Jahodové osvěžení

Jahody na více způsobů.

Salát s jahodami a špenátem

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 2

  • 1 hrst nasekaných vlašských nebo piniových ořechů
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šálky čerstvého baby špenátu
  • 1 šálek nakrájených čerstvých jahod
  • 50 g rozdrobené nivy

 

Špenát, jahody a oříšky dejte do mísy, přilijte ocet a olej, lehce promíchejte, posypejte rozdrobenou nivou a servírujte.

 

 

Foto: Shutterstock

Jahodové mini košíčky

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru
  • 350 g jahod

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 3–4 lžíce studené vody

 

1 Z mouky, másla, cukru a vody vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut vychladit. Pak jej vyválejte, vykrájejte tvořítkem kolečka a naplňte jimi formy na košíčky. Propíchejte vidličkou a pečte 12–15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C.

2 Mascarpone utřete s cukrem a naplňte jím košíčky. Navrch dejte rozpůlené jahody a přitiskněte je.

 

 

Foto: Shutterstock

Knedlíčky z tvarohového těsta

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 18–20 ks

  • 500 g tučného tvarohu (kostka)
  • 80 g hrubé mouky
  • 60 g dětské krupičky
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • asi 20 jahod
  • mák či tvaroh, moučkový cukr a máslo k podávání

 

1 Všechny suroviny zpracujte v míse v nelepivé těsto – podle potřeby přisypávejte mouku. Z kousků těsta vytvářejte placičky, do středu položte omytou jahodu a pečlivě každý knedlíček zabalte. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíčky do něj vložte. Jemně je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte mírným varem asi 7 minut.

2 Vyjměte děrovanou naběračkou, propíchněte vidličkou a nechte vyjít páru. Na talíři knedlíčky posypte mákem nebo strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

 

 

Foto: Shutterstock

Sváteční dortíky

Doba přípravy: 50 minut + 1 hod chlazení Počet porcí: 8 ks

  • 120 g máslových sušenek
  • 80 g másla
  • 150 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo 1/2 lžičky vanilkového aroma
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • formičky na semifreda bez dna
  • máslo na vymazání
  • červená dortová želatina

 

1 Formičky vymažte máslem nebo vyložte pruhem pečicího papíru a postavte na tácek s pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Ze vzniklé hmoty vytvořte ve formičkách korpusy dortíků – pečlivě je upěchujte. Pak je dejte vychladit. Smetanový sýr, moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma utřete do hladkého krému. Ze smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji do něj.

2 Jahody nakrájejte na poloviny a vyskládejte je po obvodu formiček s vychlazeným základem. Poté formičky opatrně naplňte krémem do výšky asi 1 cm pod okraj. Dejte opět vychladit aspoň na 1 hodinu. Podle návodu si připravte želatinu a zalijte jí dortíky až po okraj. Opět vraťte do lednice a nechte minimálně přes noc ztuhnout. Před vyjmutím z formy objeďte opatrně okraj dortíků nožem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek