Foto: Unsplash

Čtyři recepty na bylinkové pomazánky: Zkuste vajíčka s řeřichou nebo česnek s koprem

Na jaře potřebuje náš organismus spoustu vitaminů. Dopřejte si je například v podobě čerstvých bylinek, kterými si ochutíte pomazánku. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Pomazánka s česnekem a koprem

  • 250 g měkký tvaroh
  • 1/2 kelímek zakysaná smetana
  • 4 stroužek česnek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvý kopr

Měkký tvaroh promíchejte se zakysanou smetanou, přidejte prolisovaný česnek, sůl, najemno nasekaný čerstvý kopr a podle chuti citronovou šťávu. Promíchejte, dejte na hodinu vychladit do lednice a pak mažte na čerstvé pečivo.

 

Foto: Shutterstock

Tvarohová pomazánka s pažitkou

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 75 g másla
  • 2–3 lžíce smetany nebo mléka
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2–3 lžíce nasekaná pažitky
  • 2–3 lžíce nakrájené jarní cibulky

Máslo utřete do pěny. Přimíchejte tvaroh a podle potřeby pomazánku zřeďte smetanou nebo mlékem do požadované konzistence. Dochuťte solí a drceným kmínem. Nakonec vmíchejte najemno nakrájenou cibulku a nasekanou čerstvou pažitku.

 

Foto: Shutterstock

Vajíčková pomazánka s řeřichou

  • 6 vajec
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce malých kapar
  • 1/2 cibule
  • 1 hrst nasekané řeřichy
  • sůl, pepř
  • 1 hrst řeřichy na ozdobu
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte nahrubo a dejte do mísy. V druhé míse smíchejte změklé máslo, majonézu a dijonskou hořčici. Přidejte nahrubo posekané kapary, najemno nakrájenou cibuli a nasekanou řeřichu. Osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Na závěr lehce vmícháme nakrájená vajíčka. Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu, posypanou řeřichou.

Sýrová pomazánka se zeleninou a petrželkou

  • 1velká mrkev
  • 1 žlutá paprika
  • 120 g sýra eidam nebo gouda vcelku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 200 g pomazánkového másla
  • 150 g čerstvého sýra
  • sůl, pepř

Omytou a očištěnou mrkev a papriku nakrájejte na malé kostičky. Tvrdý sýr také nakrájejte na kostičky. Petrželku omyjte a nakrájejte nadrobno, vložte ji spolu se zeleninou a sýrem do mixéru a trochu promixujte, aby se zelenina nasekala na co nejmenší kousky. Do rozmixované směsi ručně vmíchejte lučinu s pomazánkovým máslem, aby se všechny složky spojily dohromady. Nakonec pomazánku opepřete a osolte podle chuti.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Výzva pro všechny kreativce!

Výzva pro všechny kreativce!

Nezapomeňte se zapojit do naší nové kreativní soutěže! Vytvořte vlastní projekt, vyfoťte ho (stačí jedna velká kvalitní fotografie), napište podrobný popis krok za krokem, jak jste při výrobě projektu postupovali. Každý měsíc vybereme vítězný projekt, který bude otištěn v našem časopise, a jeho autor získá roční předplatné zdarma!

Celý článek

Jak správně pečovat o psí zuby

Jak správně pečovat o psí zuby

Nemoci chrupu mohou být pro vašeho čtyřnohého kamaráda velmi nepříjemné a bolestivé. Záněty dásní trápí až každého druhého psa a mohou mít závažné zdravotní následky. Proto by péče o psí chrup měla začít už od štěněčího věku a stát se nedílnou součástí každodenní rutiny.

Celý článek