Jak využít vejce?

Máte v plánu vyrobit si kraslice z vyfouknutých vajíček? Přinášíme vám inspiraci, jak využít jejich obsah a také jak zužitkovat koledu v podobě vajec vařených.

Vaječné muffiny se šunkou a sýrem

  • 7 velkých vajec
  • 1/4 šálku mléka
  • 3/4 šálku nastrouhaného čedaru
  • 1 šálek nadrobno nakrájené červené cibule
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • 250 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka

 

Nakrájenou cibuli opečte na olivovém oleji, přidejte šunku a červenou papriku, orestujte a dejte stranou vychladnout. Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce vyšlehejte s mlékem, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou a podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte vychladlou šunku s cibulí a paprikou a směsí naplňte formičky na muffiny vymazané olivovým olejem. Pečte asi 15 minut, když začne povrch lehce zlátnout, jsou muffiny hotové.

 

 

Omeleta plněná žampiony

  • 6 vajec
  • 100 g čerstvých žampiónů
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř

 

Na jedné lžíci másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, osolte, opepřete a krátce je orestujte. Do druhé pánvičky s rozpáleným zbylým máslem vlijte rozmíchaná, podle chuti osolená vejce a nechte je mírně zapéct. Do středu hotové omelety navršte orestované žampiony s cibulí, omeletu přeložte a krátce ji zapečte v troubě předehřáté na 190 °C. Ihned servírujte. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

 

 

Lehký vajíčkový salát

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 1 malý pórek
  • 125 g hustého bílého jogurtu
  • olivový olej
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • pažitka nebo zelená petrželka

 

Pórek nakrájejte nadrobno a krátce ho orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a přidejte pórek. Vmíchejte jogurt dijonskou hořčici a podle chuti osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Nakonec do salátu zamíchejte nasekanou pažitku nebo zelenou petrželku.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek