Jak využít vejce?

Máte v plánu vyrobit si kraslice z vyfouknutých vajíček? Přinášíme vám inspiraci, jak využít jejich obsah a také jak zužitkovat koledu v podobě vajec vařených.

Vaječné muffiny se šunkou a sýrem

  • 7 velkých vajec
  • 1/4 šálku mléka
  • 3/4 šálku nastrouhaného čedaru
  • 1 šálek nadrobno nakrájené červené cibule
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • 250 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka

 

Nakrájenou cibuli opečte na olivovém oleji, přidejte šunku a červenou papriku, orestujte a dejte stranou vychladnout. Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce vyšlehejte s mlékem, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou a podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte vychladlou šunku s cibulí a paprikou a směsí naplňte formičky na muffiny vymazané olivovým olejem. Pečte asi 15 minut, když začne povrch lehce zlátnout, jsou muffiny hotové.

 

 

Omeleta plněná žampiony

  • 6 vajec
  • 100 g čerstvých žampiónů
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř

 

Na jedné lžíci másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, osolte, opepřete a krátce je orestujte. Do druhé pánvičky s rozpáleným zbylým máslem vlijte rozmíchaná, podle chuti osolená vejce a nechte je mírně zapéct. Do středu hotové omelety navršte orestované žampiony s cibulí, omeletu přeložte a krátce ji zapečte v troubě předehřáté na 190 °C. Ihned servírujte. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

 

 

Lehký vajíčkový salát

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 1 malý pórek
  • 125 g hustého bílého jogurtu
  • olivový olej
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • pažitka nebo zelená petrželka

 

Pórek nakrájejte nadrobno a krátce ho orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a přidejte pórek. Vmíchejte jogurt dijonskou hořčici a podle chuti osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Nakonec do salátu zamíchejte nasekanou pažitku nebo zelenou petrželku.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek