Foto: Shutterstock

Jablka, skořice a čokoláda: Horké dezerty, které si zamilujete

Zahřejte se sladkou tečkou! Patříte mezi milovníky čokolády? Dopřejte si sametově lahodný čokoládový fondant. Nebo vyzkoušejte dokonalé spojení jablek a skořice v lívancovém těstě.

 

Jablečné skořicové kroužky

Budete potřebovat:

  • 2 velká jablka
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
  • mletou skořici

Postup:

Od žloutku oddělte bílek a z bílku vyšlehejte sníh. Žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva zamíchejte po troškách do mléka se žloutkem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Těsto by mělo mít hustší konzistenci než palačinkové.

Jablka oloupejte, s pomocí vykrajovátka jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na tenčí plátky.

V pánvi rozehřejte olej. Jablkové kroužky namáčejte do těsta a smažte do zlatova. Ještě horké je posypte směsí moučkového cukru a mleté skořice.

 

Foto: Shutterstock

Sametový čokoládový fondant

Budete potřebovat:

  • 125 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • sůl
  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 65 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • máslo na vymazání

Postup:

Formičky na muffiny vymažte máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby je mírně přesahoval. Vyskládejte je na plech vystlaný pečicím papírem.

Do misky umístěné v horké vodní lázni nasekejte čokoládu a máslo, zlehka osolte a rozehřejte. V jiné míse prošlehejte vidličkou vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte.

Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve na zkoušku upečte jeden fondán, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý.

Pečte jej 9–10 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte. Pokud je vnitřek tekutý, ale vnější strana je upečená, můžete stejně dlouho při dané teplotě upéct i zbytek fondánů.

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek