Nakládané chuťovky

Rádi si zobnete něco pikantního k vínu či pivu? Připravte si domácí chuťovky z čerstvé zeleniny a sýra.

Sýr s rozmarýnem a červeným pepřem

  • 500 g sýru feta nebo balkánského
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 1 lžička kuliček červeného pepře
  • olivový olej

 

Sýr nakrájejte na kostky, vložte do sklenic s patentním uzávěrem, do každé sklenice přidejte kuličky červeného pepře, čerstvý rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Uzavřete a nechte v chladu asi týden odležet. Podávejte zahřáté na pokojovou teplotu.

 

 

Feta s olivami

  • 300 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 150 g vypeckovaných zelených oliv
  • 150 g vypeckovaných černých oliv
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • ¼ lžičky sušené čili papričky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • olivový olej

 

Do sklenic střídavě vrstvěte olivy a sýr nakrájený na kostičky, přidejte bylinky a koření, zalijte olivovým olejem. Uzavřete a dejte asi na týden odležet do chladu, před podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.

 

 

Voňavá červená řepa

  • 1 kg malé nebo středně velké syrové červené řepy
  • 200 g cukru
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 2 kusy badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce červeného balzamikového octa
  • 200 ml studené vody

 

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo na plátky a naskládejte do menších sklenic. V hrnci smíchejte vodu, cukr, vinný a ocet a koření, přiveďte k varu a krátce, asi 2 minuty povařte. Nechte trochu zchladnout, přidejte balzamikový ocet a nálevem zalijte řepu ve sklenicích. Uzavřete a sterilujte 25 minut při 85 °C.

 

 

Pikantní červená cibule

  • 2 středně velké červené cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 2 kusy skořice
  • 6 hřebíčků
  • 240 ml jablečného octa
  • 120 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 75 g cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička drcených kuliček červeného nebo zeleného pepře
  • vroucí voda

 

Nakrájenou cibuli dejte do mísy a zalijte ji vroucí vodou, aby byla ponořená. Napočítejte do 10 a pak vodu slijte. Cibuli vložte do uzavíratelné sklenice. V hrnci smíchejte ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladnout a zalijte nálevem cibuli ve sklenici. Uzavřete a nechte zchladnout. Uchovávejte v lednici – vydrží až 2 týdny.

 

 

Plněné papričky

  • 20 kusů sterilovaných feferonek
  • 200 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 250 g sýru ricotta
  • 3–4 stroužky prolisovaného česneku
  • sušené oregano podle chuti
  • sušený tymián
  • sušená bazalka
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky

Na marinádu:

  • 1 díl olivového oleje
  • 3 díly vinného octa
  • sůl
  • 1 malá nadrobno nakrájená červená čili paprička
  • sušené bylinky – oregano, tymián, bazalka (podle chuti)

 

Feferonky nechte okapat, seřízněte vršek a odstraňte semínka. Na náplň smíchejte sýry, prolisovaný česnek, oregano, tymián a bazalku a rozmixujte dohladka. Náplní postupně naplňte všechny papričky, dobře lžičkou upěchujte. Vložte do větších sklenic nebo do uzavíratelných dóz. Přidejte plátky česneku a zalijte marinádou připravenou smícháním všech ingrediencí tak, aby papričky byly ponořené. Nechte asi týden v chladu odležet.

 

 

Nakládaný hermelín

  • 5 ks hermelínu
  • 3/4 l oleje
  • 30 kuliček barevného celého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • 3 bobkové listy
  • 5 větších čerstvých feferonek
  • 1 větší cibule
  • podle chuti čerstvý tymián, rozmarýn

 

Hermelíny podélně rozřízněte. Utřete česnek se solí a v mističce smíchejte s červenou paprikou. Touto směsí potřete vnitřek hermelínů, na to položte feferonky a cibuli nakrájené na kolečka. Hermelíny přiklopte a trochu zmáčkněte, aby se ve sklenici nerozpojily. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplňte asi ze čtvrtiny olejem a přidejte část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby vložte 2–3 hermelíny, dolijte olej a přidejte trochu koření, bylinek, feferonky a cibuli. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeste, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem. Hermelíny uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně je protřepte a zase uložte. Nechte zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžete ochutnat, jsou-li zralé. Skladujte v lednici.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svícen zdobený mušlemi

Svícen zdobený mušlemi

Z obyčejné plechovky a mušlí, které jste si kdysi přivezli od moře, můžete snadno vykouzlit svícen, díky kterému budete mít přímořskou atmosféru každý den doma…

Celý článek

Sejte ředkvičky a špenát

Sejte ředkvičky a špenát

Konec léta a podzim jsou v zeleninové zahradě obdobím sklizně. Ale stále můžete vysévat druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě do příchodu silnějších mrazů stačí vyrůst – například ředkvičky či špenát.

Celý článek

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.