Domází pizza

Patříte mezi milovníky italské kuchyně a nejraději si pochutnáváte na pizze? Upečte si ji doma. Je to jednodušší, než si možná myslíte.

Základní těsto na pizzu

Na 4 pizzy:

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka droždí
  • 500 ml vlažné vody
  • sůl

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, smíchejte ho s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na čtyři bochánky, zabalte do folie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pak každý bochánek rozválejte do kruhového tvaru pizzy.


Pizza prosciutto – s parmskou šunkou

  • Základní těsto na pizzu
  • olivový olej
  • 600 g rajčat
  • 100 g parmské šunky
  • 250 g mozzarelly
  • 3 svazky rukoly
  • 25 g parmazánu

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozválené těsto ve tvaru pizzy potřete olivovým olejem a naskládejte na něj nakrájená rajčata, plátky mozzarelly, parmskou šunku a část parmazánu nastrouhaného na hoblinky. Pečte v předehřáté troubě přibližně 7–10 minut, dokud kraje nezezlátnou a sýr se nerozteče. Vyjměte z trouby a dozdobte pizzu čerstvou rukolou a zbylými hoblinkami parmazánu. Povrch pizzy můžete ještě pokapat olivovým olejem a lehce opepřit čerstvě mletým černým pepřem.


Pizza capricciosa – s žampiony a artyčoky

  • Základní těsto na pizzu

na omáčku:

  • 500 g rajčat nebo drcená rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
na obložení:

  • 150 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • 100 g vepřové šunky od kosti
  • 5–6 žampionů nakrájených na plátky
  • 3–4 nakládané artyčoky, nakrájené
  • černé olivy

Připravte si rajčatovou omáčku: rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a dejte vařit, aby se rozvařila. Nechte zchladnout, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a podle chuti sůl. Troubu předehřejte na 220 °C. Připravené těsto potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte šunkou, mozzarellou, žampiony a artyčoky. Nakonec dejte na pizzu olivy a dejte do trouby. Pečte asi 12 minut dozlatova.


Pizza Napoletana – s bazalkou a ančovičkami

  • Základní těsto na pizzu
  • 300 g loupaných rajčat v plechovce
  • 300 g mozzarelly
  • pár lístků bazalky
  • 6 ančoviček
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • olivový olej extra virgin

Troubu předehřejte na 220 °C. Loupaná rajčata rozmixujte a ochuťte solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Těsto na pizzu potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Navrch přidejte filátka ančoviček. Zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.


Pizza quattro formaggi- se čtyřmi druhy sýra

  • Základní těsto na pizzu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 125 g mozzarelly
  • 100–150 g sýra gruyère nebo ementálu
  • 100 g gorgonzoly
  • 25 g parmazánu

Troubu předehřejte na 220 °C. Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzu posypte parmazánem a ihned podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek