Knedlíky podle Sandtnerky

Udělat výborný nadýchaný knedlík patří k těm nejnáročnějším úkolům v kuchyni. Máte rádi výzvy? Vyberte si z receptů slavné Marie janků Sandtnerové a pusťte se do toho.

Jemný knedlík

  • 40 g másla
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 100 g housky
  • 130 ml mléka
  • 150 g krájené housky
  • sníh ze 4 bílků
  • 20 g másla na pokropení
  • 10 g strouhanky

 

V míse umícháme máslo se solí, přidáme žloutky, v mléce máčené, jemně utřené nebo prolisované housky a vše dobře umícháme. Pak do toho lehce zamícháme na kostky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Čistý ubrousek namočíme ve studené vodě, vyždímáme, těsto pomocí velkého cedníku do něho nalijeme, nad těstem výše zavážeme a vaříme v osolené vařící vodě 1 hodinu. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, posypeme strouhankou a pokropíme máslem. Tento knedlík podáváme ke zvěřině a podobně.
Každý knedlík vařený v ubrousku musí být uvázán na ucha hrnce, aby nepadl ke dnu a nepřipálil se.

 

 

 

Třený knedlík

  • 100 g másla
  • sůl
  • 6 vajec
  • 6 lžic mouky
  • 6 lžic mléka
  • 2 žloutky
  • 200 g housky
  • máslo na smažení a na polití

 

Do 100 g utřeného másla se solí přidáme vždy 1 vejce, 1 lžíci mouky a 1 lžíci mléka, až je tam 6 vajec, 6 lžic mouky a 6 lžic mléka. Poté přidáme 2 žloutky, těsto dobře vypracujeme, načež do něho zamícháme 200 g na kostičky nakrájené housky, na másle usmažené a vychladlé, a knedlík v ubrousku uvaříme (jako Jemný knedlík). Vaříme 1 hodinu. Hotový vyndáme z ubrousku, nakrájíme, polijeme máslem a podáváme k jemnějšímu masu.

 

 

 

Karlovarský knedlík

  • 70 g másla
  • sůl
  • 6 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 560 g mouky
  • 200 g housky
  • 20 g másla
  • tuhý sníh ze 6 bílků
  • 20 g másla na ubrousek
  • 30 g másla na polití

 

Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme jeden po druhém žloutky, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme dvakrát nad sebou a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený nakrájíme a podáváme máslem politý k jemnějšímu masu.

 

 

 


Zdroj: Marie Janků Sandtnerová – Klasická česká kuchařka Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Dejte chřestu zelenou!

Dejte chřestu zelenou!

Mladý chřest už zamířil na pulty prodejen, a tak ho nezapomeňte zařadit i do svého jídelníčku. Je lahodný, bohatý na minerály, vitaminy a antioxidanty, a navíc obsahuje hodně vlákniny.

Celý článek

Svěží jaro

Svěží jaro

Vyrazte na čerstvý jarní vzduch a natrhejte si rozkvetlé pampelišky. Můžete si z nich udělat limonádu či smoothie nebo si je jen tak vystavit ve vlastnoručně vyrobené klacíkové váze.

Celý článek

Jarní pomazánky s bylinkami

Jarní pomazánky s bylinkami

Na jaře potřebuje náš organismus spoustu vitaminů. Dopřejte si je například v podobě čerstvých bylinek, kterými si ochutíte pomazánku. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.