Jde se na houby!

Houbová sezóna je v plném proudu, a tak si jistě lámete hlavu, jaké dobroty si z nalezených pokladů lesa připravit. Zkuste třeba smetanovou polévku, slaný koláč nebo brambory s houbami z pánve.

Houbová polévka se zakysanou smetanou

budete potřebovat

  • 30 g hladké mouky
  • 250 g brambor
  • 400 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • sůl
  • celý kmín
  • 1 cibuli
  • 1 l vody
  • 300 ml zakysané smetany
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • bílý chléb
  • 1 lžíci másla

 

postup

* Oloupané brambory nakrájejte na kousky a spolu s kmínem je uvařte v 1litru osolené vody.
* Očištěné houby nakrájejte na plátky a osmahněte na másle spolu s oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte vše k bramborám a společně povařte.
* Když jsou brambory téměř měkké, zahustěte polévku zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě chvíli ji povařte. Podle chuti polévku dosolte. Podávejte ji ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Tip
Do polévky můžete také přidat krutony z bílého chleba nakrájeného na kostičky a osmaženého na másle.

 

 

foto: Shutterstock

Smažené houby s bramborami

budete potřebovat

  • 5 lžic olivového oleje
  • 450 g čerstvých pevných aromatických hub (například lišek nebo žampionů)
  • 1 cibule
  • 12 středně velkých brambor
  • sůl
  • pepř
  • zelenou petrželku nebo pažitku

 

postup

* Houby očistěte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Na velké pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte houby a za občasného míchání je smažte 10–15 minut. Pak přidejte další lžíci oleje a na jemné měsíčky pokrájenou cibuli. Osolte a smažte vše, dokud směs nezezlátne. Houby s cibulí vyjměte z pánve a odložte stranou.
* Do stejné pánve přilijte 3 lžíce oleje, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, osolte je a opepřete. Opékejte brambory asi 20 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté a uvnitř měkké. Vraťte do pánve houby a vše promíchejte a podle chuti dosolte.
* Brambory s houbami podávejte teplé, posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

foto: Shutterstock

Houbový quiche se šalotkou

budete potřebovat

  • 1 balení křehkého těsta (lze použít i listové)
  • 1 lžíci másla
  • 2 šálky nakrájené šalotky
  • sůl
  • pepř
  • 6 velkých vajec
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hub
  • 100 g sýra eidam nebo gouda

 

postup

* Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a s pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy s průměrem 22 cm. Přebytečné okraje odřízněte, propíchejte těsto vidličkou a dejte asi na 20 minut do trouby předpéct.
* Na pánvi osmahněte na másle šalotku dozlatova. V misce rozšlehejte ve smetaně vejce, osolte, opepřete, přidejte osmaženou šalotku, na plátky nakrájené houby a nastrouhaný sýr. Směs nalijte na předpečený korpus a pečte ještě 40–45 minut, dokud střed koláče neztuhne.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…