Dejte to na gril!

Milujete večerní grilování? Pak spojte hned několik příjemných zážitků v jeden a vychutnejte si letní večeři s rodinou na zahradě či na terase. A můžete pozvat i pár přátel…

Kuřecí špízy se zeleninou

Doba přípravy: 30 minut (+ 30 minut či déle marinování) * Počet porcí: 4

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1–2 velké sladké papriky
  • 1 menší cuketa

Na marinádu

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Maso nakrájejte na kostky. V misce rozmíchejte olej s citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a utřeným stroužkem česneku. Maso vložte do misky a nechte alespoň 30 minut marinovat (nejlépe přes noc).

2 Omyté papriky nakrájejte na větší kousky, cuketu na kolečka.

3 Maso vyndejte z marinády a střídavě ho napichujte se zeleninou na špíz. Opepřete čerstvým pepřem a grilujte. Zbylou marinádou potírejte špízy při grilování. Grilujte doměkka.

4 Podávejte s rajčatovou salsou, čerstvou zeleninou a chlebem.

 


Grilovaný lilek s rajčatovo-avokádovou salsou

Doba přípravy: 30 minut * Počet porcí: 4

  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na salsu:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 4 rajčata
  • 2 avokáda
  • 150 g sýra feta
  • 1 lžička oregana
  • hrst lístků čerstvé bazalky

1 Nejprve si připravte salsu: v misce smíchejte olivový olej s limetkovou šťávou, prolisovaným česnekem a najemno nasekanou chilli papričkou. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata a avokádo, okořeňte oreganem a nasekanou čerstvou bazalkou a promíchejte.

2 Rozpalte gril. Lilky podélně nakrájejte na silnější plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.

3 Plátky lilku ogrilujte po každé straně asi 4 minuty. Přendejte je na talíř, každý plátek poklaďte salsou, posypte rozdrobenou fetou a podávejte.

 


Cuketové placičky s česnekovým dipem

Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4

  • 700 g nastrouhaných cuket
  • lžička soli
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na dip:

  • 2 lžíce sýra žervé
  • 2–3 stroužky česneku
  • 500 g bílého selského jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • čerstvé bylinky podle chuti

1 Cukety oloupejte a nastrouhejte. Dejte je do mísy a osolte lžičkou soli. Zamíchejte a nechte 15 minut pustit vodu.

2 Zatím si připravte dip. V misce důkladně promíchejte žervé s česnekem, jogurtem a zakysanou smetanou. Osolte a přidejte nasekané čerstvé bylinky podle své chuti – například pažitku, petrželku, kopr apod.

3 Po 15 minutách cukety slijte, dejte do utěrky a důkladně vymačkejte, abyste je zbavili zbylé vody. Osušené nastrouhané cukety dejte do velké mísy, přidejte mouku, nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, vejce a olivový olej.

4 Těsto promíchejte a na rozehřátém plochém grilu (nebo na pánvi) z něj tvořte placičky a nasucho je opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s česnekovým dipem.

 


Fajitas s grilovaným sezamovým kuřetem

Doba přípravy: 35 minut (+ 12 hodin marinování) * Počet porcí: 6

  • 6 kuřecích prsních řízků
  • 6 pšeničných tortill
  • 1 červená cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 zralé avokádo
  • hrst čerstvé bazalky

Na marinádu:

  • 120 ml kvalitní sójové omáčky
  • 60 ml vody
  • 120 ml olivového oleje
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička

1 Nejprve si připravte marinádu. V misce smíchejte sójovou omáčku s olivovým olejem, vodou, sezamovými semínky, strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem a nasekanou chilli papričkou. Ochuťte cukrem a promíchejte.

2 Kuřecí prsní řízky vložte do marinády a dejte aspoň na 12 hodin odležet do lednice.

3 Marinované maso z obou stran ogrilujte (během grilování potírejte marinádou) a pak nakrájejte na nudličky.

4 Cibuli nakrájejte na proužky, rajčátka přepulte, avokádo rozpulte, zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

5 Tortilly navlhčete, zabalte do alobalu a dejte na gril na chvíli nahřát. Poté je poklaďte směsí připravené zeleniny, přidejte opečené maso a bazalkové lístky a tortilly zabalte. Podávejte s rajčatovou salsou.

 


Tip

Domácí rajčatová salsa

4 rajčata spařte a oloupejte. Překrojte napůl, zbavte semínek a dužninu nakrájejte na drobné kostičky. 2 zralá avokáda oloupejte, nakrájejte na kostky a vidličkou rozmačkejte. Dejte do misky spolu s rajčaty, přidejte šťávu z 1 limetky, jemně nasekanou 1 jarní cibulku, 1 lžíci nasekané petrželky a prolisované 2 stroužky česneku. Osolte, promíchejte a před podáváním nechte v lednici odležet.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…