lednice. Opékejte na grilu nebo grilovací pánvi 7 až 8 minut po každé straně.

 


Wrapy s kuřecím masem a zeleninou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 4 rajčata
  • 4 moučné tortilly
  • 150 ml zakysané smetany
  • ledový salát
  • sůl, pepř

Omyté a usušené kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte kuřecí maso a 5 minut restujte dozlatova. Maso vyjměte na talíř a do pánve nasypte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a omytou a očištěnou papriku, nakrájenou na nudličky. Opékejte vše do změknutí asi 5 minut. Přidejte na plátky nakrájená rajčata a opékejte ještě 2 minuty. Na suché pánvi opečte navlhčené tortilly. Na každou tortillu rozložte listy ledového salátu, potřete je lžící zakysané smetany, poklaďte maso-zeleninovou směsí a zabalte. Nejprve přehněte směrem dovnitř spodní část tortilly, pak boční části a vzniklou „obálku“ ještě stočte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si