Bramborové večeře

Jídla z brambor jsou chutná a jednoduchá na přípravu. Váháte, co rychle připravit k večeři? Co třeba zapečené brambory nebo vláčné bramborové placičky? vyberte si z našich receptů.

Španělská bramborová tortilla

  • 400–500 g brambor
  • 4 vejce
  • 1 středně velká cibule
  • olivový olej
  • sůl

 

Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na půlkolečka. Pravidelně mícháme, aby se nám nepřipálila. Brambory nakrájejte na menší kousky. Opečenou cibuli vyndejte z pánve a dejte stranou. Osmahněte brambory: do pánve dejte asi 2 lžíce oleje a přidejte brambory. Průběžně míchejte, aby se všechny brambory opekly a změkly. V dostatečně velké míse rozšlehejte vejce a osolte je (asi 1 lžičkou soli). Do rozšlehaného vejce vložte cibuli a brambory a vše dobře promíchejte. Do pánve odměříme asi lžíci oleje a vlijte do ní směs brambor a vajec. Povrch uhlaďte. Na mírnějším ohni pečte ze spodní strany, jakmile se začne trošku zpevňovat vrchní strana, tortillu otočte (pomozte si velkým talířem nebo poklicí) a dopečte druhou stranu. Nebo můžete tortillu dopéct v troubě.

 

 

 

Bramborové placičky

  • 400 g uvařených brambor
  • 150 g měkkého tvarohu
  • polohrubá mouka
  • vejce
  • troška mléka
  • špetka soli
  • máslo

 

Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte tvaroh, vejce, a podle potřeby mouku a mléko. Osolte a vypracujte těsto. Z těsta tvořte placičky a smažte je na přepuštěném másle dozlatova. Na papírovém ubrousku z nich odstraňte přebytečný tuk. Podávejte buď naslano s jogurtovým dipem, nebo nasladko potřené švestkovými povidly.

 

 

 

Gratinované brambory

  • 100 ml 30% smetany
  • 125 ml mléka
  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 1 lžíce másla na vymazání formy
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 50 g sýra ementál

 

Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Smetanu smíchejte s mlékem. Troubu vyhřejte na 180 °C. Ohnivzdornou formu vymažte máslem. Plátky brambor naskládejte do formy do vrstev, každou vrstvu osolte, opepřete a nastrouhejte na ni trochu muškátového oříšku. Po stranách nalijte smetanovou směs, vše posypte sýrem a vločkami másla. V předehřáté troubě pečte 50 minut, dokud nebudou brambory měkké a dozlatova opečené.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek