Dejte to na gril!

Milujete večerní grilování? Pak spojte hned několik příjemných zážitků v jeden a vychutnejte si letní večeři s rodinou na zahradě či na terase. A můžete pozvat i pár přátel…

Kuřecí špízy se zeleninou

Doba přípravy: 30 minut (+ 30 minut či déle marinování) * Počet porcí: 4

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1–2 velké sladké papriky
  • 1 menší cuketa

Na marinádu

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Maso nakrájejte na kostky. V misce rozmíchejte olej s citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a utřeným stroužkem česneku. Maso vložte do misky a nechte alespoň 30 minut marinovat (nejlépe přes noc).

2 Omyté papriky nakrájejte na větší kousky, cuketu na kolečka.

3 Maso vyndejte z marinády a střídavě ho napichujte se zeleninou na špíz. Opepřete čerstvým pepřem a grilujte. Zbylou marinádou potírejte špízy při grilování. Grilujte doměkka.

4 Podávejte s rajčatovou salsou, čerstvou zeleninou a chlebem.

 


Grilovaný lilek s rajčatovo-avokádovou salsou

Doba přípravy: 30 minut * Počet porcí: 4

  • 2 středně velké lilky
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na salsu:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 4 rajčata
  • 2 avokáda
  • 150 g sýra feta
  • 1 lžička oregana
  • hrst lístků čerstvé bazalky

1 Nejprve si připravte salsu: v misce smíchejte olivový olej s limetkovou šťávou, prolisovaným česnekem a najemno nasekanou chilli papričkou. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata a avokádo, okořeňte oreganem a nasekanou čerstvou bazalkou a promíchejte.

2 Rozpalte gril. Lilky podélně nakrájejte na silnější plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.

3 Plátky lilku ogrilujte po každé straně asi 4 minuty. Přendejte je na talíř, každý plátek poklaďte salsou, posypte rozdrobenou fetou a podávejte.

 


Cuketové placičky s česnekovým dipem

Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4

  • 700 g nastrouhaných cuket
  • lžička soli
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na dip:

  • 2 lžíce sýra žervé
  • 2–3 stroužky česneku
  • 500 g bílého selského jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • čerstvé bylinky podle chuti

1 Cukety oloupejte a nastrouhejte. Dejte je do mísy a osolte lžičkou soli. Zamíchejte a nechte 15 minut pustit vodu.

2 Zatím si připravte dip. V misce důkladně promíchejte žervé s česnekem, jogurtem a zakysanou smetanou. Osolte a přidejte nasekané čerstvé bylinky podle své chuti – například pažitku, petrželku, kopr apod.

3 Po 15 minutách cukety slijte, dejte do utěrky a důkladně vymačkejte, abyste je zbavili zbylé vody. Osušené nastrouhané cukety dejte do velké mísy, přidejte mouku, nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, vejce a olivový olej.

4 Těsto promíchejte a na rozehřátém plochém grilu (nebo na pánvi) z něj tvořte placičky a nasucho je opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s česnekovým dipem.

 


Fajitas s grilovaným sezamovým kuřetem

Doba přípravy: 35 minut (+ 12 hodin marinování) * Počet porcí: 6

  • 6 kuřecích prsních řízků
  • 6 pšeničných tortill
  • 1 červená cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 zralé avokádo
  • hrst čerstvé bazalky

Na marinádu:

  • 120 ml kvalitní sójové omáčky
  • 60 ml vody
  • 120 ml olivového oleje
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička

1 Nejprve si připravte marinádu. V misce smíchejte sójovou omáčku s olivovým olejem, vodou, sezamovými semínky, strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem a nasekanou chilli papričkou. Ochuťte cukrem a promíchejte.

2 Kuřecí prsní řízky vložte do marinády a dejte aspoň na 12 hodin odležet do lednice.

3 Marinované maso z obou stran ogrilujte (během grilování potírejte marinádou) a pak nakrájejte na nudličky.

4 Cibuli nakrájejte na proužky, rajčátka přepulte, avokádo rozpulte, zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

5 Tortilly navlhčete, zabalte do alobalu a dejte na gril na chvíli nahřát. Poté je poklaďte směsí připravené zeleniny, přidejte opečené maso a bazalkové lístky a tortilly zabalte. Podávejte s rajčatovou salsou.

 


Tip

Domácí rajčatová salsa

4 rajčata spařte a oloupejte. Překrojte napůl, zbavte semínek a dužninu nakrájejte na drobné kostičky. 2 zralá avokáda oloupejte, nakrájejte na kostky a vidličkou rozmačkejte. Dejte do misky spolu s rajčaty, přidejte šťávu z 1 limetky, jemně nasekanou 1 jarní cibulku, 1 lžíci nasekané petrželky a prolisované 2 stroužky česneku. Osolte, promíchejte a před podáváním nechte v lednici odležet.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek