Hovězí na grilu

Rádi trávíte čas s rodinou a přáteli při společném grilování? Připravte si podle našich receptů výborný steak či domácí hovězí burger. Určitě si na nich pochutnáte.

Grilovaný steak s omáčkou chimichurri

  • 600 g hovězího masa na steak
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na omáčku:

  • 200 ml olivového oleje
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 2 hrsti hladkolisté petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 chilli papričky
  • 1 a 1/2 lžičky oregana
  • 2 lžíce limetkové šťávy

 

Na omáčku chimichurri rozmixujte olivový olej, ocet, listy petržele, česnek, chilli papričky zbavené semen, oregano a limetkovou šťávu. Steaky promasírujte v dlaních s olejem, osolte a opepřete. Vložte na rozpálený gril a podle požadovaného stupně propečení grilujte 2,5–4,5 minuty z každé strany. Pak nechte 10 minut zakryté odpočívat. Podávejte s čerstvým pečivem.

 

 

 

Hovězí burgery

  • 800 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • svazek petrželky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvé housky
  • zelenina k podávání

 

Maso smíchejte s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, osolte a opepřete. Nechte chvilku odležet a tvarujte karbanátky. Vkládejte je na pomaštěný gril (olejem nebo špekem) a pečte po obou stranách. Podávejte v čerstvé housce, s nakrájenou zeleninou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek