Foto: Shutterstock

Pampelišky v kuchyni: Připravte si dobroty plné žlutých květů

Zdobí vaši zahradu nebo blízkou louku žluťoučké hlavičky pampeliškových květů? Pak neváhejte, a vydejte se na sběr této skvělé bylinky. Můžete si z ní připravit spoustu dobrot.

Pampeliškové pesto

Budete potřebovat:

  • 400 g pampeliškových listů
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • šťávu z 1 citronu
  • 85 g ořechů (např. vlašských, piniových, mandlí apod.)
  • 100 g parmazánu (nemusí být)
  • 1/2 lžičky soli
  • špetku mletého černého pepře

Postup:

Nasbírejte si pěkné mladé pampeliškové listy. Omyjte je a zcela vysušte mezi utěrkami.

Všechny ingredience vložte do mixéru a zhruba 30 sekund mixujte, dokud se nevytvoří konzistentní pesto.

Ihned použijte (například na těstoviny) nebo vložte do skleničky, vzduchotěsně uzavřetea uložte do lednice. Vydrží tam až týden.

 

Foto: Shutterstock

Pampeliškové kapary

Budete potřebovat:

  • 2 šálky pampeliškových poupat
  • 2/3 šálku octa
  • 1/3 šálku vody
  • 1 lžičku soli

Postup:

Na čistém místě si natrhejte poupata pampelišek – v růžici listů se jich ukrývá vždy několik, čím menší budou, tím lépe. S touto prací vám určitě rády pomohou děti.

Vodu smíchejte s octem a solí, přiveďte k varu a míchejte, aby se sůl rozpustila.

Opláchnuté pupeny dejte do menších zavařovacích skleniček a zalijte je lákem. Takto připravené je nechte v lednici asi týden uležet a pak je můžete konzumovat. Pokud je chcete déle uchovat, sterilujte skleničky 10 minut při 80 °C.

 

Další recepty z pampelišek najdete v dubnovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek