Cizrna 4x jinak

Má spoustu skvělých vlastností – obsahuje hodně bílkovin, málo tuku, pomáhá snižovat cholesterol, a navíc blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyzkoušejte ji v našich receptech.

Těstoviny s cizrnou

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku pokrájené anglické slaniny
  • 1 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 malá cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky sušené chilli papričky
  • 2 šálky zavařených loupaných rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g cizrny z plechovky
  • sůl, pepř
  • 400 g krátkých těstovin (npř. ditalini, tubetti nebo kolínka)
  • parmazán nebo pecorino k servírování

 

Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm slaninu dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek a opékejte, dokud zelenina nezačne zlátnout, asi 8 minut. Přilijte víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Připečené kousky odškrabujte ode dna pánve. Přidejte petrželku, chilli papričku, rajčata a rajčatový protlak a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na minimum a přisypte cizrnu. Podle chuti osolte a opepřete. Po patnácti minutách odeberte šálek směsi, dohladka ji rozmixujte a pak ji vmíchejte zpět do pánve. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu takzvaně „na skus“, přidejte do cizrnové směsi, promíchejte a můžete podávat.

 


Cizrnové karbanátky

  • 250 g cizrny v plechovce
  • 1 cibule nebo jarní cibulka)
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 mrkev nebo brambora
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín, paprika, koriandr, kurkuma, chilli (podle chuti)
  • čerstvé bylinky (koriandr, petržel apod.)
  • 100 g čerstvých žampiony
  • 2 lžičky olivového oleje

 

Propláchnutou cizrnu z plechovky důkladně rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, lžičku oleje, prolisovaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev (nebo bramboru). Na druhé lžičce oleje orestujte nadrobno pokrájené žampiony. Nechte je vychladnout a pak, spolu s nasekanými bylinkami, přidejte k zeleninové směsi. Promíchejte a dejte na 20 minut odležet do lednice. Potom ze směsi tvarujte placičky a smažte je v pánvi na oleji nebo je můžete upéct v troubě na plechu potaženém pečicím papírem. podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Rajčatový salát s cizrnou

  • 1 plechovka cizrny
  • 4 masitá rajčata
  • 1 červená cibule
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

 

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka, rajčata na měsíčky. V míse smíchejte cizrnu, rajčata, cibuli a nasekanou petržel. Dochuťte olivovým olejem, vinným octem, solí a pepřem. Promíchejte a můžete podávat jako přílohu nebo jako lehkou večeři.

 


Marocká cizrnová polévka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 krůtí řízek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky cizrny
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • sůl, pepř
  • placky arabského chleba

 

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, vložte krůtí maso nakrájené na kostky a prudce ho opečte ze všech stran. Přidejte najemno nasekaný česnek, papriku, římský kmín a bobkový list. Zamíchejte, přilijte rajčatový protlak a za stálého míchání smažte asi dvě minuty. Zalijte asi půl litrem horké vody, přidejte slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přiveďte k varu a nechte pomalu vařit asi 30 minut. Pokud by byla polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Dochuťte solí a pepřem, na talíři posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s opečenými plackami arabského chleba.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Krásné a vděčné pelargonie

Krásné a vděčné pelargonie

Pelargonie neboli muškáty stále patří k nejoblíbenějším květinám do truhlíků. Za staletí byly vyšlechtěné k naprosté dokonalosti, a tak si lze vybírat z nekonečného množství barev a variant.

Celý článek

Aranžmá s tulipány

Aranžmá s tulipány

Milujete tulipány? Vytvořte si z nich jarní dekoraci na stůl a užijte si jejich krásy do sytosti. Můžete je také krásně zkombinovat s pastelově růžovými karafiáty.

Celý článek

Přečtěte si

Dřevěné schodiště

Dřevěné schodiště

www.chatar-chalupar.cz

Dřevo je pro konstrukci schodů materiálem veskrze tradičním, který má i v současnosti stále co nabídnout. Velké oblibě se těší především v chalupách, venkovských domech a dřevostavbách.