Foto: Unsplash

Čtyři recepty na bylinkové pomazánky: Zkuste vajíčka s řeřichou nebo česnek s koprem

Na jaře potřebuje náš organismus spoustu vitaminů. Dopřejte si je například v podobě čerstvých bylinek, kterými si ochutíte pomazánku. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Pomazánka s česnekem a koprem

  • 250 g měkký tvaroh
  • 1/2 kelímek zakysaná smetana
  • 4 stroužek česnek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvý kopr

Měkký tvaroh promíchejte se zakysanou smetanou, přidejte prolisovaný česnek, sůl, najemno nasekaný čerstvý kopr a podle chuti citronovou šťávu. Promíchejte, dejte na hodinu vychladit do lednice a pak mažte na čerstvé pečivo.

 

Foto: Shutterstock

Tvarohová pomazánka s pažitkou

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 75 g másla
  • 2–3 lžíce smetany nebo mléka
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2–3 lžíce nasekaná pažitky
  • 2–3 lžíce nakrájené jarní cibulky

Máslo utřete do pěny. Přimíchejte tvaroh a podle potřeby pomazánku zřeďte smetanou nebo mlékem do požadované konzistence. Dochuťte solí a drceným kmínem. Nakonec vmíchejte najemno nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou pažitku.

 

Foto: Shutterstock

Vajíčková pomazánka s řeřichou

  • 6 vajec
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce malých kapar
  • 1/2 cibule
  • 1 hrst nasekané řeřichy
  • sůl, pepř
  • 1 hrst řeřichy na ozdobu
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte nahrubo a dejte do mísy. V druhé míse smíchejte změklé máslo, majonézu a dijonskou hořčici. Přidejte nahrubo posekané kapary, najemno nakrájenou cibuli a nasekanou řeřichu. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Na závěr lehce vmícháme nakrájená vajíčka. Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu, posypanou řeřichou.

Sýrová pomazánka se zeleninou a petrželkou

  • 1velká mrkev
  • 1 žlutá paprika
  • 120 g sýra eidam nebo gouda vcelku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 200 g pomazánkového másla
  • 150 g čerstvého sýra
  • sůl, pepř

Omytou a očištěnou mrkev a papriku nakrájejte na malé kostičky. Tvrdý sýr také nakrájejte na kostičky. Petrželku omyjte a nakrájejte nadrobno, vložte ji spolu se zeleninou a sýrem do mixéru a trochu promixujte, aby se zelenina nasekala na co nejmenší kousky. Do rozmixované směsi ručně vmíchejte lučinu s pomazánkovým máslem, aby se všechny složky spojily dohromady. Nakonec pomazánku opepřete a osolte podle chuti.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články