Jarní síla špenátu

Ze špenátu nemusíte připravovat jen polévku nebo přílohu k masu. Zkuste jej využít například jako náplň do koláče či šátečků, nebo ho přidejte přímo do těsta.

Šátečky se špenátem

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl, pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

 

Listové těsto rozválejte, nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu. Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte je na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

 

Špenátové muffiny s kozím sýrem

  • máslo na vymazání formy
  • 25 g másla
  • 200 ml mléka
  • 100 g špenátu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 120 g kozího sýra

 

Formu na muffiny vymažte máslem. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm máslo, přidejte nasekaný špenát a minutu povařte. Nechte trochu vychladnout. V míse smíchejte mouku se sodou a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, kozí sýr, vejce a mléko se špenátem. Promíchejte, naplňte do formy a pečte asi 20 minut při 190 °C.

 

 

 

Řecký špenátový koláč

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 850 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 lžíce kopru
  • 200 g sýra feta
  • 3 vejce
  • 100 g ricotty nebo tvarohu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 balíček listového těsta
  • 80 g másla

 

V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.
Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek