Kouzlo podzimu

Vytvořte si doma příjemnou atmosféru a užijte si podzimní dny v klidu a pohodě. Třeba při kreativní činnosti nebo u dobrého koláče. Inspirujte se našimi tipy.

Dýňový koláč

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • velká špetka soli
  • 50 ml ledově studené vody
  • tuk na vymazání formy

Na náplň:

  • 425 g dýňového pyré nebo 750 g dýně
  • 300 g Salka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • šlehačka k podávání

1 Pokud nemáte hotové dýňové pyré připravte si ho jednoduše z čerstvé dýně tak, že ji rozkrájíte na čtvrtiny, zbavíte semen, slupkou nahoru rozložíte na plech potažený pečicím papírem a pečete asi hodinu v troubě předehřáté na 185 °C. Upečenou dužninu vydlabejte a rozmixujte dohladka.

2 Studené máslo pokrájejte a smíchejte ho s moukou se solí. Postupně přilévejte ledovou vodu a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň půl hodiny odležet. Potom ho rozválejte na plát silný asi půl centimetru a přeneste ho do tukem vymazané koláčové formy. jemně ho do ní vtlačte a těsto přesahující přes okraj odřízněte.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. V misce rozmixujte dýňové pyré se Salkem, vejci, solí, jedlou sodou a kořením. Náplň rozetřete na připravený korpus, vložte do trouby a pečte 15 minut. Pak teplotu snižte na 175 °C a pečte ještě 35 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout. Podávejte s čerstvě ušlehanou šlehačkou.


Další články

Ozdobná koule s tújí

Ozdobná koule s tújí

Nevíte, co s ostříhanými větvičkami tújí? Použijte je k výrobě této jednoduché dekorace. Budete ji mít hotovou za chvilku a může vám zdobit stůl celou zimu.

Celý článek

​ Krabičky na karty

​ Krabičky na karty

Pěkná dřevěná krabička se může stát vděčným dárkem, zejména pokud ji vlastnoručně vyzdobíte a vytvoříte tak jedinečný kousek. Může sloužit třeba jako úschovna na karty.

Celý článek

Hruškové mlsání

Hruškové mlsání

Dopřejte si sladkou tečku za podzimním menu v podobě hruškového koláče, muffinu nebo slaďoučké pečené hrušky. Určitě si trochu toho ovocného mlsání zasloužíte!

Celý článek

Brambory na slano i na sladko

Brambory na slano i na sladko

Jídla z brambor se nikdy neomrzí. Vyzkoušejte tradiční a osvědčené recepty, které přijdou chuti nejen na podzim. Co takhle švestkové knedlíky, bramborový guláš nebo bramboráčky se slaninou?

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…