Slané koláče

Jsou snadné na přípravu a chutnají teplé i studené. Připravte si výborné slané sýrové koláče a přidejte do nich i jarní zeleninu, nezbytná vejce a bylinky plné vitaminů.

Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 pórek
  • 500 g kedlubny
  • 160 g slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g sýru čedar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.

2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.

3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.

 

 

Šátečky se špenátem a medvědím česnekem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

 

1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.

2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

Koláč s kopřivami a sýrem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 šálky mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1 šálek sýru gouda
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

 

1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.

2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Pochoutky z grilu

Pochoutky z grilu

Jste nadšení, že můžete konečně trávit pěkné odpoledne s přáteli a rodinou venku u grilu? Připravili jsme pro vás několik receptů, které by vám mohly přijít vhod…

Celý článek

Levandulová inspirace

Levandulová inspirace

Milujete levanduli? Pusťte se do jejího pěstování, nebo si ji pořiďte sušenou. Je krásná, pomůže vám relaxovat a navodit pocit klidu a pohody.

Celý článek

Přečtěte si

Altán na velké zahradě

Altán na velké zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Posezení na zahradě může mít mnoho tváří – od nejjednoduššího altánku až po částečně či zcela zděnou stavbu ve stylu bungalovu. Taková stavba sluší především větším zahradám.