Hovězí klasika
Plzeňský guláš

Budete potřebovat:
- olej na smažení
 - 250 g cibule
 - 15 g mleté papriky
 - 600 g hovězí kližky
 - pepř
 - 1 stroužek česneku
 - sůl
 - 150 ml hovězího vývaru
 - 150 ml piva
 - chlebovou střídku na zahuštění
 - 50 g slaniny
 - 60 g nakládané kapie a celeru
 - 2 vařená vejce
 
Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli do zlatohněda. Zaprašte paprikou, zpěňte, přidejte na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečte. Přidejte pepř, utřený česnek, sůl, podlijte vývarem i pivem a duste minimálně hodinu, dokud maso nezměkne. Hotový guláš podle potřeby zahustěte chlebovou střídkou. Nakrájenou slaninu nasucho orestujte, přidejte nakrájené kapie a celer, prohřejte a směsí spolu s vejci nazdobte porce guláše.
Karlovarský guláš
Budete potřebovat
- 100 g cibule
 - 50 g másla
 - 600 g hovězího masa
 - 70 g mleté papriky
 - 12 g soli
 - asi 500 ml hovězího vývaru
 - 50 g hladké mouky
 - 150 g smetany
 - 80 g kysané smetany
 
Cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova. Přidejte maso, mletou papriku, krátce osmahněte, osolte, podlijte částí vývaru a duste. Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, přidejte mouku a krátce osmahněte. Zalijte zbytkem vývaru a povařte asi 20 minut. Přidejte smetanu a hotovou omáčku přeceďte na maso. Při podávání zdobte nočkem kysané smetany. Servírujte s máslovými noky, karlovarským knedlíkem nebo dušenou rýží.
Znojemská roštěná
Budete potřebovat
- 1 cibuli
 - sádlo na smažení
 - 600 g hovězího zadního, na plátky
 - 2 vejce
 - 6 sterilovaných okurek
 - 2 lžíce plnotučné hořčice
 - 2 párky
 - sůl a pepř podle chuti
 - trochu oleje
 
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmahněte na sádle. Hovězí plátky mírně naklepte, osmahněte na oleji a vložte na cibuli, trochu podlijte vodou. Podle chuti osolte a opepřete, přidejte lžíci hořčice. Nechte vařit skoro doměkka. Pak přidejte nakrájenou půlku předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice. Když je maso měkké, přidejte nakrájená vařená vejce a ještě okurky. Zamíchejte a chvilku povařte. Podávejte s rýží.

Zelný guláš
Budete potřebovat:
- 500 g předního hovězího masa
 - 2 lžíce sádla
 - 1 velkou cibuli
 - kmín
 - sladkou i pálivou mletou papriku podle chuti
 - sůl
 - 1 malou plechovku rajského protlaku
 - hladkou mouku
 - 6 velkých brambor
 - 1 menší hlávku zelí
 
Umyté a očištěné maso nakrájejte na kostky. Na sádle osmažte dozlatova cibuli s kmínem a přidejte obě mleté papriky. Vložte pokrájené maso a za občasného míchání ho poduste ve vlastní šťávě. Poté přidejte sůl, rajský protlak, zalijte vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a duste pod pokličkou. Občas zamíchejte a dolijte horkou vodou. Změklé maso vyjměte, základ nechte vysmahnout do tuku, zaprašte moukou a za stálého míchání restujte asi 5 minut. Zalijte horkou vodou a nechte provařit. Přidejte oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše pak vařte ještě 20 minut. Přidejte maso a promíchejte. Jako přílohu podávejte chléb, nejlépe tmavý.
Svíčková na smetaně

Budete potřebovat
- 750 g hovězí svíčkové (nebo zadního hovězího)
 - 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
 - sůl, mletý pepř
 - 1 větší cibuli
 - 150 g mrkve
 - 150 g celeru
 - 75 g petržele
 - 5 zrnek celého pepře
 - 3 zrnka nového koření
 - 3 bobkové listy
 - špetku tymiánu
 - citronovou šťávu
 - 150 g másla
 - 100 g plnotučné hořčice
 - 2 lžíce hladké mouky
 - 250 ml smetany ke šlehání nebo mléko na zředění
 - cukr
 - citron nakrájený na plátky, brusinkový kompot
 
Odblaněné a očištěné maso prošpikujte slaninou, osolte, opepřete, posypte nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapejte citronovou šťávou a polijte rozpuštěným máslem. Nechejte jeden den v lednici odležet.
Druhý den maso zalijte vodou, aby bylo zcela potopené, a pod poklicí ho duste v troubě doměkka. Měkké maso vyjměte a odstraňte koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou poté umístěte na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Přidejte hořčici, zasypte cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujte. Zalijte šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provařte. Je-li omáčka příliš hustá, zřeďte ji mlékem. Nakonec ji přeceďte. Podle chuti dosolte, okyselte citronovou šťávou nebo přislaďte.
Maso nakrájejte přes vlákno na jednotlivé porce, vložte ho zpět do omáčky a prohřejte. Podávejte spolu s houskovým knedlíkem, ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.



