Je-libo husu či kachnu?

K listopadu patří pečená drůbež – svatomartinská husa je známým pojmem. Stejně úspěšně si ji ale můžete připravit i o vánočních svátcích, které se pomalu blíží.


Husa pečená s jablky

  • 1 husa
  • sůl
  • celý kmín
  • 8–10 rozpůlených malých jablek
  • skořice
  • tlučený hřebíček

Husu pečlivě očistěte, nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Pak husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle do velkého pekáče nebo do hlubokého plechu a trochu ji podlijte horkou vodou. Troubu zahřejte na 220 °C a vložte do ní husu. Pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (například na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo. To během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice. Před koncem pečení přidejte k huse okořeněná jablka. Podávejte bramborovými knedlíky, červeným zelím a pečenými jablky.


Husa na pomerančích

  • 1 husa
  • sůl
  • kmín
  • 2 pomeranče
  • 4 jablka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu

Husu očistěte, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte. Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř husy. Husu vložte do pekáče a podlijte asi 200 ml vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a husu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Přiklopený pekáč pak vložte na asi 3,5 hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pečení ji nezapomeňte podlévat. Ve chvíli, kdy je husa měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk. Tuk posbírejte a dejte stranou. Pak husu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Husu vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne. Potírejte ji výpekem opravdu často, aby kůrčička získala co nejvíce medovo-pomerančové chuti.


Kachna s červeným zelím

  • 1 malá kachna nebo 4 kachní prsíčka
  • 1 cibule, oloupaná
  • 1 jablko, omyté
  • 1 pomeranč, oloupaný
  • majoránka, rozmarýn, tymián, sůl a pepř
  • 20 g krupicového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g drobně nakrájené cibule
  • 2 lžíce zavařených brusinek
  • 800 g čerstvého červeného zelí
  • 200 g loupaných krájených jablek
  • 300 ml červeného vína
  • trocha pomerančové a citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Pokud pečete celou kachnu, pak pokrájejte cibuli, jablko a pomeranč a promíchejte je s většinou bylinek, nakrájených na větší kousky. Naplňte kachnu, posypte zbylými bylinkami, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 200 ºC, po chvíli snižte na 150 a pečte zhruba hodinu. (Prsíčka jen obložte pokrájenou cibulí a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Chvíli před koncem přidejte jablka a pomeranč.)

Cukr nechte v kastrole rozpustit a trochu zkaramelizovat. Přidejte olej i cibuli, krátce poduste, vmíchejte brusinky, jemně pokrájené zelí, kostičky jablka, zalijte vínem i citrusovou šťávou, osolte a opepřete. Duste čtvrt hodiny.


Kachna na brusinkách

  • 1 větší kachna
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 bobkový list
  • 200 ml bílého vína
  • 30 ml koňaku
  • olej
  • 1 lžička hladké mouky
  • 4 lžičky brusinkového kompotu

Očištěnou kachnu omyjte, osušte a v pekáči na rozpuštěném másle opečte do růžova. Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a mrkev, bobkový list a zalijte vínem a koňakem. Přikryjte, vložte do vyhřáté trouby a pečte doměkka. Během pečení kachnu obracejte a polévejte výpekem. Měkkou kachnu vyjměte, šťávu sceďte a povařte. Zahustěte světlou jíškou z oleje a mouky, přidejte kompot a krátce povařte. Porce kachny polité omáčkou podávejte s bramborovými kroketkami.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek