Delikátní chřest

Má jemnou chuť, je zdravý, a navíc málo kalorický. To je hned několik důvodů, proč by chřest neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jak si ho připravit? Vsaďte na osvědčené recepty.

Má jemnou chuť, je zdravý, a navíc málo kalorický. To je hned několik důvodů, proč by chřest neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jak si ho připravit? Vsaďte na osvědčené recepty.

Chřestová polévka s česnekovým pestem

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
 

Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli. V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.
Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 

 


Losos s chřestem a bešamelovou omáčkou

  • 4 filety čerstvého lososa
  • sůl
  • bílý pepř
  • citronová šťáva
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 3 lžíce másla

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Filety lososa osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Na bešamelovou omáčku si na pánvi připravte světlou jíšku z másla a mouky a postupně do ní zašlehejte mléko. Ochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Z chřestu odřízněte zdřevnatělé konce a uvařte jej v osolené vodě doměkka (asi 5–10 minut). Na rozpuštěném másle na pánvi pozvolna z obou stran opečte lososa.
Uvařený chřest dejte na talíře spolu s opečenými kousky lososa a porce přelijte bešamelovou omáčkou.

 

 

 


Salát s chřestem a hráškem

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g čerstvého hrášku
  • směs salátových listů
  • rukola

Na dresink:

  • čerstvá máta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu. Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Opojné šeříky

Opojné šeříky

Máte také tak rádi vůni šeříků? Jejich krásné bohaté květy jsou každé jaro ozdobou zahrady. Víte, že jich existuje více druhů? Vyberte si, které z nich budou vaší zahradě nejvíce slušet.

Celý článek

Jarní síla špenátu

Jarní síla špenátu

Ze špenátu nemusíte připravovat jen polévku nebo přílohu k masu. Zkuste jej využít například jako náplň do koláče či šátečků, nebo ho přidejte přímo do těsta.

Celý článek

Krakelovaná konvička

Krakelovaná konvička

Obyčejnou plechovou konvičku můžete proměnit k nepoznání – jen s pomocí barev a ubrousků s pěkným motivem. Pusťte se do toho s námi a dejte jí tak nový život.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.