Slané koláče

Jsou snadné na přípravu a chutnají teplé i studené. Připravte si výborné slané sýrové koláče a přidejte do nich i jarní zeleninu, nezbytná vejce a bylinky plné vitaminů.

Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 pórek
  • 500 g kedlubny
  • 160 g slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g sýru čedar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.

2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.

3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.

 

 

Šátečky se špenátem a medvědím česnekem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

 

1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.

2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

Koláč s kopřivami a sýrem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 šálky mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1 šálek sýru gouda
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

 

1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.

2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.