foto: Shutterstock

Kachní pečeně

Dozlatova upečená drůbež patří k oblíbeným pokrmům. Připravte si tradiční kachnu tak trochu netradičním způsobem – například na mandarinkách nebo s jablky.

Kachna na mandarinkách

budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • 6 mandarinek
  • 2 šálky drůbežího vývaru
  • 3 lžíce cukru
  • pomerančový likér
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

 

* Den předem kachnu zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Nechte ji v lednici odležet.
* Troubu předehřejte na 230 °C. Kachnu dejte do pekáče, trošku ji podlijte a dejte péct. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte další asi hodinu, průběžně podlévejte výpekem.
* Dvě mandarinky pokrájejte na kolečka a vložte do pekáče ke kachně. Pečte ještě asi půl hodiny, dokud nebude kachna pěkně měkká.
* Dvě další mandarinky pokrájejte na kolečka a z posledních dvou vymačkejte šťávu. V malém kastrolku svařte mandarinkovou šťávu s cukrem. Přidejte drůbeží vývar a svařte tekutinu na polovinu. Dochuťte trochou pomerančového likéru a přidejte plátky mandarinek. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a vmíchejte lžíci másla.
* Upečenou kachnu podávejte s bramborovým nebo s dýňovým pyré, přelitou mandarinkovou omáčkou.

 


foto: Shutterstock

Kachna pečená s jablky

budete potřebovat

  • 1 kachna
  • 4–5 jablek
  • sůl
  • kmín
 

* Den předem kachnu nasolte a nechte přes noc v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C.
* Jablka rozčtvrťte a část jich vložte do kachny, zbytek pod ni. Posypte ji kmínem a vložte do trouby. Asi po deseti minutách teplotu snižte na 150 °C a zvolna pečte.
* Po hodině kachnu otočte a pečte další hodinu. Poté pekáček odkryjte a dále pečte. Kachnu občas podlijte výpekem. Jakmile kachna zezlátne, znovu ji otočte a pečte ještě tak dlouho, dokud nebude mít zlatavou barvu (ke konci můžete teplotu opět zvýšit, aby se dopékala rychleji). Celkem by se měla péct alespoň 3,5 hodiny.
* Podávejte s bramborovým knedlíkem a dušeným zelím nebo například s dýňovým pyré.

 


foto: Shutterstock

Dýňové pyré s brambory

budete potřebovat

  • 1 menší dýně (asi 600 g)
  • 1 kg brambor
  • 300 ml mléka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla

 

* Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, oloupejte ji, nakrájejte na kostky, dejte na pekáč potažený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte doměkka, asi 15 minut.
* Mezitím oloupejte brambory vařte v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Sceďte je, přidejte k nim upečenou dýni, osolte a vlijte horké mléko (postupně přilévejte). Rozšťouchejte nebo rozmixujte pyré dohladka.
* Pro lepší chuť můžete do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek