Čas zvěřinových hodů

Pochutnáváte si rádi na zvěřině? Pak vám jistě přijdou vhod vyzkoušené recepty. Co takhle kančí guláš nebo zajíc na víně? K oběma receptům se hodí domácí bramborové knedlíky.

Kančí guláš s knedlíky „bosáky“

Na guláš:

  • 2 kg kančího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kg cibule
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce kmínu
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml červeného vína
  • 2 litry hovězího vývaru
  • 2 lžíce jalovčinek
  • 1/2 lžičky kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 ks bobkového listu
  • 2 brambory na zahuštění
  • šťáva z 1/2 citronu
  • cukr
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na knedlíky:

  • 700 g vařených brambor
  • 500 g syrových brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička Solamylu
  • sůl

 

Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Osolte ho, opepřete, dejte do hrnce a restujte na oleji do zhnědnutí. V jiném hrnci na oleji osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostky a spolu s kmínem, česnekem, paprikou a rajčatovým protlakem přidejte k cibuli. Opékejte alespoň 5 minut. Pak přidejte orestované maso, zalijte vínem a nechte alkohol odpařit. Přilijte vývar, jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, osolte a přiveďte k varu.

Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout minimálně hodinu, dokud nebude maso dostatečně měkké. V průběhu vaření občas promíchejte. Když je maso měkké, nastrouhejte do guláše oloupané brambory, které ho zahustí. Pak guláš ještě pár minut povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.
Připravte knedlíky: uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Syrové brambory oloupejte a také nastrouhejte najemno. Nechte chvíli odstát a slijte z nich vodu. Oboje brambory smíchejte, přidejte k nim mouku, lžičku škrobu a vypracujte hutné těsto. Tvoříme z něj kulaté knedlíky a vařte je v osolené vodě asi 8 minut.

 

 

 

Zajíc na víně

  • 1 kg zaječího masa
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml koňaku
  • 2 lžičky ostré francouzské hořčice

Na marinádu:

  • 250 ml vody
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 250 g kořenové zeleniny
  • sůl

 

Na marinádu smíchejte vodu s vinným octem, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a osolte. Do marinády naložte naporcované zaječí maso a marinujte dva dny, při marinování maso několikrát obraťte. Pak maso vyndejte z marinády a osušte.

V pekáči nechte rozpustit máslo, přidejte maso, podlijte vínem, koňakem, přidejte hořčici, scezenou zeleninu z marinády a v troubě předehřáté na 180 °C duste přibližně jednu hodinu. Podávejte s bramborovými knedlíky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Batikované aplikace na polštáře

Batikované aplikace na polštáře

Baví vás práce s textilem? Vyzkoušejte si techniku šité batiky a vyrobte si třeba pěkné povlaky na polštáře. S naším návodem to hravě zvládnete.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.