Kouzlo podzimu

Vytvořte si doma příjemnou atmosféru a užijte si podzimní dny v klidu a pohodě. Třeba při kreativní činnosti nebo u dobrého koláče. Inspirujte se našimi tipy.

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • velká špetka soli
  • 50 ml ledově studené vody
  • tuk na vymazání formy

Na náplň:

  • 425 g dýňového pyré nebo 750 g dýně
  • 300 g Salka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • šlehačka k podávání

1 Pokud nemáte hotové dýňové pyré připravte si ho jednoduše z čerstvé dýně tak, že ji rozkrájíte na čtvrtiny, zbavíte semen, slupkou nahoru rozložíte na plech potažený pečicím papírem a pečete asi hodinu v troubě předehřáté na 185 °C. Upečenou dužninu vydlabejte a rozmixujte dohladka.

2 Studené máslo pokrájejte a smíchejte ho s moukou se solí. Postupně přilévejte ledovou vodu a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň půl hodiny odležet. Potom ho rozválejte na plát silný asi půl centimetru a přeneste ho do tukem vymazané koláčové formy. jemně ho do ní vtlačte a těsto přesahující přes okraj odřízněte.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. V misce rozmixujte dýňové pyré se Salkem, vejci, solí, jedlou sodou a kořením. Náplň rozetřete na připravený korpus, vložte do trouby a pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 175 °C a pečte ještě 35 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout. Podávejte s čerstvě ušlehanou šlehačkou.


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek