Bylinkový kalendář – srpen

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.

Jak si nasušit léčivé bobule

Bobulovité ovoce dozrávající koncem léta, včetně lesního či divoce rostoucího, jako jsou například borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, rakytník a podobně stojí za to uchovat. Obsahuje totiž nejen spoustu vitaminů, ale i dalších léčivých látek. Můžete si z něj udělat například tradiční džemy, kompoty, sirupy či likéry, nebo si ho můžete nasušit. Máte na výběr z několika způsobů, jak to udělat.

Venku: Venku sušte ovoce ve stínu, za teplého a slunečného počasí, v bezprašném prostředí. Přes noc je nutné sušené plody přenést do suché místnosti, aby se jejich povrch venku neorosil.

V troubě: Sušte ve velmi mírně vyhřáté troubě, nejlépe na sítu, husté mřížce či jiné vhodné prodyšné podložce (počáteční teplota by se měla pohybovat mezi 20–30 °C, v polovině sušení teplotu zvyšte na 50–70 °C, ne více). Při sušení v troubě nechte pootevřená dvířka, aby vzduch nasycený párou mohl unikat. Plody můžete také nejprve předsušit venku a pak je v troubě dosušit.

V sušičce: Pokud sušíte pravidelně větší množství ovoce, zeleniny, hub nebo bylinek, určitě se vám vyplatí pořídit si malou domácí sušičku. Při jejím používání je nejlepší řídit se pokyny udávanými výrobcem.

Sušené ovocné placky

Jsou ideálním způsobem, jak si vyrobit zdravou pochoutku. Zralé ovoce tímto způsobem zpracujete do podoby tenkých pružných placek, které se obvykle uchovávají stočené v ruličkách. Můžete je pak použít nakrájené na kousky na mlsání místo bonbonů nebo do müsli, obilninových kaší, moučníků a podobně, tak jako klasické křížaly. Jejich výroba je jednoduchá:

  • 1 Omyté a očištěné ovoce rozmixujte (případně ještě propasírujte, pokud se chcete zbavit drobných zrníček).
  • 2 Síto sušičky nebo plech na pečení vyložte pečicím papírem, který je možné lehounce potřít olejem pro následné snazší sloupnutí placky, a vlijte na něj tenkou vrstvu ovocné směsi. Některé sušičky mají speciální podložky přímo určené pro nalití ovocné směsi a sušení placek.
  • 3 Pyré rovnoměrně rozetřete po papíru na tloušťku asi 3–4 mm.
  • 4 Sušte při teplotě 40–45 °C, dokud nevzniknou soudržné, tužší ale ohebné placky, které se dají z papíru sloupnout. Trvá to asi 10 hodin.
  • 5 Nejpraktičtější je skladovat sušené ovocné placky ve stočených ruličkách. Dejte je do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Svědčí jim spíše tma a chladno. Takto vám vydrží až několik měsíců.

Tip

Směs na sušené ovocné placky můžete dochutit, například přidáním vanilky, skořice, kardamomu či jiného vhodného koření. Pokud budete chtít mít placky ještě zdravější, rozmixujte společně s nimi i loupaná slunečnicová či dýňová semínka.


Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek