foto Shutterstock

Husté polévky, které vás zasytí a zahřejí

V zimě přijde vydatná teplá polévka vhod. Servírovat ji můžete nejen k obědu, ale s kouskem pečiva obstará i večeři. Pusťte se s námi do tradiční zelňačky nebo vyzkoušejte klasiku ze zelených fazolek či červené čočky.

Z červené čočky

budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • 1 šálek červené čočky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1,2 l vody
  • sůl
  • hrst čerstvé petrželky

Cibulku oloupejte, nasekejte najemno a usmažte na trošce olivového oleje. Když zezlátne, přisypte čočku, okořeňte mletým koriandrem, zalijte vodou, přidejte bujón a přiveďte k varu.

Vařte pod pokličkou na mírném plameni 10 minut. podle chuti polévku dosolte. Podávejte s nasekanou zelenou petrželkou.


Tip
Polévku můžete ochutit i rajčatovým protlakem nebo sekanými rajčaty.


 

 

foto Shutterstock

Ze zelených fazolek

budete potřebovat

  • 300 g zelených fazolových lusků
  • 2 brambory
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kousek cibule
  • 1 lžíci kopru

 

Zelené fazolky omyjte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě s cibulí a novým kořením, dokud nebudou pěkně měkké.

Ve smetaně rozkvedlejte mouku a přes sítko směs nalijte do hrnce s měkkými lusky. Okyselte polévku octem, přidejte kopr a ještě chvíli povařte.


Tip
Do polévky také můžete přidat uvařené brambory a podávat ji s natvrdo uvařeným vejcem.


 

foto Shutterstock

Tradiční zelňačka

budete potřebovat

  • 500 g uzeného vepřového žebírka
  • 1 uzené vepřové koleno
  • 2 nožičky domácí uzené klobásy
  • 100 g sušených lesních hub
  • několik sušených švestek
  • 1 sklenici zakyslého zelí
  • 2–3 stroužky posekaného česneku
  • 2 cibule
  • 2 polévkové kostky
  • 100 ml suchého vína
  • kmín, majoránku
  • 1 lžíci mleté červené papriky
  • máslo a mouku na zásmažku
  • 2–3 oloupané brambory
  • zakysanou smetanu k podávání

 

Dejte vařit žebírka, koleno a klobásku do hrnce se 4 litry vody. Po 10 minutách přidejte předem namočené houby i s tekutinou a vařte vše do poloměkka. Pak přisypte propláchnuté, pokrájené zelí a vařte další půl hodiny.

Vložte do polévky celé cibule, polévkové kostky a víno a nechte vařit ještě půl hodiny. Vyjměte maso a pokrájejte ho na kostičky.

Rozehřejte máslo, přidejte česnek, koření, a nakonec mouku a připravte zásmažku. Po částech zamíchejte do zásmažky trochu polévky a pak vše vmíchejte do zbytku polévky. Přidejte pokrájené maso a sušené švestky. Vařte další hodinu, nakonec přidejte na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Podávejte se lžící zakysané smetany.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek