foto: Shutterstock

Jde se na houby!

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak si jistě lámete hlavu, jaké dobroty si z nalezených pokladů lesa připravit. Zkuste třeba smetanovou polévku, slaný koláč nebo brambory s houbami z pánve.

Houbová polévka se zakysanou smetanou

budete potřebovat

  • 30 g hladké mouky
  • 250 g brambor
  • 400 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • sůl
  • celý kmín
  • 1 cibuli
  • 1 l vody
  • 300 ml zakysané smetany
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • bílý chléb
  • 1 lžíci másla

 

postup

* Oloupané brambory nakrájejte na kousky a spolu s kmínem je uvařte v 1litru osolené vody.
* Očištěné houby nakrájejte na plátky a osmahněte na másle spolu s oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte vše k bramborám a společně povařte.
* Když jsou brambory téměř měkké, zahustěte polévku zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě chvíli ji povařte. Podle chuti polévku dosolte. Podávejte ji ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Tip
Do polévky můžete také přidat krutony z bílého chleba nakrájeného na kostičky a osmaženého na másle.

 

 

foto: Shutterstock

Smažené houby s bramborami

budete potřebovat

  • 5 lžic olivového oleje
  • 450 g čerstvých pevných aromatických hub (například lišek nebo žampionů)
  • 1 cibule
  • 12 středně velkých brambor
  • sůl
  • pepř
  • zelenou petrželku nebo pažitku

 

postup

* Houby očistěte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Na velké pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte houby a za občasného míchání je smažte 10–15 minut. Pak přidejte další lžíci oleje a na jemné měsíčky pokrájenou cibuli. Osolte a smažte vše, dokud směs nezezlátne. Houby s cibulí vyjměte z pánve a odložte stranou.
* Do stejné pánve přilijte 3 lžíce oleje, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, osolte je a opepřete. Opékejte brambory asi 20 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté a uvnitř měkké. Vraťte do pánve houby a vše promíchejte a podle chuti dosolte.
* Brambory s houbami podávejte teplé, posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

foto: Shutterstock

Houbový quiche se šalotkou

budete potřebovat

  • 1 balení křehkého těsta (lze použít i listové)
  • 1 lžíci másla
  • 2 šálky nakrájené šalotky
  • sůl
  • pepř
  • 6 velkých vajec
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hub
  • 100 g sýra eidam nebo gouda

 

postup

* Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a s pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy s průměrem 22 cm. Přebytečné okraje odřízněte, propíchejte těsto vidličkou a dejte asi na 20 minut do trouby předpéct.
* Na pánvi osmahněte na másle šalotku dozlatova. V misce rozšlehejte ve smetaně vejce, osolte, opepřete, přidejte osmaženou šalotku, na plátky nakrájené houby a nastrouhaný sýr. Směs nalijte na předpečený korpus a pečte ještě 40–45 minut, dokud střed koláče neztuhne.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek