Bramborové večeře

Jídla z brambor jsou chutná a jednoduchá na přípravu. Váháte, co rychle připravit k večeři? Co třeba zapečené brambory nebo vláčné bramborové placičky? vyberte si z našich receptů.

Španělská bramborová tortilla

  • 400–500 g brambor
  • 4 vejce
  • 1 středně velká cibule
  • olivový olej
  • sůl

 

Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na půlkolečka. Pravidelně mícháme, aby se nám nepřipálila. Brambory nakrájejte na menší kousky. Opečenou cibuli vyndejte z pánve a dejte stranou. Osmahněte brambory: do pánve dejte asi 2 lžíce oleje a přidejte brambory. Průběžně míchejte, aby se všechny brambory opekly a změkly. V dostatečně velké míse rozšlehejte vejce a osolte je (asi 1 lžičkou soli). Do rozšlehaného vejce vložte cibuli a brambory a vše dobře promíchejte. Do pánve odměříme asi lžíci oleje a vlijte do ní směs brambor a vajec. Povrch uhlaďte. Na mírnějším ohni pečte ze spodní strany, jakmile se začne trošku zpevňovat vrchní strana, tortillu otočte (pomozte si velkým talířem nebo poklicí) a dopečte druhou stranu. Nebo můžete tortillu dopéct v troubě.

 

 

 

Bramborové placičky

  • 400 g uvařených brambor
  • 150 g měkkého tvarohu
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • troška mléka
  • špetka soli
  • máslo

 

Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte tvaroh, vejce, a podle potřeby mouku a mléko. Osolte a vypracujte těsto. Z těsta tvořte placičky a smažte je na přepuštěném másle dozlatova. Na papírovém ubrousku z nich odstraňte přebytečný tuk. Podávejte buď naslano s jogurtovým dipem, nebo nasladko potřené švestkovými povidly.

 

 

 

Gratinované brambory

  • 100 ml 30% smetany
  • 125 ml mléka
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 lžíce másla na vymazání formy
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 50 g sýra ementál

 

Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Smetanu smíchejte s mlékem. Troubu vyhřejte na 180 °C. Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor naskládejte do formy do vrstev, každou vrstvu osolte, opepřete a nastrouhejte na ni trochu muškátového oříšku. Po stranách nalijte smetanovou směs, vše posypte sýrem a vločkami másla. V předehřáté troubě pečte 50 minut, dokud nebudou brambory měkké a dozlatova opečené.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Návrat do Krkonoš

Návrat do Krkonoš

Dřevěné chalupě se třemi štíty to na kopci nad obcí sluší. Medově září v zeleni trávníku, kde si starší i mladé stromy a remízek z keříků exkluzivně užívají prostoru. Přístup sem není snadný, cesta vzhůru je prudká, a tak pro nás paní Hana přijela dolů na malé parkoviště autem s pohonem všech kol.

Celý článek

Bydlet jako na severu

Bydlet jako na severu

Základem skandinávského stylu bydlení jsou světlá výmalba, dřevěný nábytek, doplňky inspirované přírodou, hřejivé textilie a především funkčnost, jednoduchost a vzdušnost.

Celý článek

Zdobená lahev

Zdobená lahev

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery rukodělnou činností a vytvořte si doplňky, které zútulní váš domov. Využijte při tom osvědčenou kombinaci juty a krajky.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.