Knedlíky podle Sandtnerky

Udělat výborný nadýchaný knedlík patří k těm nejnáročnějším úkolům v kuchyni. Máte rádi výzvy? Vyberte si z receptů slavné Marie janků Sandtnerové a pusťte se do toho.

Jemný knedlík

  • 40 g másla
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 100 g housky
  • 130 ml mléka
  • 150 g krájené housky
  • sníh ze 4 bílků
  • 20 g másla na pokropení
  • 10 g strouhanky

 

V míse umícháme máslo se solí, přidáme žloutky, v mléce máčené, jemně utřené nebo prolisované housky a vše dobře umícháme. Pak do toho lehce zamícháme na kostky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Čistý ubrousek namočíme ve studené vodě, vyždímáme, těsto pomocí velkého cedníku do něho nalijeme, nad těstem výše zavážeme a vaříme v osolené vařící vodě 1 hodinu. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, posypeme strouhankou a pokropíme máslem. Tento knedlík podáváme ke zvěřině a podobně.
Každý knedlík vařený v ubrousku musí být uvázán na ucha hrnce, aby nepadl ke dnu a nepřipálil se.

 

 

 

Třený knedlík

  • 100 g másla
  • sůl
  • 6 vajec
  • 6 lžic mouky
  • 6 lžic mléka
  • 2 žloutky
  • 200 g housky
  • máslo na smažení a na polití

 

Do 100 g utřeného másla se solí přidáme vždy 1 vejce, 1 lžíci mouky a 1 lžíci mléka, až je tam 6 vajec, 6 lžic mouky a 6 lžic mléka. Poté přidáme 2 žloutky, těsto dobře vypracujeme, načež do něho zamícháme 200 g na kostičky nakrájené housky, na másle usmažené a vychladlé, a knedlík v ubrousku uvaříme (jako Jemný knedlík). Vaříme 1 hodinu. Hotový vyndáme z ubrousku, nakrájíme, polijeme máslem a podáváme k jemnějšímu masu.

 

 

 

Karlovarský knedlík

  • 70 g másla
  • sůl
  • 6 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 560 g mouky
  • 200 g housky
  • 20 g másla
  • tuhý sníh ze 6 bílků
  • 20 g másla na ubrousek
  • 30 g másla na polití

 

Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme jeden po druhém žloutky, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme dvakrát nad sebou a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený nakrájíme a podáváme máslem politý k jemnějšímu masu.

 

 

 


Zdroj: Marie Janků Sandtnerová – Klasická česká kuchařka Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.