Čas zvěřinových hodů

Pochutnáváte si rádi na zvěřině? Pak vám jistě přijdou vhod vyzkoušené recepty. Co takhle kančí guláš nebo zajíc na víně? K oběma receptům se hodí domácí bramborové knedlíky.

Kančí guláš s knedlíky „bosáky“

Na guláš:

  • 2 kg kančího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kg cibule
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce kmínu
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml červeného vína
  • 2 litry hovězího vývaru
  • 2 lžíce jalovčinek
  • 1/2 lžičky kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 ks bobkového listu
  • 2 brambory na zahuštění
  • šťáva z 1/2 citronu
  • cukr
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na knedlíky:

  • 700 g vařených brambor
  • 500 g syrových brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička Solamylu
  • sůl

 

Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Osolte ho, opepřete, dejte do hrnce a restujte na oleji do zhnědnutí. V jiném hrnci na oleji osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostky a spolu s kmínem, česnekem, paprikou a rajčatovým protlakem přidejte k cibuli. Opékejte alespoň 5 minut. Pak přidejte orestované maso, zalijte vínem a nechte alkohol odpařit. Přilijte vývar, jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, osolte a přiveďte k varu.

Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout minimálně hodinu, dokud nebude maso dostatečně měkké. V průběhu vaření občas promíchejte. Když je maso měkké, nastrouhejte do guláše oloupané brambory, které ho zahustí. Pak guláš ještě pár minut povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.
Připravte knedlíky: uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Syrové brambory oloupejte a také nastrouhejte najemno. Nechte chvíli odstát a slijte z nich vodu. Oboje brambory smíchejte, přidejte k nim mouku, lžičku škrobu a vypracujte hutné těsto. Tvoříme z něj kulaté knedlíky a vařte je v osolené vodě asi 8 minut.

 

 

 

Zajíc na víně

  • 1 kg zaječího masa
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml koňaku
  • 2 lžičky ostré francouzské hořčice

Na marinádu:

  • 250 ml vody
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 250 g kořenové zeleniny
  • sůl

 

Na marinádu smíchejte vodu s vinným octem, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a osolte. Do marinády naložte naporcované zaječí maso a marinujte dva dny, při marinování maso několikrát obraťte. Pak maso vyndejte z marinády a osušte.

V pekáči nechte rozpustit máslo, přidejte maso, podlijte vínem, koňakem, přidejte hořčici, scezenou zeleninu z marinády a v troubě předehřáté na 180 °C duste přibližně jednu hodinu. Podávejte s bramborovými knedlíky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.