Dejte chřestu zelenou!

Mladý chřest už zamířil na pulty prodejen, a tak ho nezapomeňte zařadit i do svého jídelníčku. Je lahodný, bohatý na minerály, vitaminy a antioxidanty, a navíc obsahuje hodně vlákniny.

Chřestová polévka s pestem

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl, pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

Připravte česnekové pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem, oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte. Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 

Grilovaný zelený chřest ve slanině

  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny
  • grilovací koření
  • olivový olej

 

Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete. Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tvarohové mlsání

Tvarohové mlsání

Tvaroh je výborný čerstvý, ochucený trochou cukru a ovoce, ale můžete ho přidat i do těsta. Pochutnejte si na lahodném ovocném dezertu nebo na lehounkých tvarohových knedlíčcích.

Celý článek

Svěží jaro

Svěží jaro

Vyrazte na čerstvý jarní vzduch a natrhejte si rozkvetlé pampelišky. Můžete si z nich udělat limonádu či smoothie nebo si je jen tak vystavit ve vlastnoručně vyrobené klacíkové váze.

Celý článek

Jarní pomazánky s bylinkami

Jarní pomazánky s bylinkami

Na jaře potřebuje náš organismus spoustu vitaminů. Dopřejte si je například v podobě čerstvých bylinek, kterými si ochutíte pomazánku. Vyzkoušejte osvědčené recepty.

Celý článek

Špenát v jarní kuchyni

Špenát v jarní kuchyni

Dopřejte si pořádnou porci špenátu. Pomáhá proti obezitě, snižuje cholesterol, působí jako antioxidant, má protirakovinné účinky, tlumí záněty, chrání oči a podporuje mozek!

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.