Kachní pečeně

Dozlatova upečená drůbež patří k oblíbeným pokrmům. Připravte si tradiční kachnu tak trochu netradičním způsobem – například na mandarinkách nebo s jablky.

Kachna na mandarinkách

budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • 6 mandarinek
  • 2 šálky drůbežího vývaru
  • 3 lžíce cukru
  • pomerančový likér
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

 

* Den předem kachnu zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Nechte ji v lednici odležet.
* Troubu předehřejte na 230 °C. Kachnu dejte do pekáče, trošku ji podlijte a dejte péct. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte další asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem.
* Dvě mandarinky pokrájejte na kolečka a vložte do pekáče ke kachně. Pečte ještě asi půl hodiny, dokud nebude kachna pěkně měkká.
* Dvě další mandarinky pokrájejte na kolečka a z posledních dvou vymačkejte šťávu. V malém kastrolku svařte mandarinkovou šťávu s cukrem. Přidejte drůbeží vývar a svařte tekutinu na polovinu. Dochuťte trochou pomerančového likéru a přidejte plátky mandarinek. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a vmíchejte lžíci másla.
* Upečenou kachnu podávejte s bramborovým nebo s dýňovým pyré, přelitou mandarinkovou omáčkou.

 


foto: Shutterstock

Kachna pečená s jablky

budete potřebovat

  • 1 kachna
  • 4–5 jablek
  • sůl
  • kmín
 

* Den předem kachnu nasolte a nechte přes noc v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C.
* Jablka rozčtvrťte a část jich vložte do kachny, zbytek pod ni. Posypte ji kmínem a vložte do trouby. Asi po deseti minutách teplotu snižte na 150 °C a zvolna pečte.
* Po hodině kachnu otočte a pečte další hodinu. Poté pekáček odkryjte a dále pečte. Kachnu občas podlijte výpekem. Jakmile kachna zezlátne, znovu ji otočte a pečte ještě tak dlouho, dokud nebude mít zlatavou barvu (ke konci můžete teplotu opět zvýšit, aby se dopékala rychleji). Celkem by se měla péct alespoň 3,5 hodiny.
* Podávejte s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím nebo například s dýňovým pyré.

 


foto: Shutterstock

Dýňové pyré s brambory

budete potřebovat

  • 1 menší dýně (asi 600 g)
  • 1 kg brambor
  • 300 ml mléka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

 

* Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, oloupejte ji, nakrájejte na kostky, dejte na pekáč potažený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte doměkka, asi 15 minut.
* Mezitím oloupejte brambory vařte v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Sceďte je, přidejte k nim upečenou dýni, osolte a vlijte horké mléko (postupně přilévejte). Rozšťouchejte nebo rozmixujte pyré dohladka.
* Pro lepší chuť můžete do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zavářky a vložky do polévek

Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Celý článek

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Zdravé polévky

Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.