Kaše a nákypy

Porce plné energie.

Jáhlová kaše se sušeným ovocem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 20 lžic jáhel
  • 800 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce másla
  • sušené švestky
  • sušené meruňky
  • rozinky

1 Jáhly spařte horkou vodou a vložte je do hrnce. Zalijte mlékem, přidejte sůl, vanilkový cukr a vařte doměkka.

2 Kaši dolévejte podle potřeby mlékem. Ochuťte medem, skořicí a máslem. Podávejte s rozinkami, sušenými meruňkami a švestkami.

 

 

 

Žemlovka s jablky a tvarohem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 veka
  • 6 jablek
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst vlašských ořechů

1 Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Ve 300 ml vlažného mléka rozkvedlejte 1 vejce, namáčejte v něm plátky veky a pokládejte je vedle sebe na dno zapékací misky. Polovinu jablek nakrájejte na malé kousky, polovinu nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná jablka rozprostřete na veku a posypte lžící cukru a troškou skořice.

2 Tvaroh smíchejte se zbytkem mléka, 1 vejcem a vanilkovým cukrem. Směsí přelijte nastrouhaná jablka. Zbytek veky pokrájejte na kostky a posypte s ní spolu s pokrájenými jablky povrch žemlovky. Navrch rovnoměrně nasypte ořechy a rozinky, skořici a vše pokropte rozehřátým máslem. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut při 175 °C.

 

 

 

Rýžový nákyp s ovocem

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4

  • 4 šálky plnotučného mléka
  • sůl
  • 1 šálek kulaté rýže
  • 100 g másla + na vymazání,
  • 5–6 lžic cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • čerstvé ovoce

1 Osolené mléko přiveďte k varu a vsypte do něj rýži. Za častého míchání uvařte hustou kaši. Vmíchejte do ní máslo, cukr a nechte vychladnout. Z bílků a vanilkového cukru ušlehejte tuhý sníh. Do kaše vmíchejte žloutky, citronovou kůru, a nakonec sníh z bílků.

2 Zapékací nádobu vymažte důkladně máslem a urovnejte do ní rýžovou směs. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20–25 minut do zezlátnutí povrchu. Podávejte s čerstvým ovocem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek