Jahodové mlsání

Oslaďte si život, připravte si svěží dezert s vůní a chutí jahod. Můžete s ním potěšit svou drahou polovičku, děti či přátele nebo si ho dopřát jen tak, pro zlepšení nálady.

Jahodová pěna

  • 400 g jahod
  • 150 g cukru
  • 4 bílky

Jahody rozmačkejte a pokud nechcete, aby v pěně byla semínka, prolisujte je přes husté síto. Pak je utřete s polovinou cukru. Z vaječných bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do nich druhou půlku cukru a pak do sněhu po lžících přidávejte jahodové pyré a stále šlehejte, až vznikne hustá pěna. Podávejte ji vychlazenou, ozdobenou kousky čerstvých jahod a lístečky máty.

 

Piškotová roláda

 

  • 3 lžíce másla
  • 125 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce vody
  • jahodový džem na potření
  • čerstvé jahody a ananas k podávání
  • moučkový cukr na posypání

Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Mixujte 6–8 minut. Hotovou směs přelijte na připravený plech potažený pečicím papírem. Směs rozetřete a pečte asi 15 minut při 170 °C. Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem nebo na čistou utěrku. Z druhé strany opatrně odstraňte pečicí papír, na kterém se piškot pekl. Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout. Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem. Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut. Na závěr roládu posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3 cm široké plátky. Podávejte s čerstvými jahodami a kousky ananasu.

 

Jahody máčené v čokoládě

 

  • pěkné velké jahody
  • čokoládové polevy – různé druhy
  • cukrové posypky nebo sekané oříšky
  • papírové košíčky

Příprava je velice jednoduchá – čokoládové polevy různých druhů rozehřejte. Pěkné velké jahody (omyté a osušené) do polevy částečně namáčejte, vyskládejte je na tác potažený pečicím papírem, posypte cukrovým zdobením nebo nasekanými oříšky a nechte polevu ztuhnout. Také můžete již ztuhlou polevu dozdobit tenkým pramínkem čokolády v kontrastní barvě. Hotové jahody vložte do papírových košíčků a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Návrat do Krkonoš

Návrat do Krkonoš

Dřevěné chalupě se třemi štíty to na kopci nad obcí sluší. Medově září v zeleni trávníku, kde si starší i mladé stromy a remízek z keříků exkluzivně užívají prostoru. Přístup sem není snadný, cesta vzhůru je prudká, a tak pro nás paní Hana přijela dolů na malé parkoviště autem s pohonem všech kol.

Celý článek

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.