
Domází pizza
Základní těsto na pizzu
Na 4 pizzy:
- 1 kg hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kostka droždí
- 500 ml vlažné vody
- sůl
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, smíchejte ho s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na čtyři bochánky, zabalte do folie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pak každý bochánek rozválejte do kruhového tvaru pizzy.

Pizza prosciutto – s parmskou šunkou

- Základní těsto na pizzu
- olivový olej
- 600 g rajčat
- 100 g parmské šunky
- 250 g mozzarelly
- 3 svazky rukoly
- 25 g parmazánu
Troubu předehřejte na 220 °C. Rozválené těsto ve tvaru pizzy potřete olivovým olejem a naskládejte na něj nakrájená rajčata, plátky mozzarelly, parmskou šunku a část parmazánu nastrouhaného na hoblinky. Pečte v předehřáté troubě přibližně 7–10 minut, dokud kraje nezezlátnou a sýr se nerozteče. Vyjměte z trouby a dozdobte pizzu čerstvou rukolou a zbylými hoblinkami parmazánu. Povrch pizzy můžete ještě pokapat olivovým olejem a lehce opepřit čerstvě mletým černým pepřem.

Pizza capricciosa – s žampiony a artyčoky

- Základní těsto na pizzu
na omáčku:
- 500 g rajčat nebo drcená rajčata
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 150 g mozzarelly nakrájené na plátky
- 100 g vepřové šunky od kosti
- 5–6 žampionů nakrájených na plátky
- 3–4 nakládané artyčoky, nakrájené
- černé olivy
Připravte si rajčatovou omáčku: rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a dejte vařit, aby se rozvařila. Nechte zchladnout, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a podle chuti sůl. Troubu předehřejte na 220 °C. Připravené těsto potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte šunkou, mozzarellou, žampiony a artyčoky. Nakonec dejte na pizzu olivy a dejte do trouby. Pečte asi 12 minut dozlatova.

Pizza Napoletana – s bazalkou a ančovičkami

- Základní těsto na pizzu
- 300 g loupaných rajčat v plechovce
- 300 g mozzarelly
- pár lístků bazalky
- 6 ančoviček
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- olivový olej extra virgin
Troubu předehřejte na 220 °C. Loupaná rajčata rozmixujte a ochuťte solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Těsto na pizzu potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Navrch přidejte filátka ančoviček. Zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Pizza quattro formaggi- se čtyřmi druhy sýra

- Základní těsto na pizzu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 125 g mozzarelly
- 100–150 g sýra gruyère nebo ementálu
- 100 g gorgonzoly
- 25 g parmazánu
Troubu předehřejte na 220 °C. Olej promíchejte v mističce s utřeným česnekem. Těsto na pizzu potřete česnekovým olejem a navrch rozdělte mozzarellu, jeden ze sýrů gruyère či ementál a gorgonzolu. Pečte 15–20 minut, poté pizzu posypte parmazánem a ihned podávejte.