
Jak využít vejce?
Vaječné muffiny se šunkou a sýrem
- 7 velkých vajec
- 1/4 šálku mléka
- 3/4 šálku nastrouhaného čedaru
- 1 šálek nadrobno nakrájené červené cibule
- 1 nadrobno nakrájená červená paprika
- 250 g šunky nakrájené na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- čerstvá pažitka
Nakrájenou cibuli opečte na olivovém oleji, přidejte šunku a červenou papriku, orestujte a dejte stranou vychladnout. Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce vyšlehejte s mlékem, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou a podle chuti osolte a opepřete. Vmíchejte vychladlou šunku s cibulí a paprikou a směsí naplňte formičky na muffiny vymazané olivovým olejem. Pečte asi 15 minut, když začne povrch lehce zlátnout, jsou muffiny hotové.

Omeleta plněná žampiony
- 6 vajec
- 100 g čerstvých žampiónů
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
Na jedné lžíci másla zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampiony, osolte, opepřete a krátce je orestujte. Do druhé pánvičky s rozpáleným zbylým máslem vlijte rozmíchaná, podle chuti osolená vejce a nechte je mírně zapéct. Do středu hotové omelety navršte orestované žampiony s cibulí, omeletu přeložte a krátce ji zapečte v troubě předehřáté na 190 °C. Ihned servírujte. Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Lehký vajíčkový salát
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 1 malý pórek
- 125 g hustého bílého jogurtu
- olivový olej
- 1 lžička dijonské hořčice
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- pažitka nebo zelená petrželka
Pórek nakrájejte nadrobno a krátce ho orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a přidejte pórek. Vmíchejte jogurt dijonskou hořčici a podle chuti osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Nakonec do salátu zamíchejte nasekanou pažitku nebo zelenou petrželku.