Nakládané chuťovky

Rádi si zobnete něco pikantního k vínu či pivu? Připravte si domácí chuťovky z čerstvé zeleniny a sýra.

Sýr s rozmarýnem a červeným pepřem

  • 500 g sýru feta nebo balkánského
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • 1 lžička kuliček červeného pepře
  • olivový olej

 

Sýr nakrájejte na kostky, vložte do sklenic s patentním uzávěrem, do každé sklenice přidejte kuličky červeného pepře, čerstvý rozmarýn a tymián a zalijte olivovým olejem. Uzavřete a nechte v chladu asi týden odležet. Podávejte zahřáté na pokojovou teplotu.

 

 

Feta s olivami

  • 300 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 150 g vypeckovaných zelených oliv
  • 150 g vypeckovaných černých oliv
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • ¼ lžičky sušené čili papričky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • olivový olej
 

Do sklenic střídavě vrstvěte olivy a sýr nakrájený na kostičky, přidejte bylinky a koření, zalijte olivovým olejem. Uzavřete a dejte asi na týden odležet do chladu, před podáváním nechte ohřát na pokojovou teplotu.

 

 

Voňavá červená řepa

  • 1 kg malé nebo středně velké syrové červené řepy
  • 200 g cukru
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 2 kusy badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce červeného balzamikového octa
  • 200 ml studené vody

 

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky nebo na plátky a naskládejte do menších sklenic. V hrnci smíchejte vodu, cukr, vinný a ocet a koření, přiveďte k varu a krátce, asi 2 minuty povařte. Nechte trochu zchladnout, přidejte balzamikový ocet a nálevem zalijte řepu ve sklenicích. Uzavřete a sterilujte 25 minut při 85 °C.

 

 

Pikantní červená cibule

  • 2 středně velké červené cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 2 kusy skořice
  • 6 hřebíčků
  • 240 ml jablečného octa
  • 120 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 75 g cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička drcených kuliček červeného nebo zeleného pepře
  • vroucí voda

 

Nakrájenou cibuli dejte do mísy a zalijte ji vroucí vodou, aby byla ponořená. Napočítejte do 10 a pak vodu slijte. Cibuli vložte do uzavíratelné sklenice. V hrnci smíchejte ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladnout a zalijte nálevem cibuli ve sklenici. Uzavřete a nechte zchladnout. Uchovávejte v lednici – vydrží až 2 týdny.

 

 

Plněné papričky

  • 20 kusů sterilovaných feferonek
  • 200 g sýru feta (nebo balkánského)
  • 250 g sýru ricotta
  • 3–4 stroužky prolisovaného česneku
  • sušené oregano podle chuti
  • sušený tymián
  • sušená bazalka
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky

Na marinádu:

  • 1 díl olivového oleje
  • 3 díly vinného octa
  • sůl
  • 1 malá nadrobno nakrájená červená čili paprička
  • sušené bylinky – oregano, tymián, bazalka (podle chuti)

 

Feferonky nechte okapat, seřízněte vršek a odstraňte semínka. Na náplň smíchejte sýry, prolisovaný česnek, oregano, tymián a bazalku a rozmixujte dohladka. Náplní postupně naplňte všechny papričky, dobře lžičkou upěchujte. Vložte do větších sklenic nebo do uzavíratelných dóz. Přidejte plátky česneku a zalijte marinádou připravenou smícháním všech ingrediencí tak, aby papričky byly ponořené. Nechte asi týden v chladu odležet.

 

 

Nakládaný hermelín

  • 5 ks hermelínu
  • 3/4 l oleje
  • 30 kuliček barevného celého pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • 3 bobkové listy
  • 5 větších čerstvých feferonek
  • 1 větší cibule
  • podle chuti čerstvý tymián, rozmarýn

 

Hermelíny podélně rozřízněte. Utřete česnek se solí a v mističce smíchejte s červenou paprikou. Touto směsí potřete vnitřek hermelínů, na to položte feferonky a cibuli nakrájené na kolečka. Hermelíny přiklopte a trochu zmáčkněte, aby se ve sklenici nerozpojily. Vhodnou nádobu, ve které budou hermelíny zrát, naplňte asi ze čtvrtiny olejem a přidejte část koření, nakrájenou cibuli a feferonky. Do nádoby vložte 2–3 hermelíny, dolijte olej a přidejte trochu koření, bylinek, feferonky a cibuli. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny hermelíny ponořené v oleji spolu s ostatními ingrediencemi. Naplněnou sklenicí pořádně zatřeste, aby vyprchal přebytečný vzduch a koření se promísilo s olejem. Hermelíny uložte na tmavé místo s pokojovou teplotou. Jednou denně je protřepte a zase uložte. Nechte zrát asi 2 týdny, ale ne déle než 6. Po dvou týdnech můžete ochutnat, jsou-li zralé. Skladujte v lednici.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek