Francouzský jahodový koláč

Jahodová sezóna je tady, a to je důvod upéct si výborný jahodový koláč. Dejte si ho k odpolední kávě nebo ho naservírujte dětem jako chutnou svačinku.

Budete potřebovat:

  • 1 šálek + 2 lžíce cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku másla
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • 2 + 1/4 šálku čerstvých jahod
  • tuk na vymazání formy
  • moučkový cukr na pocukrování
  • zmrzlina nebo šlehačka k podávání

 

Postup:

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Kulatou koláčovou formu vymažte tukem. Do velké mísy dejte 1 šálek cukru, mouku, jedlou sodu a sůl a promíchejte. V rendlíku nechte rozpustit máslo, nechte trochu zchladnout a poté do másla zašlehejte vejce a vanilkový a mandlový extrakt.

2 Poté opatrně vmíchejte mokrou směs do suché směsi, vznikne hustší těsto, přisypte 2 šálky jahod (podle potřeby překrájených na poloviny) a jemně promíchejte, aby se jahody těstem obalily.

3 Nalijte těsto do připravené formy a urovnejte povrch stěrkou. Zbylé jahody poklaďte na povrch těsta a jemně vmáčkněte dovnitř. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Propečenost vyzkoušejte uprostřed koláče špejlí. Vyjměte z trouby a před krájením a servírováním nechte koláč vychladnout. Povrch můžete poprášit moučkovým cukrem.

4 Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s čerstvě ušlehanou šlehačkou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články