Pochutnejte si na rybě

Jsou zdravé, lehce stravitelné, a navíc dietní, proto by ryby v našem jídelníčku neměly chybět. Vyzkoušejte některé z osvědčených světových receptů.


Pstruh pečený v troubě

  • 1 pstruh
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • směs koření na ryby
  • hladká mouka

 

Pstruha omyjte, vykuchejte, dobře osolte a okořeňte i uvnitř. Povrch obalte v mouce. V pekáči rozehřejte máslo, můžete přidat i lžíci oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vložte do pekáče, poklaďte tenkými plátky másla a nepřikryté pečte asi půl hodiny, až povrch ryby zezlátne.

 

 


Rybí filety po toskánsku

  • Rostlinný olej
  • 1 velký drcený stroužek česneku
  • 1 velká najemno nasekaná cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 velké plechovky celých rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 bobkové listy, jemně drcené
  • 2–3 kapky Tabasca
  • 1 lžička jemně nasekané čerstvé bazalky
  • 1 nasekaná červená paprika
  • 3 jemně nasekané stonky celeru
  • hrst kaparů
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 4 silné rybí filety (například losos, treska, pangasius apod.)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • petržel
 

Ve velké těžké pánvi osmahněte na troše oleje cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte konzervovaná rajčata, protlak, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, Tabasco, bazalku, papriku, celer a kapary. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, občas promíchejte. Zalijte bílým vínem a vařte ještě asi 2 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vína. Rybí filety vložte do omáčky, pokropte octem a opatrně vařte odkryté asi 12 minut (podle tlouš´tky ryby). Podávejte ihned například s gratinovanými nebo šťouchanými brambory, posypané sekanou petrželkou.

 

 


Grilovaný losos na rozmarýnu

  • 1 losos (asi 800 g)
  • 8 středně velkých brambor
  • 4 snítky rozmarýnu
  • hrstka čerstvého kopru
  • 80 g másla
  • 1 citron
  • sůl, pepř
  • olej

 

Lososa nakrájejte na 4 stejné filety o váze přibližně 200 g, z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Zakápněte olejem, přidejte rozmarýn a nechte 2–3 hodiny uležet v chladu. Poté grilujte 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanou zeleninou a brambory.

 

 


Salát s tuňákem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
  • špetka soli
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1/2 šálku půlených cherry rajčat
  • 30 g nakrájených černých oliv
  • 200 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 červená cibule nakrájená na půlkolečka

 

Smíchejte olej, citronovou šťávu a sůl ve velké míse. Přidejte cibuli, špenát a rajčata, promíchejte. Poklaďte tuňákem a posypejte cibulí a olivami.

 

 


Bramborovo-tuňákové karbanátky

  • 500 g brambor
  • 185 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 řapíkatý celer, jemně nakrájený
  • 1 mrkev, nakrájená na malé kostičky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 žloutek
  • 90 g strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Brambory uvařte doměkka a rozšťouchejte je dohladka. Nechte mírně vychladnout, dejte do lednice a nechte chladit asi 1 hodinu. Přidejte tuňáka, celer, mrkev, petržel a žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte. Rozdělte směs na 12 částí. Z každé vytvořte karbanátek a obalte ho ve strouhance. Smažte na oleji na mírném ohni asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.

 

 


Halászlé – maďarská rybí polévka

  • 500 g filetů z kapra
  • 500 g filetů ze štiky (nebo okouna)
  • 500 g filetů ze sumce
  • 20 g soli
  • 800 g rybích hlav a páteří
  • 250 g cibule
  • 25 g mleté sladké červené papriky
  • 80 g paprikových lusků
  • 50 g rajčat

 

Ryby vykostěte, sumce nakrájejte na plátky. Rybí filety o velikosti asi 60–80 g rovnoměrně osolte a odložte do chladničky. Rybí hlavy a kostry dobře omyjte, vložte do studené vody a dejte vařit. Lehce osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Opět přiveďte k varu a přidejte sladkou papriku. Podle chuti můžete přidat i trochu pálivé papriky. Vložte připravené rybí kousky, nakrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařte ještě asi 10–12 minut, než ryby změknou. Při vaření polévku nemíchejte, ryby by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávejte horkou.

 

 


Závin s lososem

  • 500 g listového těsta
  • 1 lžíce oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 150 g nakrájených žampionů
  • 250 g vařené rýže
  • 300 g vařeného lososa
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • hrst nasekaného kopru
  • 1 vejce
  • trochu mouky
  • sůl, pepř

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Odkrojte třetinu těsta a zbytek dejte zpět do lednice. Vál poprašte moukou a rozválejte na obdélník 15 x 25 cm. Rozložte ho na plech s pečicím papírem a celý ho propíchejte vidličkou. Pečte v troubě 15 minut dozlatova, nechte vychladnout. Mezitím na pánvi osmahněte cibulku, pak přidejte houby a asi 5 minut opékejte. Vmíchejte vařenou rýži, lososa, citronovou kůru a šťávu, podle chuti osolte a opepřete. Směs rozložte na upečené těsto. Rozválejte zbývající těsto na obdélník o velikosti asi 25 x 35 cm. Rozložte ho na směs a okraje zastrčte pod upečené těsto. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek