Dobroty s nezaměnitelným aroma

Česnek je pro českou kuchyni nepostradatelný a je to dobře, protože jeho účinky na naše zdraví jsou téměř zázračné. Dopřejte si ho proto v zimě v hojném množství.

Česnekové kuře pečené s brambory

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř
  • 750 g kuřecích stehen nebo stehenních řízků
  • 1 lžíce másla
  • 500 g brambor

 

1 Maso naložte aspoň na hodinu do marinády připravené ze 3 lžící olivového oleje, podrceného rozmarýnu, prolisovaného česneku, vinného octa, medu, soli a pepře.

2 V pekáčku rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci másla. Vložte do něj omyté brambory nakrájené na čtvrtky a kuřecí maso. Brambory i maso opečte dozlatova. Pak pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte ještě asi 20–25 minut péct, dokud nejsou brambory a kuře měkké.

 

 

 

Česnekové tousty

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 125 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti
  • sůl
  • čerstvá bageta

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Bagetu nakrájejte na plátky a rozložte ji na plech potažený pečicím papírem.

2 Máslo rozmíchejte s utřenými stroužky česneku, nasekanými čerstvými bylinkami a trochou soli. každý plátek bagety potřete tence připraveným bylinkovým máslem a dejte péct na 15–20 minut do předehřáté trouby.

 

 

 

Křupavé bramborové placičky

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g brambor
  • 100 ml horkého mléka
  • sůl, pepř
  • čerstvou nebo sušenou majoránku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • slunečnicový olej na smažení

1 Syrové oloupané brambory nastrouhejte nahrubo. Přelijte je horkým mlékem, aby neztratily barvu, osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidejte vejce a dobře zamíchejte.

2 Teflonovou pánev lehce potřete olejem a rozpalte ji na vyšší teplotu. Do pánve dělejte lžící malé placičky a opékejte je dokřupava po obou stranách. Nejlépe chutnají horké.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.