
Foto: Shutterstock
Jablka, skořice a čokoláda: Horké dezerty, které si zamilujete
Jablečné skořicové kroužky
Budete potřebovat:
- 2 velká jablka
- 1 lžíci cukru
- 2 lžičky oleje
- 1 vejce
- 1/2 šálku mléka
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- olej na smažení
- moučkový cukr
- mletou skořici
Postup:
Od žloutku oddělte bílek a z bílku vyšlehejte sníh. Žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva zamíchejte po troškách do mléka se žloutkem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Těsto by mělo mít hustší konzistenci než palačinkové.
Jablka oloupejte, s pomocí vykrajovátka jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na tenčí plátky.
V pánvi rozehřejte olej. Jablkové kroužky namáčejte do těsta a smažte do zlatova. Ještě horké je posypte směsí moučkového cukru a mleté skořice.

Foto: Shutterstock
Sametový čokoládový fondant
Budete potřebovat:
- 125 g hořké čokolády
- 150 g másla
- sůl
- 4 větší vejce
- 160 g cukru krupice
- 65 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- máslo na vymazání
Postup:
Formičky na muffiny vymažte máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby je mírně přesahoval. Vyskládejte je na plech vystlaný pečicím papírem.Do misky umístěné v horké vodní lázni nasekejte čokoládu a máslo, zlehka osolte a rozehřejte. V jiné míse prošlehejte vidličkou vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte.
Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve na zkoušku upečte jeden fondán, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý.
Pečte jej 9–10 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte. Pokud je vnitřek tekutý, ale vnější strana je upečená, můžete stejně dlouho při dané teplotě upéct i zbytek fondánů.