foto: Shutterstock
Kachní pečeně
Kachna na mandarinkách
budete potřebovat
- 1 kachnu
- 6 mandarinek
- 2 šálky drůbežího vývaru
- 3 lžíce cukru
- pomerančový likér
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
* Den předem kachnu zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Nechte ji v lednici odležet.
* Troubu předehřejte na 230 °C. Kachnu dejte do pekáče, trošku ji podlijte a dejte péct. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte další asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem.
* Dvě mandarinky pokrájejte na kolečka a vložte do pekáče ke kachně. Pečte ještě asi půl hodiny, dokud nebude kachna pěkně měkká.
* Dvě další mandarinky pokrájejte na kolečka a z posledních dvou vymačkejte šťávu. V malém kastrolku svařte mandarinkovou šťávu s cukrem. Přidejte drůbeží vývar a svařte tekutinu na polovinu. Dochuťte trochou pomerančového likéru a přidejte plátky mandarinek. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a vmíchejte lžíci másla.
* Upečenou kachnu podávejte s bramborovým nebo s dýňovým pyré, přelitou mandarinkovou omáčkou.
foto: Shutterstock
Kachna pečená s jablky
budete potřebovat
- 1 kachna
- 4–5 jablek
- sůl
- kmín
* Den předem kachnu nasolte a nechte přes noc v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C.
* Jablka rozčtvrťte a část jich vložte do kachny, zbytek pod ni. Posypte ji kmínem a vložte do trouby. Asi po deseti minutách teplotu snižte na 150 °C a zvolna pečte.
* Po hodině kachnu otočte a pečte další hodinu. Poté pekáček odkryjte a dále pečte. Kachnu občas podlijte výpekem. Jakmile kachna zezlátne, znovu ji otočte a pečte ještě tak dlouho, dokud nebude mít zlatavou barvu (ke konci můžete teplotu opět zvýšit, aby se dopékala rychleji). Celkem by se měla péct alespoň 3,5 hodiny.
* Podávejte s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím nebo například s dýňovým pyré.
foto: Shutterstock
Dýňové pyré s brambory
budete potřebovat
- 1 menší dýně (asi 600 g)
- 1 kg brambor
- 300 ml mléka
- sůl, pepř
- olivový olej
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
* Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, oloupejte ji, nakrájejte na kostky, dejte na pekáč potažený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte doměkka, asi 15 minut.
* Mezitím oloupejte brambory vařte v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Sceďte je, přidejte k nim upečenou dýni, osolte a vlijte horké mléko (postupně přilévejte). Rozšťouchejte nebo rozmixujte pyré dohladka.
* Pro lepší chuť můžete do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.