Francouzský jahodový koláč

Jahodová sezóna je tady, a to je důvod upéct si výborný jahodový koláč. Dejte si ho k odpolední kávě nebo ho naservírujte dětem jako chutnou svačinku.

Budete potřebovat:

  • 1 šálek + 2 lžíce cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 + 1/4 šálku čerstvých jahod
  • tuk na vymazání formy
  • moučkový cukr na pocukrování
  • zmrzlina nebo šlehačka k podávání

 

Postup:

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu vymažte tukem. Do velké mísy dejte 1 šálek cukru, mouku, jedlou sodu a sůl a promíchejte. V rendlíku nechte rozpustit máslo, nechte trochu zchladnout a poté do másla zašlehejte vejce a vanilkový a mandlový extrakt.

2 Poté opatrně vmíchejte mokrou směs do suché směsi, vznikne hustší těsto, přisypte 2 šálky jahod (podle potřeby překrájených na poloviny) a jemně promíchejte, aby se jahody těstem obalily.

3 Nalijte těsto do připravené formy a urovnejte povrch stěrkou. Zbylé jahody poklaďte na povrch těsta a jemně vmáčkněte dovnitř. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Propečenost vyzkoušejte uprostřed koláče špejlí. Vyjměte z trouby a před krájením a servírováním nechte koláč vychladnout. Povrch můžete poprášit moučkovým cukrem.

4 Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.